Nem tudni, mikor ébresztik fel Schumachert

<p>Lassan egy hónapja kómában fekszik Michael Schumacher, aki december végén szenvedett síbalesetet a franciaországi Méribel közelében. Az első napokban folyamatos volt a tájékoztatás Schumacher állapotáról, azóta azonban szinte nincs hír a hétszeres világbajnok Forma&ndash;1-es pilótáról, akiről az utolsó információk úgy hangzottak: &bdquo;kritikus, de stabil&rdquo; állapotban van.</p>

A német Bild úgy tudja, a mesterséges kóma megszakítására nincs kitűzött időpont. A Bloomberg a héten arról számolt be, hogy eltávolították Schumacher koponyájának egy részét, hogy enyhítsék az agy életveszélyes duzzanatát.

„Ha igaz a hír, a francia orvosok feladták az eddigi, úgynevezett konzervatív kezelésmódot – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak dr. Csókay András idegsebész-főorvos. – Az is lehet, hogy a beavatkozás már korábban megtörtént, csak nem hozták nyilvánosságra. Ha mostanában történt a műtét, nagy kérdés, hogy későn-e vagy még idejében? Erre azt mondom, jobb későn, mint soha. Túlzás nélkül a grenoble-i klinikára figyel a világ, nagyon nagy nyomás van az orvosokon, és tudtommal a Formula–1 világából a sportolóhoz közel álló személyek közül egyre többen voltak amellett, hogy az orvosi stáb hagyjon fel a konzervatív kezeléssel. Mindenesetre ez a beavatkozás arra ad lehetőséget, hogy a beteg, jelen esetben Michael Schumacher ne haljon meg az agyban keletkezett nagy nyomás miatt, de a felépülés mértéke kérdéses.”

Viliam Dobiáš altatóorvos a Markíza televíziónak hasonlóan nyilatkozott: „Emberként szorítok Schumachernek, de orvosként szkeptikus vagyok. Minden egyes kómában töltött nappal csökken a felépülés esélye, nem a mesterséges kóma miatt, hanem az eredeti károsodás mértéke miatt.” Dobiáš azonban hozzátette, történhetnek csodák, bár a jelenlegi helyzet nem erre utal.

A brit Mirror a bordeaux-i egyetem neurológus-professzorát, Jean-Marc Orgogozót szólaltatta meg, aki arról beszélt, előfordulhat, hogy ha Schumacher felébred is, nem lesz képes önállóan ellátni magát, s értelmi képességei is károsodhattak.

Egy osztrák honlap egyenesen úgy tudja, a Ferrari volt klasszisa élete végéig vegetatív állapotban maradhat.

A német autóversenyző hivatalos honlapján a család szűkszavú közleménye olvasható: „Mélyen meg vagyunk hatódva, hogy még mindig rengeteg jókívánság érkezik a világ minden tájáról. Sok erőt ad ez nekünk, nagyon köszönjük mindenkinek. Mindannyian tudjuk: ő igazi harcos, és nem fogja feladni.” (nso, tvnoviny.sk, mirror.co.uk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?