Nyéki Balázs szerint a BL-győzelemmel sem lett tökéletes a szezon

fTC.vízilabdaBL2024

A férfivízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét Máltán rendezték. A bronzérmet a Vámos Mártonnal felálló Olimpiakosz szerezte meg, a döntőben pedig a Magyarországon is minden sorozatot megnyerő FTC-Telekom Waterpolo csapata győzött.

A szerdai kiélezett, büntetőpárbajban eldőlt elődöntők után a magyar válogatott balkezesét, Vámos Mártont a soraiban tudó görögök a pénteki bronzmeccsen három góllal győzték le az előző két kiírásban második, a négy között a Fradi ellen alulmaradó szerb Novi Beogradot.

A döntőben az FTC ellenfele a sorozatban negyedik sikerére hajtó, Zalánki Gergőt a soraiban tudó olasz Pro Recco volt. Az első negyed kiegyenlített játékot hozott, először a magyar bajnok és kupagyőztes vezetett, majd fordítottak az olaszok, végül pedig döntetlennel zártul az első nyolc perc. A folytatásban egyre összeszedettebbek voltak a ferencvárosiak védekezésben, sokkal jobban zártak, mint az elődöntőben és a kapuban Vogel Soma is hozzátette a magáét. Támadásban Dusan Mandics mellett Jansik Szilárd villogott ekkor, egy pattintott lövés után egy zseniális ejtéssel jelentkezett. A nagyszünetben kétgólos előnyben volt Nyéki Balázs csapata. A harmadik negyedben már hárommal is vezetett a Fradi, de kétgólos előnyben fordultak rá a véghajrára. Itt nem volt hiány az izgalmakban, a Recco egyenlített, de a videóbírók észrevettek egy szándékos ütést Zalánki Gergőnél, aki így végleg a kiállítás sorsára jutott, a zöld-fehérek pedig négyperces emberelőnybe kerültek. Ez azonban csak papíron volt így, hiszen a játékvezetők ezután sorra szórták ki az FTC játékosait és szimpla ember-előny ide vagy oda, volt olyan olasz támadás, ahol végül ők voltak kettővel többen, így nyílt maradt a meccs. Az utolsó percben Vogel és a túloldalon kollégája, Del Lungo is védett egy nagyot, így az utolsó támadásnál a Recco egyenlíthetett volna. A négy góllal záró Mandics azonban ekkor védekezésben is hozzátette a magáért, és Condemi lövését blokkolva eldöntötte a BL-trófea sorsát.

Az FTC, amely korábban soha nem győzte le az olasz sztárcsapatot (öt vereség és egy döntetlen volt a mérlege), 2019 után története során másodszor hódította el a legrangosabb európai trófeát, Nyéki Balázs pedig első szezonjában vezetőedzőként rögtön triplázott. „Nagyon azért nem fogunk örülni, mert tökéletes szezont szeretnénk, ahhoz pedig majd le kell győznünk a Jug Dubrovnikot a szuperkupadöntőben – jegyezte meg félig komolyan, félig viccesen a szakember, aki kiemelte, a fináléban jó volt a stratégiájuk, amit a játékosok fantasztikusan megvalósítottak. – Az egész szezon alatt azon voltam, hogy a csapatkohézió jó legyen, szeretetben tudjunk együtt dolgozni. Sok helyen voltam már korábban, de ilyen szeretetet még nem láttam sehol. Az egyik kulcs az volt, hogy egész évben kitartottak egymás mellett. A végén igazi show-vá tették a mérkőzést a játékvezetők, fantasztikus hangulatú lett a befejezés, talán még jobb is, hogy így nyertünk, mintha négy-ötgólos különbséggel tettük volna” – tette hozzá Nyéki, aki szerint nemcsak remek vízilab-dázók, hanem jó emberek alkotják csapatát.

„A négyperces kiállítás felkavarta a mérkőzés menetét, a bíráskodást és minket is. Sorozatban másodszor jöttünk zavarba ettől a helyzettől, úgy tűnik, a jövőben ezt is gyakorolni kell. Soha nem éreztem a Recco ellen, hogy mi vagyunk a keményebbek, fókuszáltabbak, de most az első négy-öt percben sikerült őket megállítani” – utalt Vogel Soma az elődöntőre, ahol szintén egy négyperces kiállítás után jött vissza az ellenfelük a meccsbe.

Vigvári Vendel azért is örült, hogy végre nem egy Recco elleni vereség után kell nyilatkoznia, miután az előző három idényben mindig az olasz sztárcsapat ütötte ki őket a BL végjátékában. „Nagy fegyvertény, hogy a döntőben tudtuk legyőzni őket, nagyon boldog vagyok. Láttuk rajtuk, hogy idegesek, ez is volt a célunk, mert tudtuk, hogy rajtuk idővel sokkal nagyobb lesz a nyomás. Nekik meg kell nyerni a Bajnokok Ligáját, szerettük volna ezt a lélektani előnyt kihasználni” – fogalmazott a 22 éves pólós, aki szerint idénre tudtak még egy szintet lépni, amiben kulcsszerepe volt Nyéki Balázs vezetőedzőnek, aki nemcsak a taktikával, de a játékosok mentális állapotával is rengeteget foglakozott. Ezt tükrözi az is, hogy a szezon kezdése előtti utolsó pillanatban Mandics az FTC-hez igazolt. A szerb világklasszis előbb csak edzési lehetőséget kapott Budapesten, miután kitették előző klubja, a Novi Beograd keretéből, majd a jóleső gesztus után szívesen igazolt a zöld-fehérekhez. Mandics ezek után a négyes döntőben a már említett utolsó blokk mellett kilenc góllal és egy, a büntetőrpárbajban értékesített ötméteressel járult hozzá a sikerhez.

„Nagyon boldog vagyok, eszembe jutnak azok a pillanatok, amikor edzésen ugyanazokat a dolgokat több ezredszerre is meg kell csinálni, de néha úgy, hogy semmi kedvem hozzá. Azokon a napokon bevillan, hogy ezekre szükség van ahhoz, hogy most klubszinten felérhettünk a csúcsra” – jelentette ki a magyar válogatott csapatkapitánya, Jansik Szilárd.

Az FTC a teljes szezonját egyetlen vereséggel fejezte be, még a BL negyeddöntős körében Vámos Márton csapatától, az Olympiakosztól kapott ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?