Negyvenkilencen lubickoltak a Félúti-tóban

Immár tizennegyedik alkalommal randevúztak a téli fürdőzés szerelmesei a dunaszerdahelyi Thermálpark szomszédságában található Félúti-tónál.A trió újabb álmaA Pozsonyi Jegesmedveklub (Ľadové Medvede Bratislava) és a dunaszerdahelyi Sportfanatic Polgári Társulás hagyományos adventi túlélőpróbáját meg

Immár tizennegyedik alkalommal randevúztak a téli fürdőzés szerelmesei a dunaszerdahelyi Thermálpark szomszédságában található Félúti-tónál.

A trió újabb álma

A Pozsonyi Jegesmedveklub (Ľadové Medvede Bratislava) és a dunaszerdahelyi Sportfanatic Polgári Társulás hagyományos adventi túlélőpróbáját megelőzően a téli úszás szerelmeseit és a tóparton összesereglett nézőket Horváth Zoltán, Dunaszerdahely alpolgármestere köszöntötte. A látványos decemberi fürdőzés illusztris személyiségeit, az idén augusztusban a Loch Ness-i tavat rekordidő alatt átúszó dunaszerdahelyi Sportfanatic cseh–szlovák váltó csallóközi tagjait, Nyáry Richárdot, Pék Dezsőt és Pék Endrét a Sportfanatic Polgári Társulás vezetője, Hideghéty Tibor mutatta be a nézőknek. „A Gibraltári-szoros, valamint a Loch Ness-i tó átúszása után a hároméves ciklus végén, jövő nyáron a La Manche csatornát is szeretnénk meghódítani a Pék fivérek és Nyáry Richárd alkotta háromfős váltóval. Méghozzá oda-vissza formátumban. Az újabb kihívás egyébként 72 kilométernyi úszótávot jelent, melyet napjainkig sem cseh, sem szlovák váltónak nem sikerült még teljesítenie” – körvonalazta lapunknak az újabb tervüket Hideghéty Tibor.

Néma csend és mártózás

A résztvevők egyperces néma csenddel adóztak a közelmúltban elhunyt Makai József emlékének. A nevezett volt a dunaszerdahelyi rendezvény ötletgazdája, egyik szervezője, rendszeres résztvevője. A jeges fürdőzés szerelmesei előbb elénekelték himnuszukat, majd vízbe szálltak, felkészülésük függvényében igyekeztek minél több időt eltölteni a hűs habokban. Harmincheten a mindössze 5 fokos vízben mártóztak, lubickoltak, szelfiztek. A legedzettebbek, ők tizenegyen voltak, pedig háromszor abszolválták a bójákkal kijelölt 250 méteres kört, ezzel is emlékeztek versenytársukra, barátjukra, a korábban Dunaszerdahelyen praktizáló Makai dokira. S bár a maximálisan engedélyezett időtartam 22 perc, néhányan – saját felelősségükre – a megengedettnél hosszabb ideig voltak a vízben.

Mészáros Máté csúcsa

A rekordernek ezúttal 27 perc 11 másodperces idejével a dunaszerdahelyi Mészáros Máté bizonyult. „Szerintem a hideg vízben eltöltött fél óra is reális célkitűzés. A háromnegyed kilométerrel s a mai teljesítményemmel emlékeztem a máglyagyújtó Makai Józsefre, aki egykor édesapámat és engem is megfertőzött a téli fürdőzések szeretetével. Nagy kár, hogy már nem lehet köztünk” – ecsetelte benyomásait Mészáros Máté, aki eddig az összes dunaszerdahelyi jeges fürdőzést abszolválta, és a jelképesnek mondható mártózásoktól jutott el a csúcsig.

Ruhástul a hűs habokban

Amikor már csupán a legkitartóbbak lubickoltak a tóban, a partról látványos fejessel egy középkorú férfi vetette magát a hűs habokba. Méghozzá ruhástul. Csupán a kabátját hagyta a parton. „Fogadásból tette” – mondta társának az egyik néző. Rákérdeztünk: mi volt a produkció tétje? „Nem virtusból, fogadásból merültem meg. Szeretem az embereket, a mosolyt, a vizet” – magyarázta motivációját, az alkalom szülte jegesmedve, a dunaszerdahelyi Dombi László, akit a rendezvényt biztosító orvosnő is rendben talált. A kezdésnél még negyvennyolcan voltak, de a vállalkozó kedvű férfi teljesen váratlanul és hívatlanul a végén negyvenkilencre növelte a vasárnapi jeges fürdőzés résztvevőinek a számát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?