Nem történt szlovák hokicsoda

hoki szlovák

A szlovák hokiválogatott nem jutott be a legjobb nyolc közé a pjongcsangi olimpián, Craig Ramsay együttese a negyeddöntőbe jutásért játszott mérkőzésen simán, 5:1-re kikapott az USA-tól.

 

Az NHL-esek nélküli hokitorna mérsékelt érdeklődést ébreszt Dél-Koreában, a helyi idő szerint pont ebédidőben játszott mérkőzésen nem volt telt ház a Kangnung Jégkorongközpontban, de az üres soroknál is zavaróbb volt, hogy egy egészen kis szlovák és egy valamivel nagyobb amerikai csoporton kívül mindenki más szinte síri csendben nézte a meccset. A szünetben a Gangnam Style sokkal jobban lázba hozta a közönséget, mint a játék...

Kézfogás nélkül

A torna lebonyolítási rendje miatt olyan helyzet állt elő, hogy a szlovákok a nyolc közé jutásért azokkal az amerikaiakkal találkoztak, akikkel már a csoportban is játszottak, akkor 2:1-re kaptak ki. Bár azon a meccsen voltak a szlovákoknak jó megmozdulásaik, az amerikaiak egy pillanatra sem vonták kétségbe saját továbbjutásukat. Jól példázta ez, amikor kijelentették, hogy a meccs után nem fognak kezet fogni a szlovákokkal, mert "a torna ebben a szakaszában" egy vírusos megbetegedés minden kockázatát ki akarják zárni, nehogy valaki emiatt ne játszhasson később...

Egy borzasztó perc

Az első harmad teljesen kiegyenlített hokit hozott, Craig Ramsay csapata teljesen jól tartotta magát az amerikaiak ellen, sőt, még többször is próbálkozott kapura lövéssel, mint az ellenfél (9:7 a szlovákok javára).

A második harmad viszont megpecsételet a szlovákok sorsát. A 22. percben Laco nagy bravúrja után Ryan Donato használta ki, hogy Laco elejtette a botját - 0:1.

Fél perc sem telt bele, és a szlovákok kettős emberhátrányba kerültek. Nagyot a kapus akadályozása miatt állították ki (utána viszonylag hosszú ideig ápolni is kellett az amerikaiak kapusát, pedig nem tűnt vészesnek az eset), és ugyanakkor Čajkovský is 5 percet plusz a meccs végéig tatró büntetést kapott, mert ellenfele arcához ért egy ütközésnél.

Az amerikaiak öt a három ellen 18 másodperc után gólt szereztek, James Wisniewski volt eredményes - 0:2. A szlovákok 44 másodperc alatt kapták a két gólt.

A szlovákoknak volt néhány szépítési lehetőségük, de ezek kihasználatlanul maradtak, amikor pedig a 34. percben Mark Arcobello is betalált, gyakorlatilag eldőlt a meccs - 0:3.

Čerešnák szépített

Čerešňák még a harmad vége előtt, a 37. percben szépített egy emberelőnyös helyzetből - 1:3. Čerešnáknak ez volt a második gólja a tornán, amivel a szlovákok legeredményesebb játékosa lett. Az amerikai válogatott először kapott emberhátrányból gólt az olimpián.

Az utolsó játékrészben viszont a szlovák csapat nem tudott semmi újat kitalálni, bár ha a harmadik harmad elején Ölvecký helyzetéből gól születik, még izgalmas lehetett volna a végjáték. A szlovákok azonban eléggé sablonosan játszottak, az amerikaiak pedig nem álltak le, az 50. percben Roe szerzett gólt -- 1:4, három perccel a mérkőzés vége előtt pedig emberelőnyből Ryan Donato volt újból eredményes - 1:5. Donato összesen négy gólt lőtt a szlovákoknak az olimpiai tornán.

Az emberelőnyök döntöttek

"Nem vagyok elégedett - nyilatkozta a mérkőzés után Craig Ramsay, a szlovákok kanadai szövetségi kapitánya. - Elkövettünk néhány nagy hibát, főleg a kiállításokat látom így. Emberelőnyből sikerült ugyan szépítenünk, de az ellenfél jól játszott, és nem engedett minket visszajönni a meccsbe."

A kapus Ján Laco szerint jobban ki kellett volna használni az emberelőnyöket. "Megint a fórok döntöttek. A mostani teljesítményünk ezen a szinten nem elég. Az amerikaiak minden lehetőséget kihasználtak, amit felkínáltunk nekik."

Most fáj a szlovén meccs

Egybehangzó vélemények szerint a szlovákoknak nem most, hanem még a szlovének elleni csoportmeccsen kellett volna kiharcolni a negyeddöntőbe jutást, de még 2:2-es állásnál sem vállaltak elég kockázatot, rávezetésekkel pedig végül a szlovének nyertek 3:2-re.

Ha a szlovákok a rendes játékidőben legyőzték volna Szlovéniát, csoportelsőként egyenesen a nyolc közé jutottak volna, de egy hosszabbításban aratott győzelem is kedvezőbb pozíciót jelentett volna nekik.

"Jó iskola volt"

Vladimír Országh, a szlovák csapat másodedzője igyekezett a pozitívumokat is megtalálni a csapat szereplésében. "Sok fiatal játékos volt a keretben, akiknek ez nagyon jó iskola volt. Nem vallottunk szégyent, a fiatalok számára ez egy nagy előrelépés a karrierjükben" - fogalmazott Országh, de azért a hiányosságokat is látta. "Hiányzott egy jó góllövő, és nem is voltunk elég agresszívek az ellenfél kapuja előtt. Legalább valamilyen csúnya gólokat kellett volna lőnünk" - tette hozzá Országh.

"Nincs előrelépés"

A szlovákok álomszerűen kezdték a tornát, 0:2-ről felállva 3:2-re nyertek a sztárokkal felálló orosz csapat ellen. Sokan az 1980-as Lake Pacid-i csodához hasonlították a mérkőzést, akkor az egyetemistákból álló amerikaiak nyertek a kitűnő hokisokkal felálló szovjet együttes ellen az olimpiai döntőben.

A szlovákok csodáját azonban nem követte újabb, s mint Michal Hudec egykori válogatott játékos rámutatott, az sem biztos, hogy fejlődött volna a csapat. "Az oroszok legyőzése után eufória lett úrrá rajtunk, de az egész tornát nehéz értékelni. Nem mondhatnám, hogy az évek alatt előre léptünk volna, folyton egy helyben toporgunk - jelentette ki Hudec a szlovák közszolgálati tévének. - Ki kell nevelni egy új generációt, nem lehet mindig Laco Nagyra vagy Tomáš Surovýra támaszkodni, más vezéregyéniségeknek is kell lenniük." (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?