Nyomás nélkül pólózhatnak Háraiék az Eb-n

vízilabda
Zágráb/Dubrovnik |

Az izraeli konfliktus miatt Horvátországban, de a tervezett két divízióban rajtol el csütörtökön a férfi vízilabda-Európa-bajnokság. 

Ez lesz az első Európa-bajnokság, amelyet kétdivíziós formátumban bonyolítanak le: a legutóbbi, spliti viadal első nyolc csapata küzd két csoportban az elitosztályban, míg a második divízióban a selejtezőt sikerrel vett együttesek, szintén két négyes csoportban. Az első divízióban az első két helyen végző gárdák automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek, míg a harmadikok a második vonal csoportmásodikjaival, a negyedikek pedig a csoportelsőkkel találkoznak a keresztbejátszásban – a győztesek a nyolcba jutnak, a vesztesek a 9–16. helyért folytatják (ami egyszersmind meghatározza a 2026-os Eb divízióbeosztását).

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy nagyrészt eltűnjenek a korábban megszokott hatalmas arányú végeredmények (mivel egy „súlycsoportba tartozó ellenfelek találkoznak egymással a csoportmeccseken). Ugyanakkor az első divízióban akár mindhárom csoportmeccs elvesztése után is Európa-bajnok lehet egy gárda.

Laza kontinenstorna

Varga Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a rendkívül sűrű versenynaptár miatt megtehette, hogy az Eb-re a vb-győztesek közül nyolc rutinos játékosnak – Jansik Szilárd, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Német Toni, Vámos Márton, Varga Dénes, Zalánki Gergő, Vogel Soma – is pihenőt adott, ők már a februári dohai világbajnokságra készülnek.

A szakember így számos fiatal, tavaly nyáron a juniorok között szintén világbajnok játékosnak ad majd lehetőséget, valamint két nagy visszatérő is érkezik, a 2013-ban világbajnok, három olimpián is megfordult center, Hárai Balázs, illetve Burián Gergely is bizalmat kapott.

A legfontosabb célunk, hogy büszkék legyünk erre a csapatra, amely – bármi is az eredmény – az utolsó pillanatig küzd majd. Ez egy remek lehetőség a fiatal játékosoknak, hogy felmérjék, hol tartanak, és esetleg bebizonyítsák, alkalmasak arra, hogy a jövőben akár meghatározó szerepet vállaljanak a válogatottban – nyilatkozta az elutazás előtt Varga Zsolt. Hozzátette, az új lebonyolítás miatt gyakorlatilag csakis erős csapatokkal találkoznak majd, de véleménye szerint ez egy jó lehetőség a csapatnak arra, hogy lépésről lépésre csiszoljon a játékán.

Az Európa-bajnokságon egy olimpiai kvótát osztanak ki: az aranyérem jelent párizsi kvalifikációt. Ha esetleg egy már kijutott együttes nyerne (Magyarország vagy Görögország), akkor a legmagasabban rangsorolt, még nem kvalifikált csapat jut ki.

A 2022-es, spliti kontinenstornát a házigazda horvátok nyerték, 10:9-re verve a döntőben a magyarokat.

Előbbre a 15. helynél

A szlovák válogatott másfél éve utolsó előttiként, 15.-ként zárt, ezen most javítanának Roman Polačik szövetségi kapitány védencei. Más kérdés, hogy egyetlen felkészülési mérkőzést sem játszottak, és összesen csak hét napot töltöttek együtt az ünnepek előtt és között. „Nagyobb hátránynak tartom, hogy szűk a játékoskeretünk. A kiesőket nincs sok lehetőségünk pótolni – jegyezte meg az egyik legtapasztaltabb játékos, Marek Tkáč. „Fiatal csapatunk van, amelyik küzdeni akar, a csapatszellem nagyon jó. Bármilyen, a spilitnél jobb helyezést sikernek fogunk tartani – szögezte le Polačik is. Asszisztense, ifjabb Karol Bačo pedig hozzátette, ha be tudnának kerülni a 9–12. hely¨ekért harcoló együttesek közé, számukra az annyit érne, mint a horvátoknak a címvédés.

A papírforma alapján a szlovák csapatnak a nyitómeccsen még a hiányzók dacára is le kellene győznie Szlovéniát, a hollandok és a románok ellen meglepetés lenne a pontszerzésük.

Érdekes

Magyarok és szlovákok

Válogatott keretek

magyar válogatott: Gyapjas Viktor, Bányai Márk–Burián Gergely, Fekete Gergő, Hárai Balázs, Kovács Péter, Molnár Erik, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Szeghalmi Zsombor, Tátrai Dávid, Varga Vince, Vigvári Vince, Vigvári Vendel, Vismeg Zsombor

szlovák válogatott: Tomáš Hoferica, Filip Balogh–Patrik Tisaj, Adam Furman, Marek Tkáč, Tomáš Zolovčík, Matej Čaraj, Samuel Baláž, Dani Bačo, Róbert Kaid, Milan Matejka, Maroš Tkáč, Peter Marco Mihál, Tomáš Bielik

 

 

Műsor

Jan. 4., csütörtök, 19.00: Magyarország–Görögország

Jan. 5., péntek, 17.45: Szlovákia–Szlovénia

Jan. 6., szombat, 17.00: Magyarország–Georgia

Jan. 7., vasárnap, 20.15: Szlovákia–Hollandia

Jan. 8., hétfő, 19.00: Magyarország–Olaszország

Jan. 9., kedd, 17.45: Szlovákia–Románia.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?