Négyet kaptak, de emelt fővel estek ki a magyarok

Toulouse |

<p>Belgium megállította a magyar menetelést: a labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Toulouse-ban a belgák 4:0-ra győztek Magyarország ellen. Az eredmény túl kegyetlen a magyarok számára, akiknek játékában 1:0-nál benne volt az egyenlítés.&nbsp;</p>

A magyar kezdőcsapatba visszatért Kádár és Nagy Ádám, eredetileg Kleinheisler is szerepelt az összeállításban, ám a Werder középpályása a bemelegítés során combizomhúzódást szenvedett, és nem tudta vállalni a játékot, helyette Pintér szerepelt.

Mindkét csapat nyílt játékkal kezdett, az első nagy helyzet a belgák előtt adódott, De Bruyne beadása után Lukaku fordult kapura, de Király mellel védett, nem sokkal később pedig De Bruyne lövését fogta meg.

Belgium gyorsan vezetést szerzett, De Bruyne beívelt szabadrúgása után Alderweireld bólintott a hálóba – 0:1. Negyedóra játék után ismét Királynak kellett közbeavatkoznia De Bruyne újabb helyzeténél.

A belga drukkerekre Courtois hozta rá a frászt, amikor egy hazaadásnál elcsúszott, de a labda nem a kapuba tartott. A 24. percben Dzsudzsák nem túl erős lövését védte a belga kapus. A 35. percben Kádár szabálytalankodott a tizenhatos előtt egy lesgyanús helyzetben (a visszajátszás meg is mutatta, hogy les volt), sárga lapot is kapott. A szabadrúgáshoz De Bruyne állt oda, és bombalövését Király óriási bravúrral tolta a felső lécre. A védés után a magyar kapus fájlalta is a kezét. A 39. percben Lovrencsics eresztett meg egy kőkemény lövést, ami csak kevéssel szállt Courtois kapuja fölé – ez volt a magyarok eddigi legnagyobb helyzete. Kisvártatva Dzsudzsák lapos lövése kívülről szinte súrolta a kapufát. A másik oldalon Mertens ziccerét védte Király, majd Witsel lövését blokkolta Lang.

A szünetben Bernd Storck lehozta Gerát, aki már elfáradt, helyette Elek Ákos állt be.

A második játékrész óriási belga helyzettel indult, Hazard léc alá tartó lövését Király ütötte szögletre. Az 50. percben szépen kijátszottak egy akciót a magyarok, de Szalai a kapu fölé lőtt. Az 54. percben Dzsudzsák beadása után Szalai fejelt jól, de pont a belga hátvédet találta el.

A magyarok tetszetősen futballoztak, de ha a belgák a középpályán megszerezték a labdát, abból szinte pillanatokon belül gólveszélyes helyzetet tudtak kialakítani.

A 66. percben Pintér lőtt ballal, a labda megpattant Alderweireld lábán, és Courtois-nak kellett szögletre tolnia. Dzsudzsák szöglete után Juhász fejelt, de messze volt a kaputól. Két perccel később azonban, amikor Dzsudzsák szabadrúgása után hozzá pattant a labda, Juhász éles szögből laposan majdnem a hálóba talált. Negyedórával a meccs vége előtt Lovrencsics ment el jól a bal oldalon, de a beadása-lövése pontatlan volt.

A magyarok küzdöttek, sokkal inkább benne voltak a meccsben, mint a szlovákok a németek ellen, de a 78. percben a belgák eldöntötték a meccset, Hazard adta középre laposan a bal oldalról, középen pedig senkitől nem zavartatva érkezett a csereként beállt Batshuayi – 0:2.

Ekkor pedig már beindult a belga henger, egy villámgyors támadás végén Hazard a tizenhatos vonaláról kilőtte a bal alsó sarkot – 0:3.

Szalai szépíthetett volna, de Courtois védett, ahogy Lovrencsics lövése sem lepte meg a belga kapust. A magyarok nagyon megérdemelték volna a szépítő gólt, ám az utolsó percben Elek helyzetét is megfogta Courtois. Az ellentámadásból pedig újból betaláltak a belgák, egy újabb cserejátékos, Carrasco talált be – 0:4. Ez volt az Eb eddigi legnagyobb arányú győzelme, de nem tanúskodik a játék képéről, mert a 78. percig a magyarokban benne volt az egyenlítés lehetősége.

Az Eb soha nem érhet véget – hangzott a magyar szurkolók mottója Franciaországban. Bár Toulouse-ban a magyar válogatott számára véget ért az Európa-bajnokság, és a belgák jutottak a legjobb nyolc közé, Bernd Storck együttese emelt fővel térhet haza. A csoportból első helyen jutottak tovább, amire senki sem számított, a sikersorozat összekovácsolta a nemzetet. Belgium ellen sem vallott szégyent a csapat, még akkor sem, ha a 4:0-s eredmény riasztóan néz ki. Erre az Eb-re magyar szempontból nem keserű szájízzel, hanem büszkén gondolhatunk vissza.

Magyarország – Belgium 0:4 (0:1)

Játékvezető: Mazsics (szerb).

Góllövők: Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), Hazard (79.), Carrasco (90.).

Sárga lap: Kádár, Lang, Elek, ill. Vermaelen, Batshuayi, Fellaini.

MAGYARORSZÁG: Király–Lang, Guzmics, Juhász (79. Böde), Kádár–Nagy, Pintér (75. Nikolics)–Lovrencsics, Gera (46. Elek), Dzsudzsák–Szalai.

BELGIUM: Courtois–Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen–Nainggolan, Witsel–D. Mertens (70. Carrasco), De Bruyne, E. Hazard (81. Fellaini)–R. Lukaku (76. Batshuayi).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?