Német legenda, lett titok, spanyol szerelem

Németországban volt már kupagyőztes a Stuttgarttal (1997), és egy évvel később részese volt a svábok nagy menetelésének a KEK-ben, amikor a döntőben csak egy góllal kaptak ki a Chelsea-től.

Németországban volt már kupagyőztes a Stuttgarttal (1997), és egy évvel később részese volt a svábok nagy menetelésének a KEK-ben, amikor a döntőben csak egy góllal kaptak ki a Chelsea-től. Három éve, 2001 nyarán szerződött a Werder Bremenhez, és az idei szezonban bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett a brémaiakkal. A magyar válogatott középpályása eddigi 169 Bundesliga-mérkőzésén 17-szer volt eredményes. A ferencvárosi szurkolók egykori kedvencével, Lisztes Krisztiánnal a német válogatott esélyeiről beszélgettünk.

Kínos vereségek az előkészületi meccseken, aztán a nyitányon megforgatták a hollandokat. Mivel magyarázható az, hogy a németek a nagy tornákra mindig összekapják magukat?

Nehéz megmondani, de az tény, hogy mindig így van, és a hollandok elleni kezdés is csak erősíti ezt a legendát. Pedig nem hiszem, hogy valami ördöngösség lenne a dolog mögött, egyszerűen csak olyan mentalitásuk van, hogy amikor tényleg élesben kell játszani, akkor hihetetlenül tudnak összpontosítani. Meg biztosan kell hozzá némi szerencse is.

Előzetesen mit várt ettől a német csapattól?

Úgy voltam vele, akár a legutóbbi világbajnokság előtt: csoda lesz, ha továbbjutnak a csoportból. Szóval nem vagyok egy jó tippelő, mert azon a bizonyos vb-n egészen a döntőig masíroztak, most pedig remekül kezdtek. Bár ez a kvartett nagyon erős, úgyhogy a továbbjutásuk még nincs garantálva.

Ma legyőzik a letteket?

Szerintem igen. Attól is függ majd, hogy mikor lövik az első gólt. Ha már az elején, akkor eldőlt a meccs, ha nem, akkor megismétlődhet a cseh–lett forgatókönyve. A németeknek valamivel gyengébb hátvédsoruk van, mint a cseheknek, és a lettek gyors kontrákkal meglephetik őket.

Milyen az Eb-n látni a selejtezőbeli riválist? Gondolta volna, hogy ez a lett csapat borsot tud törni a favoritok orra alá?

Számomra a torna meglepetése, hogy azok a lettek, akiket megvertünk Budapesten, és akiktől balszerencsésen kaptunk ki Rigában, megszorongatták a végső győzelemre is esélyes cseheket. Pedig ugyanazt játsszák, sündisznóállásból kontráznak, ugyanazzal a Verpakovskisszal, és akár csak ellenünk vagy a törökök ellen, ezúttal is eredményesek voltak, még ha a végét már nem is bírták erővel. Pedig állítom, semmivel sem jobb csapat, mint a magyar válogatott.

Hariszteasz gólt lőtt a spanyoloknak – képletesen szólva ez volt a Werder első találata az Eb-n. Mit szól a klubtársak eddigi szerepléséhez? A bajnoki cím jelentette eufória idején téma volt az öltözőben az Európa-bajnokság?

Gyakran szóba került, hiszen nem mindennapi esemény részt venni egy ilyen viadalon, és ilyenkor általában csak irigyelhettem a többieket, Baumannt, Ernstet vagy a horvát Klasnicot. A görög Hariszteaszon például látszott, hogy az utolsó hónapokban már kifejezetten az Eb-re készült az edzéseken, arra, hogy minél jobb formában legyen júniusban. A Werderben nem számított alapembernek, de a Casillasnak adott kötény szerintem mindenért kárpótolta.

Rövid jóslat a végére: ki nyeri az Eb-t?

Előzetesen arra számítottam, hogy a portugálokról szól majd a viadal, és egyelőre nagyon úgy tűnik, ez a tippem sem jött be. A franciák csalódást okoztak a horvátok ellen, lehet, hogy az angol meccs sokat kivett belőlük, mindenesetre nem is emlékszem, láttam-e valaha ilyen fásultan játszani őket. Úgyhogy maradnak a kedvenceim, a spanyolok – az eddigiek alapján ők játsszák a legszimpatikusabb focit az Eb-n.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?