Sport

Múzeumi hokiőrület

Kassa | Két kiállítás is nyílt a jégkorong-világbajnoksághoz kapcsolódóan a szlovák hoki történetéről. Megnéztük a kassait.
Orosky Tamás

2019. május 15. 15:04

A szlovák jégkorong 90 éve – hirdeti a kiállítás címe, és az első terem nyikorgó parkettájára lépve valóban nosztalgikus hangulat kerítheti hatalmába a látogatót, még ha a legrégebbi idők alakjaihoz nem is fűzi semmilyen viszony. A csehszlovák válogatott első szlovák nemzetiségű játékosa, Ladislav Troják oklevelét vagy a kapuslegenda Vladimír Dzurilla sisakját nézhetjük meg, figyelmünket azonban jobban felkelti az a roll-upon olvasható információ, mely szerint a hoki hőskorában, az 1920-as években sokszor napokig halasztottak egy-egy mérkőzést, hogy a Tátrában találjanak egy játékra alkalmasabb, kevésbé behavazott pályát.

múzeum
TASR-felvételek

A következő kiállítási szekrényekben František Hossa elnyűtt mezét (értsd: kicsit lyukas pulcsiját) vagy Jozef Golonka hokibotját pillantjuk meg, de a szemünket sokkal jobban vonzza a zebracsík. Vladimír Baluška bíró „munkaruhájáról“ a 2010-es világbajnokság döntőjéből (Oroszország–Csehország 1:2) már nekünk is vannak tévés emlékeink.

Hát még Pavol Demitráról. A tragikusan elhunyt jégkorongozó felszerelése mellett rögtön az emberi mulandóság jut eszünkbe, mivel közvetlen szomszédai Miroslav Šatan és Peter Bondra egy-egy dressze. A válogatott jelenlegi és korábbi főmenedzsereié, erejük teljében levő sporttisztviselőké, és mindenekelőtt Demitra kortársaié...

Mögéjük lépve viszont jó kedvre derítenek az embernagyságú kabalafigurák. A 2011-es vb Gooolyja szimpatikus farkas, bár arra nem emlékeztünk, hogy a mostani Macejkóhoz hasonlóan ő is küzdött némi felesleggel deréktájon. Az 1994-es zerge pedig még mentes volt minden markentinges csak-jól-eladható-legyen behatástól, ő tényleg egy sima, hokimezes zerge.

A kiállításról

A Szlovák Technikai Múzem fő épületében látható kiállítás a vb zárónapjáig, május 26-ig látogatható Kassán.

Hétfő kivételével naponta 9.00 és 19.00 között tart nyitva.

A kiállítás anyagát később más szlovákiai városokban, például Nyitrán és Galántán is megtekinthetik az érdeklődők.

Mielőtt tennénk még egy kört a három teremben, belepillantunk a vendégkönyvbe is. Finnland és GB meglepően gyakran szerepel az aláírásokban, mire leesik, hogy angolul is olvasható a teljes kiállítás anyaga, azaz a finnek és a britek sem maradnak le semmilyen információról. Az illedelmes bejegyzések sorát egy poprádi „jóscsoport“ pár sora töri meg: „Azon a kivételes napon láttuk ezt a kiállítást, amikor porrá zúztuk Kanadát.“ Apró szépséghiba, hogy a krónikákba aznap késő este a juharlevelesek 6:5-ös győzelme került.

Mielőtt indulnánk, még egyszer körbefuttatjuk szemünket a kiállított relikviákon, érmeken, korongokon, elvégre még bő másfél hétig ezek bűvkörében fogunk létezni…

Korong formájú bélyeg

A napokban a fővárosban is nyílt egy hokis kiállítás, Pozsony város múzeumában a két szlovákiai rendezésű világbajnokság a központi téma. A pozsonyi és kassai tornákhoz kapcsolódó relikviákon kívül nem hiányzik a kiállításról a 2002-es Göteborgban megnyert vb-serleg sem. A megnyitón bemutatták a posta speciális, korong alakú bélyegét is. „Két éve, a torontói NHL-es klub alapításának 100. évfordulóján a kanadai posta már adott ki hasonló bélyeget, de vb alkalmából ez az első a világon“ – mondta Martin Vanča, a Szlovák posta munkatársa. (TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Miből tartsuk el a gyerekünket?

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

A dunaszerdahelyi önkormányzat pályázatot hirdet a szabadidőparkra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?