Novota kiegyenlített meccseket vár

Klubcsapata az EL-ben brillírozik, a bajnokságban meg-megbotlik, de az elkövetkező néhány nap a válogatottról szól: Novota János, a bécsi Rapid kapusa a selejtezősorozatban nem védett, ám titkon abban bízik, a svájciak és az izlandiak elleni felkészülési meccseken lehetőséget kap.

Klubcsapata az EL-ben brillírozik, a bajnokságban meg-megbotlik, de az elkövetkező néhány nap a válogatottról szól: Novota János, a bécsi Rapid kapusa a selejtezősorozatban nem védett, ám titkon abban bízik, a svájciak és az izlandiak elleni felkészülési meccseken lehetőséget kap. A taksonyi származású játékossal Szencen, a szlovák labdarúgó-válogatott gyülekezőjén beszélgettünk.

Jókedvűen érkezhetett a találkozóra, hiszen klubcsapata, a bécsi Rapid már négy forduló után továbbjutott az Európa Ligából.

Nem számítottunk rá, hogy ilyen gyorsan sikerül, és hogy a Napolival együtt mi leszünk a két százszázalékos csapat az Európa Ligában. De ezt a formát, ezt a hozzáállást át kell vinni a bajnokságba is, mert ha ott nem fogjuk gyűjteni a pontokat, akkor a következő szezonban nem játszhatunk nemzetközi mérkőzéseket… Engem személy szerint mérgesít, hogy nem húzzuk be ezeket a meccseket a bajnokságban.

A Rapid jelenleg harmadik az osztrák Bundesligában, a legutóbbi fordulóban 2:1-re kikapott a Grödigtől, ez volt a hatodik vereségük a szezonban. Más csapatokkal is előfordult már, hogy nemzetközi porondon sikeresek voltak, a hazai bajnokságban azonban gyengélkedtek. Mi lehet ennek az oka? Túl nagy a terhelés, vagy a koncentrációval van gond?

Nem tudom megmondani. Az edző rotálja a csapatot, így a fáradtság nem lehet gond. De azoknak a játékosoknak, akik nem játszanak az Európa Ligában, úgy kell hozzáállniuk a bajnoki meccsekhez, hogy mindent kiadnak magukból.

A szlovák válogatottra most két barátságos meccs vár, pénteken Svájc, kedden Izland ellen. Bízik benne, hogy lehetőséget kap?

Bízom benne, és szeretném, hogy így legyen. Ha játszani fogok, nagyon fogok örülni, de ha nem, nem dől össze a világ. Bizakodom, csendben reménykedem, de úgy vagyok vele, hogy ha igen, az szuper, ha nem, akkor sem történt semmi.

Mikor derül ki, hogy ki léphet pályára?

Ján Kozák nem nagyon szokta előre megmondani a kezdőcsapatot, de előfordult már, hogy egy nappal a mérkőzés előtt elárulta. Lehet, hogy mivel most barátságos meccseket játszunk, meg fogja mondani korábban. De legkésőbb a meccs délutánján megtudjuk, ki játszhat.

Mit gondol az ellenfelekről?

Svájc és Izland is nagyon jó csapat. Lehet, hogy valakinek nem mond olyan sokat a nevük, de Izland az elsők között harcolta ki az Eb-részvételt, Svájc pedig klubszinten és válogatott szinten is évek óta a legjobbak közé tartozik Európában, úgyhogy nagyon nehéz meccsek várnak ránk.

A svájciakat Nagyszombatban, az új City Arénában fogadják. Járt már ott?

Személyesen még nem, de képeket láttam róla. Nagyon kíváncsi vagyok. Nagyszerű dolog, hogy van egy új stadion, remélem, minél több lesz, mert ez is egy út ahhoz, hogy kicsit fellendüljön itt a foci.

A mostani ellenfelekkel összehasonlítva Szlovákia milyen játékerőt képvisel?

Szerintem azonos szinten vagyunk, az ilyen meccseken az aznapi forma is dönthet. Bizonyos mértékben a szerencse is, még ha azt is szoktam mondani, hogy a szerencse mindig a mellé áll, aki többet tesz érte. Szerintem nagyon kiegyenlített mérkőzések lesznek.

Mi a cél? A győzelem a lényeg, vagy az, hogy a társaság még jobban összeszokjon az Eb előtt?

Szerintem elsősorban az, hogy azok is lehetőséget kapjanak, akik eddig ritkábban játszottak. De emellett az is lényeges, hogy egy olyan formáció játsszon, amely akkor vethető be, ha különféle problémák vannak a csapatban, sérülések, eltiltások, hogy fel legyünk készülve minden eshetőségre. De természetesen mindenki minden meccset meg akar nyerni, az mindegy, hogy barátságos vagy kvalifikációs, mert mindenki számára nagy motiváció, hogy a válogatottban játszhat.

Ján Kozák úgy fogalmazott, nem tesz különbséget a kezdőcsapat játékosai és a többiek között. Ezt a csapat is így érzi?

Abszolút. Eddig sosem történt olyan, hogy valaki lenézte volna a másikat, mert az csak a kispadon ül, vagy ilyesmi. Ilyen egyáltalán nincs a csapatban, és szerintem azért működik ilyen jól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?