Nagy dobásra készül a McLaren

Hockenheim.Vasárnap kerül sor az 53. Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság tizenkettedik futamára, a Német Nagydíjra. A hockenheimi pályán eddig 25 versenyt rendeztek, a Williams 8 győzelemmel a legsikeresebb csapat a Ferrari (6) és a McLaren (5) előtt.

A már világbajnok Michael Schumacher motorkerékpárral is kipróbálta a pályátTASR/EPA-felvételA pilóták között Brazília két háromszoros világbajnokát, a néhai Ayrton Sennát, illetve Nelson Piquet-t egyformán háromszor intették le elsőként. Tavaly a német Ralf Schumacher (BMW-Williams) volt a legjobb.

A Hockenheimringet alaposan átalakították, 6.825 km-esről 4.489 km-esre rövidítették, így az edzésre, illetve a futamra érvényes pályacsúcsot ezen a hétvégén „állítják fel” a versenyzők. Bővítették a nézőteret, a lelátón eddig 83 ezren foglalhattak helyet, idén 120 ezer érdeklődő láthatja majd a futamot. A beruházás során új sajtóközpont és szálloda is épült. Az átalakítás 2003-ban fejeződik be.

A McLaren-Mercedes két pilótája egyre közelebb kerül a szezon első felében még nagy fölényben lévő Ferrarihoz, s ezért természetes, hogy David Coulthard és Kimi Räikkönen újabb „nagy dobásra” készül a hockenheimi Német Nagydíjon.

– Kíváncsi vagyok, hogy az átalakított pálya mennyire befolyásolja majd az erőviszonyokat. Az biztos, hogy lassúbb versenyre számíthatnak a szurkolók – mondta a skót klasszis. – A szezon egyik „hazai” viadala előtt állunk, Hockenheimben mindig nagy a szurkolótáborunk. Biztos vagyok abban, hogy újra fantasztikus hangulat lesz, s remélem, ismét versenyben leszek a győzelemért.

A pontverseny 5. helyén álló Coulthard 1994-ben szerepelt először Hockenheimben, s egy évvel később már 2. volt. Három év múlva megismételte a kiváló eredményt, míg 2000-ben a 3. helyen ért célba. Tavaly nem fejezte be a Német Nagydíjat.

A skót csapattársa, a 22 éves finn tehetség Räikkonen Magny-Cours-ban a 67. körig az élen száguldott, amikor megcsúszott egy olajfolton, s ez megfosztotta Forma–1-es pályafutása első futamgyőzelmétől.

– Örülök, hogy ilyen gyorsan újra a pályán lehetek, mert szeretném feledtetni a franciaországi bakit. Szerencsére átalakították a ho-ckenheimi pályát, így most már nem csak az autók ereje számít, a pilóták tudása is fontos lesz. Emiatt több esélyünk van, optimistán várom a futamot.

Räikkönen tavaly még a Sauber-Petronas pilótájaként vett részt a Német GP-n, de nem ért célba.

Bár az érintettek nem erősítették meg, sajtóértesülések szerint eldőlt, hogy jövőre is David Coulthard és Kimi Räikkönen lesz a McLaren-Mercedes csapat két pilótája. A hírt a Német Nagydíj alatt jelentik be hivatalosan. Korábban az adott okot találgatásokra, hogy vajon visszatér-e a Forma–1-be a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen, aki eredetileg csak egy év pihenőt akart tartani. – Hamarosan választ adunk arra a kérdésre, hogy kik lesznek 2003-ban a csapat versenyzői – mondta Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója. Coulthard nem kívánt nyilatkozni az ügyben, Räikkönen pedig csak az istálló álláspontját erősítette meg: – A hétvégén kiderül, kik vezetik jövőre a McLareneket.

A Német Nagydíj menetrendje, július 26., péntek: szabadedzések (11 és 13 ó); július 27., szombat: szabadedzések (9 és 10.15 ó), – időmérő edzés: 13 ó); július 28., vasárnap, bemelegítő edzés: 9.30 ó. Német Nagydíj: 14 ó (1 kör: 4.489 km, a versenytáv: 68 kör, 305.252 km).

A Forma-1-es világbajnokság állása a 11. futam után, pilóták: 1. és már világbajnok M. Schumacher (német, Ferrari) 96 pont, 2. Montoya (kolumbiai, BMW-Williams) 34, 3. Barrichello (brazil, Ferrari) 32, 4. R. Schumacher (német, BMW-Williams) 32, 5. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) 30, 6. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 17, 7. Button (angol, Renault) 11, 8. Fisichella (olasz, Jordan-Honda) és Heidfeld (német, Sauber-Petronas) 6-6 pont. Barrichello háromszor, míg R. Schumacher egyszer volt második, a brazil pilóta ezért előzi meg a németet.

Konstruktőrök: 1. Ferrari 128 pont, 2. BMW-Williams 66, 3. McLaren-Mercedes 47, 4. Renault 15, 5. Sauber-Petronas 10, 6. Jordan-Honda 6, 7. BAR-Honda 5, 8. Jaguar 3, 9. Minardi, Toyota és Arrows 2-2 pont. (m, o, sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?