NHL: mégsem marad el a 2012/13-as szezon

ÖSSZEÁLLÍTÁSNew York.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

New York. Úgy tűnik, megtört a jég: az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) és a játékosok szakszervezete (NHLPA) egyezségre jutott, amivel eldőlt, hogy véget érhet a lockout és nagy valószínűséggel megmenekül az idény.

A két fél egy maratoni hosszúságú, 16 órás tárgyaláson van túl, amely szombat kora délutántól egészen vasárnap hajnalig tartott, de megérte, ugyanis a végére sikerült megállapodni, azaz véget érhet a lockout, amely már 113 napja tart. Az új, tíz esztendőre szóló kollektív szerződés részleteiről már a hét közben megegyeztek, a játékosok szakszervezete azonban azt szerette volna, ha hét év után újratárgyalhatják azt. Az ismételt egyeztetés már meghozta az eredményét, így előzetes megállapodás született.

„A főbb pontokban megegyeztünk” – jelentette be az érvek és szempontok 16 órányi ütköztetését követően Gary Bettman, az NHL vezetője. A kollektív szerződés aláírására ugyanakkor még várni kell, s jelenleg azt sem lehet tudni, hogy mikor rendezhetik az első mérkőzéseket.

A kiszivárgott hírek szerint a megállapodás tíz évre szól, de nyolc esztendő után bármelyik fél felmondhatja azt. A játékosok és a liga ezentúl 50-50 százalékban részesedik a bevételekből, előbbiek eddig 57 százalékot kaptak. A hamarosan rajtoló csonka szezonban a fizetési sapka, vagyis a játékosok összbérplafonja klubonként 70,2 millió dollár lesz, amely a következő idényben 64,3 millióra csökken.

Ezzel elkerülhetővé vált, hogy másodjára is elmaradjon egy teljes szezon – a 2004–2005-ös évad a fizetési sapka bevezetése körüli nézeteltérés következtében hiúsult meg.

Január 14-ig így is minden találkozót töröltek. Ezzel 625-re nőtt az elmaradó alapszakaszmeccsek száma, és ez már az eredetileg tervezett összecsapások 50,8 százalékát jelenti. Az NHL elöljárói korábban úgy nyilatkoztak, hogy legalább csapatonként 48 meccses alapszakaszra van szükség ahhoz, hogy „értékelhető” szezont lehessen rendezni. Gary Bettman szerint legkésőbb január 19-én meg kellene kezdődnie a pontvadászatnak.

Mindez azt jelenti, hogy az Európában szereplő NHL-es játékosok is visszatérnek a tengerentúlra: Ľubomír Višňovský és Andrej Sekera tegnap játszotta utolsó meccsét a pozsonyi Slovan mezében, a Kladnóban szereplő Jaromír Jágr pedig már nem is lépett jégre tegnap az esetleges sérülést elkerülendő. (MTI, ns, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?