„Nekünk vannak a legjobb szurkolóink”

<p>Kedden este szurkolói fórumot tartott a DAC, amelyen Végh Tibor klubelnöknek és Tomislav Maric vezetőedzőnek tehettek fel kérdéseket a futballcsapat drukkerei.</p>

SZABÓ ZOLTÁN

A horvát származású németországi szakember magyarul köszöntötte a megjelenteket. A kérdések és válaszok között böngészgettünk.

Miért csak egy csatárral játszunk?

Tomislav Maric: Valójában három támadóval szerepelünk, ha labdát szerzünk, az előretolt Szarkát a két szélsőnek kell kiegészítenie. Természetesen a középpályásoknak sincs megtiltva, hogy gólt rúgjanak. A modern fociban az egész csapat védekezik és támad. Ha például öt csatárral játszanánk, az sem jelentené, hogy sok gólt fogunk rúgni.

Mi van Pavel Jurčóval?

TM: Jurčo és Szarka hasonló típusú támadó. Jelenleg Ákosnak sokkal jobban megy, és keményebben is dolgozik az edzéseken. Addig is jobb volt vetélytársánál, míg nem lőtt gólokat, de az utóbbi időben háromszor is betalált. Tehát Pavelnek nagyon sokat kell javulnia, ha ott akar lenni a kezdőcsapatban.

Szombaton a Slovan ellen Černák és Sabler pályára lép?

TM: Sajnos, Roli vádliproblémákkal küszködik, így várhatóan nem szerepelhet. Roman az utóbbi 5-6 hétben nagyon jól dolgozott az edzéseken, s ha játéklehetőséget kapott, akkor igyekezett bizonyítani. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a fiatal játékosok hullámzó teljesítményt nyújtanak, s nem szabad rájuk túl nagy nyomást gyakorolni.

Milyennek tartja a Fortuna Ligát, s jogosan lett-e bajnok a trencséni AS?

TM: Nagyon nehéz a bajnokság, a legtöbb csapat kiválóan védekezik, és taktikailag jól fel van készítve. Nekünk is egyszerűbb volt az erősebb együttesek ellen futballoznunk, ahol nem nekünk kellett alkotnunk. Sokkal nagyobb gondjaink voltak a zártan védekező együttesek ellen. A táblázat nem hazudik, a trencséniek rászolgáltak az elsőségre.

Kívülről úgy tűnt, hogy a csapat erőnléti problémákkal küszködik. Igaz ez?

TM: Mindenkit megnyugtatok, hogy nincsenek ilyen jellegű problémáink. Nekünk van a legjobb erőnléti edzőnk az országban. Legutóbb egy hét alatt három meccset játszottunk, és az utolsón az 55. percben vesztésre álltunk, és onnan fordítottunk.

A DAC melyik játékosa állná meg a helyét a Bundesligában?

TM: Az biztos, hogy bármelyik futballistának hosszabb adaptációra lenne szüksége. A legnagyobb különbség a gyorsaságban és az állóképességben van a két bajnokság között. Ha egy fiatal játékos odakerülne és a hiányosságain szorgalmasan dolgozna, idővel megállhatná a helyét. De addig nagyon keményen kell dolgoznia.

Mi a véleménye a DAC-szurkolókról?

TM: Korábban már többször is elmondtam, hogy nekünk vannak a legjobb szurkolóink, ha felhangzik a buzdításuk, mindig libabőrös vagyok. Idegenben is szinte mindig hazai környezetet biztosítanak számunkra, ezért is igyekszünk maximális teljesítményt nyújtani, hogy elégedettek legyenek a drukkerek.

Miért mindig két játékos áll oda a szögletrúgáshoz?

TM: Így lekötjük az ellenfél két futballistáját, ezzel elérjük, hogy a tizenhatoson belül nincsenek fölényben a védők. Statisztika bizonyítja, hogy saját sarokrúgásunk után egyetlen gólt sem kaptunk.

De nem is adtunk...

TM: Ez igaz.

Szombaton befejeződik a bajnokság, hány poszton kellene megerősíteni az együttest?

TM: Érdekes kérdés. Sikeresebb szezonunk is lehetett volna, mert sok helyzetet kidolgoztunk, de sajnos, ziccereink zömét elpuskáztuk. Elsősorban a támadójátékunk javítása érdekében, szükségünk lenne egy-két új szerzeményre.

Kik a kiszemeltek?

TM: Több játékost is figyelünk, akik érdekesek a DAC számára, de neveket egyelőre nem mondok, nehogy valamelyik riválisunk lecsapjon rájuk.

Hogyan él Nagyudvarnokban?

TM: Nagyon jól érzem magam Dunaszerdahelyen, de nemrégiben Nagyudvarnokra, egy családi házba költöztem. A faluban van egy tó. Mivel nagyon szeretek halászni, ha megkapom a horgászengedélyt, akkor minden tökéletes lesz (az utóbbi szavakat magyarul is elismételte).

Van-e esély, a győri ETO-tól visszacsábítani az ifjúsági játékosokat?

Végh Tibor: Németh Krisztián sportigazgató több futballistával is beszélt, néhányan vissza akarnak jönni, néhányan pedig nem. Pázmány Viktor már a mi játékosunk, reméljük, rajta kívül is lesznek visszatérők.

Mikorra lesznek meg az első pályák az akadémia számára?

VT: Mivel az eredeti tervek szerint más lett volna a leendő akadémia helyén, ezért a városnak meg kell változtatnia a területrendezési tervét. Addig csak a földmunkákat tudjuk elvégezni. Szeretnénk, ha szeptemberre két füves és egy műfüves pálya elkészülne.

Miért készült szlovák nyelvű DAC-sál?

VT: Azért készítünk különféle emléktárgyakat, hogy el tudjuk adni. A piac adja meg, hogy mire van igény. Úgy tudom, a sálak nyolcvan százaléka magyar nyelvű, tíz-tíz százaléka vegyes, illetve szlovák feliratú. Az utóbbiakat zömében azért rendeljük, hogy riválisainknak is adjunk belőle.

Jövőre három kieső lesz, milyen célja lesz a DAC-nak a következő szezonra?

VT: Az még nem biztos, hogy három kieső lesz, a kassaiak licencproblémája miatt az is előfordulhat, hogy csak 11 csapat lesz a Fortuna Ligában. Ugyanis a szövetség júniusi közgyűlésén kell jóváhagyni, hogy a II. liga második helyezettje is feljusson az élvonalba. Mindenesetre előbbre szeretnénk lépni, a nemzetközi kupaszerelést biztosító negyedik hely körül szeretnénk végezni. A Slovnaft Cupban minél sikeresebbek akarunk lenni, hiszen innen tűnik a legkönnyebbnek a nemzetközi porondra jutás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?