Nehéz az útja a KHL-ig a poprádi HC Levnek

<p>A Szlovák Jégkorongszövetség még nem egyezett bele abba, hogy a csehek által menedzselt csapat elinduljon a második legrangosabb hokiligában</p>

A Kontinentális Jégkorong Liga (KHL) vezetése beleegyezett abba, hogy a HC Lev csapata elindulhasson a KHL következő szezonjában. A klub Poprádon játszaná meccseit, illetékesei állítják, hogy a helyiekkel mindenben megegyeztek. A Szlovák Jégkorongszövetség ugyanakkor még nem bólintott rá a kezdeményezésre, nemzetközi jóváhagyásra vár. A hazai hokilobbi is beleszólhat a történésekbe.

Orosz részről nincs akadálya annak, hogy – névleg – szlovák indulója is legyen a 24 fős KHLnek. A liga illetékesei múlt hét csütörtökön jártak a poprádi stadionban, s alkalmasnak találták azt a meccsek rendezésére. Az arénában csak néhány apró javítási munkára lenne szükség a szeptemberben esedékes ligarajtig. A döntés azt jelenti, hogy a HC Lev elindulhat a bajnokságban, s megkezdheti a tárgyalásokat a játékosok szerződtetéséről. A helyzet a valóságban bonyolultabb, a Szlovák Jégkorongszövetség ugyanis még ingadozik, márpedig a szervezetnek is rá kell bólintania az elképzelésre.
Tartanak a KHL-től A HC Lev létrehozásának ötlete cseh üzletemberek fejéből pattant ki. Az eredeti tervek értelmében a csapatnak Hradec Královéban kellett volna játszania, de júniusban a Cseh Jégkorongszövetség egyhangú szavazással, 11:0 arányban határozott arról, hogy nem engednek utat az országba a külföldi ligának. A klubvezetők ekkor fordultak Szlovákia felé, s felvették a kapcsolatot a poprádiakkal.
Míg a helyi csapattal sikerült megegyezni, a problémát ezúttal is a szövetség illetékesei jelentik. Peter Dobiaš, a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke szerint a testület egyszer, június végén már foglalkozott a HC Lev kérelmével, de akkor semmilyen álláspontot sem fogadtak el az ügyben. A szövetséget senki sem kereste meg a KHL részéről, nemzetközi garanciákat, az átigazolási szabályok betartását, és az IIHF beleegyezését várják, mielőtt döntést hoznak.
„A szlovák médiában közzétett információkból, és a KHL kijelentéseiből is nyilvánvaló, hogy amennyiben egy külföldi hokibajnokság meccseit játszanák Szlovákiában, az érintené a Slovnaft Extraliga érdekeit. Ezért a Pro Hokejnek, mint az extraliga irányító szervének álláspontjára is kíváncsiak vagyunk” – jelentette ki Dobiaš. Más szóval: a szövetség a szponzorokat, a média figyelmét, s talán az extraligás játékosokat is félti az új szereplőtől.
Zdeněk Šesták, a HC Lev kommunikációs igazgatója szerint csak idő kérdése a megegyezés. Állítja, a klub a KHL közbenjárásával már igazolhat játékosokat, az Orosz Jégkorongszövetség tisztviselői pedig még ezen a héten felveszik a kapcsolatot szlovák kollégáikkal.
Klub van, csapat nincs A KHL 24 csapattal, szeptemberben kezdi az új szezont, a poprádi gárda lehet az első, amelynek székhelye nem valamelyik posztszovjet tagállamban található. Az orosz liga illetékesei nem is titkolják, hogy a húzással a cseh és szlovák piacra akarnak betörni. A HC Lev a Bobrov divízióba kerülhet a Dinamo, a Szpartak, és a CSZKA Moszkva, a SZKA Szentpétervár és a Dinamo Riga csapatának társaságába.
A csapat edzői posztjára az értesülések szerint cseh szakembert szerződtetnek, Miloslav Hořava személyében, aki az előző idényt a svéd MODO-nál töltötte. A 48 éves Hořava segédje Radim Rulík lesz. A Levnek különleges státuszából kifolyólag még nincsenek igazolt játékosai, a szeptemberi szezonkezdetre való tekintettel napok alatt, gyakorlatilag a következő héten kell összeállítaniuk a csapat keretét. A Šport napilap információi szerint eddig kapusposzton a finn Sasu Hovi és a szlovák Karol Križan, a mezőnyjátékosokterénpedigegyelőre Zbyněk Irgl, Jaroslav Bednář, Petr Vampola, Ján Platil és Pavel Brendl (mind csehek) neve vetődött fel. (sita, khl.com, idnes.cz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?