Mire viszi a címvédő?

Mától december tizenötödikéig földrészünk tizenhat válogatottja randevúzik az 5. női kézilabda Európa-bajnokságon, melynek Dánia három városa (Helsinge, Aarhus, Farum) ad otthont. Először fordul elő, hogy a korábbi egy tucat helyett tizenhat csapat rajtol.

Címvédőként ezúttal Magyarország próbálja visszaverni a trónfosztók kísérleteit. Mocsai Lajos együttese két éve Romániában Ukrajnát hatalmas küzdelemben, hosszabbítás után verte a döntőben 32:30-ra. Idén is az esélyesek közé tartozik, bár tavaly a vb-n kiszorult az éremcsatából. Odahaza Dánia, a világbajnok Oroszország és az éremhalmozó Norvégia tartozik az aranyérem legnagyobb várományosai közé. A torna dobogósai selejtező nélkül indulhatnak a jövő évi, horvátországi világbajnokságon, győztese már az athéni olimpia résztvevője lehet. Szlovákia elbukott a pótselejtezőben (kétszer kikapott Szlovéniától – 20:22, 25:26), így már sorrendben a negyedik kontinensviadalról marad távol.

Magyarország mindenképpen a legjobb öt között szeretne végezni (a beígért díjazás 15, 12, 10, 5 vagy 3 millió forint) a roppant kiegyensúlyozott mezőnyben, de az éremszerzés is valószínűnek tűnik, több szakértő a Mocsai-együttes sikerére számít. Bő egy hónapot töltött együtt a keret, a csapatépítés jegyében rangos tornákon szerepelt. A formába hozásra előbb Franciaországba utazott, ahol kétszer megmérkőzött a hazai válogatottal, majd ugyancsak franciaföldön vett részt egy tornán, ahol a spanyol, a jugoszláv és a házigazda válogatott indult. Ezt meg is nyerte. A szövetségi kapitány hasznosnak találta az öt mérkőzést, kipróbálhatta a fiatalokat, csiszolhatták a védekezést és gyakorolhatták a támadási variációkat. Mocsai annak örült a legjobban, hogy a technikás játékot alkalmazó csapatok ellen védencei minden poszton bizonyítottak. Következett a kijevi Turcsin Kupa, ahol az erőkézilabda képviselőivel (Oroszország, Ukrajna) is találkozhattak a magyarok, s ez a megmérettetés már nem volt olyan eredményes. Két vereség is becsúszott, de Mocsai egyiknek sem tulajdonított jelentőséget, mert a gyakorlást tartotta az elsődlegesnek.

Kik indulnak magyar színekben? Kapusok: Pálinger Katalin (Dunaferr), Sugár Tímea (FTC), mezőnyjátékosok: Pigniczki Krisztina, Szrnka Hortenzia (Dunaferr), Mehlmann Ibolya, Görbicz Anita, Lovász Zsuzsanna, Vérten Orsolya (Győr), Németh Helga, Kulcsár Anita (Cornexi), Kirsner Erika, Tóth Tímea, Pádár Ildikó, Farkas Ágnes, Siti Eszter (FTC), Balogh Beatrix (Hypo Niederösterreich). Nagy érvágás Mocsai számára Kindl Gabriella kiesése. A Turcsin Kupán eltörött a hüvelykujja, és nem vállalta a válogatottságot. Mint a névsorból is kitűnik: a magyar szövetségi kapitány folytatja a fiatalítást, vagyis a csapat átépítését.

Négy négytagú csoportban kezdődik a torna, mindenki mindenkivel találkozik. Utána a csoportonként a legjobb három folytatja, de mindegyik magával viszi a továbbjutók elleni eredményét a két hattagú csoportba. Itt a legjobb két-két együttes játssza az elődöntőt, majd szokott módon a győztesek a döntőben, a vesztesek a bronzcsatában találkoznak. Az alsóház helyosztókon dönti el a sorrendet.

ĺme, a csoportbeosztás – A: Románia, Ausztria, Jugoszlávia, Svédország; B: Franciaország, Hollandia, Ukrajna, Dánia; C: Oroszország, Németország, Norvégia, Spanyolország; D: Csehország, Szlovénia, Magyarország, Fehéroroszország.

Dobogósok a korábbi Európa-bajnokságokon. 1994 (Németország): 1. Dánia, 2. Németország, 3. Norvégia; 1996 (Dánia): 1. Dánia, 2. Norvégia, 3. Ausztria; 1998 (Hollandia): 1. Norvégia, 2. Dánia, 3. Magyarország; 2000 (Románia): 1. Magyarország, 2. Ukrajna, 3. Oroszország.

A MAI MŰSOR

A-CSOPORT: Románia–Ausztria (18.30), Jugoszlávia–Svédország (20.30). B-CSOPORT: Franciaország–Hollandia (18.30), Ukrajna–Dánia (20.30). C-CSOPORT: Oroszország–Németország (18.15), Norvégia–Spanyolország (20.15). D-CSOPORT: Csehország–Szlovénia (14.30), Magyarország–Fehéroroszország (16.30.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?