Mindenki imádta...

Budapest. Igazi sztár volt a hatvanas évek Magyarországán. Kisfiús mosolya, szőke haja, törékeny alkata és mindenekelőtt utánozhatatlan megoldásai pillanatok alatt a szurkolók rajongott futballistájává tették.

Budapest. Igazi sztár volt a hatvanas évek Magyarországán. Kisfiús mosolya, szőke haja, törékeny alkata és mindenekelőtt utánozhatatlan megoldásai pillanatok alatt a szurkolók rajongott futballistájává tették. Tizenhét évesen mutatkozott be az FTC-ben, szinte minden meccsen bemutatott valamit, amiről azt mondta a szurkoló, ezért érdemes volt kijönni. Képességei túlzás nélkül a legendás Cruyffhoz hasonlóak voltak. Hasonló felépítés, ugyanolyan technikai tudás, ám az egyikből igazi világsztár lett, Varga pedig valamiért mégsem járhatta be ezt az utat. Mindenki imádta a szőke nyolcast, bár Albert „császár” mellett mégsem lehetett belőle igazi király. Alighanem ez is közrejátszott abban, hogy az 1968-as mexikói olimpián otthagyta a válogatottat, s akkori kifejezéssel élve, disszidált. Utána meglehetősen kacskaringós utat járt be. Játszott sztárcsapatokban, megkapta a lehetőséget a sorstól, hogy valóban világsztárrá nője ki magát. Ám valamiért mégsem sikerült az igazi áttörés. Németországban bundabotrányba keveredett, s azzal gyakorlatilag megtört a pályafutása. Csak kósza hírek jelentek meg vele kapcsolatban, neve felbukkant a német, a skót, a belga és a holland bajnokságban is, hogy aztán egyszer csak szinte eltűnjön, s majdan sok-sok évvel később visszatérjen Magyarországra. Több élvonali klubnál edzősködött, most állítólag egy német kis csapat alkalmazza majd edzőként. Egy ideig Németországban fog élni, harminc évvel fiatalabb kedvesével, de idővel újra visszatér Magyarországra. (sr)

NÉVJEGY

Név: Varga Zoltán

Született: 1945. január 1.

Klubjai játékosként: FTC (1959-1968), Hertha (1970-72), FC Aberdeen (1972-73), Ajax (1973-74), Dortmund (1974-77), Gent (1977).

Ismertebb klubjai edzőként: Dortmund (játékos-edző, 1977-83), FTC (1996-97), Kispest Honvéd (1997), Dunaferr (1998-99), Diósgyőr (2000), Győr (2001).

Válogatottság/gól: 12/2

Legnagyobb sikerei játékosként: olimpiai bajnok (1964), Nemzetek Európa-kupája bronzérmes (1964), VVK-győztes (1965), 4x magyar bajnok (1963, 64, 67, 68).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?