Működőképessége határára kerül a sport?

Budapest. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke folytatni szeretné munkáját, és bízik abban, hogy eddigi tevékenysége alapján az ötödik ciklusra is bizalmat kap a szervezet várhatóan júniusban tartandó tisztújító közgyűlésén.

Budapest. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke folytatni szeretné munkáját, és bízik abban, hogy eddigi tevékenysége alapján az ötödik ciklusra is bizalmat kap a szervezet várhatóan júniusban tartandó tisztújító közgyűlésén.

Schmitt jelezte: úgy érzi, vállalt kötelezettségeit, az európai uniós képviselői tagságát össze tudja egyeztetni társadalmi feladataival. A MOB elnöke évértékelése során elmondta: ha négyéves olimpiai ciklusban gondolkozik, akkor a magyar küldöttség Salt Lake Cityben és Athénban egyaránt a hagyományoknak megfelelő csapattal vett részt, a versenyzők többsége becsülettel helytállt. Ezzel szemben Schmitt nem emlékezik vissza szívesen az athéni szereplést beárnyékoló doppingvétségekre, amelyek súlyos kárt okoztak a magyar sportnak. Széles körű társadalmi összefogást szorgalmaz annak érdekében, hogy hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.

A MOB elnöke szerint a magyar olimpiai mozgalom nehéz időszak elé néz. A sporttörvény a rendszerváltás előtti központosítás visszaállítását irányozta elő, ami az állami feladatokat közmegelégedésre ellátó civil szervezetek, közhasznú testületek – mint például a MOB – fiókintézménnyé történő lefokozása. Ez teljes mértékben ellenkezik az európai uniós követelményekkel és előírásokkal. Schmitt hangsúlyozza: a 2005-ös költségvetés is ezt a szellemet tükrözi, így a MOB költségeire csupán ötvenmilliós keretet hagytak jóvá, ami töredéke a szükségesnek.

„Lehet, hogy a sportköltségvetés végösszege emelkedett, de az erősen vitatható átcsoportosítás következtében az eddig is nehézségekkel küzdő versenysportra a korábbiak felét kívánják fordítani” – vélekedik a MOB elnöke, aki azonban azt a reményét is kifejtette, hogy az első hónapok eltelte után – amikor jóslata szerint a sport működőképessége határára kerül – a döntéshozók felelősségüket átérezve még további 600-800 millió forinttal megemelik a versenysportra fordítható állami támogatást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?