Minden szem a kajak négyesre szegeződik a szegedi vb-n

k444

A kajak négyes olimpiai kvótaszerzése a szlovákiai küldöttség fő célja a ma kezdődő kajak-kenu világbajnokságon, Szegeden, de más bónuszeredmény is összejöhet „a világ legjobb pályáján”.

A szlovákiai zászlóshajó a hagyományokhoz hűen a férfi kajak négyes lesz, bár a korábbi olimpiai kvalifikációs vb-ktől eltérően most már nem az ezer, hanem az ötszáz méteres távra összpontosul a figyelem.

A kvóta bűvöletében

A riói játékok után ugyanis a K4 1000-t a K4 500 váltotta az olimpiai programban, így a korábbi háromszoros olimpiai érmes Vlček Eriknek is át kellett állnia a rövidebb távra. „Ha választhatnék, még mindig az ezer méterre szavaznék, de már nem nézek olyan csúnyán az ötszázra sem” – jegyezte meg Vlček, aki saját bevallása szerint sokat fejlődött a sprintekben, és a rajtja is javult. „Elismerem, hogy az 500 méter a nézőknek látványosabb: nem rövid, nem hosszú, dinamikus, gyorsan mennek a hajók, kicsik a különbségek” – mondta Vlček, aki 37 évével rangidős a hajóban.

Rajta kívül Samuel Baláž, Zalka Csaba és Botek Ádám kapott helyet az egységben, amelynek összeállítása ezúttal sem ment egyszerűen. Botek ugyanis Gelle Péterrel volt már vb-ezüstérmes K2 1000 méteren, és tokiói álmokat is szőttek együtt, de a szövetség döntése az lett, hogy Botek inkább a négyest segítse. A vb programja nem teszi lehetővé, hogy mindkét számban induljon, de a négyes többi tagja is csak erre a számra koncentrál.

Zalka például kihagyja a K1 200 métert, bár az előzetes nevezésben még ezen a távon is szerepelt. „A második válogató előtt még a kétszázról is volt szó, de úgy egyeztünk meg, hogy senki nem megy semmi mást, csak a négyesre fókuszálunk. Ha kétszázon is indultam volna, már szerdán kezdtem volna a versenyzést, a négyes döntője meg csak vasárnap van. Öt nap versenyzéssel elég hosszú lett volna” – magyarázta lapunknak a somorjai kajakos.

Botek Ádám is már csak a négyesre koncentrál. „Ha tudtam volna duplázni, azt tettem volna, de választanom kellett, és választottam. Ki akarjuk evezni az olimpiai kvótát” – jelentette ki a komáromi versenyző.

Négyesben csak a vb-n lehet olimpiai kvótát szerezni, összesen tíz hajó jut ki Tokióba, de a földrajzi eloszlást is figyelembe veszik, így az európai egységeknek az első hat hely valamelyikét kell megszerezniük a biztos ötkarikás részvételhez.

Likér a legprofibb

A Gelle–Botek kettős hiányában K2 1000 méteren a Jakubík Gábor, Gacsal Ákos duó próbálkozik meg a kvótaszerzéssel Szegeden. Mindketten tagjai az ezer méteren induló négyesnek is, kiegészülve Denis Myšákkal és Tarr Györggyel. „Szeretnénk a négyessel érmet szerezni, de a páros a prioritás, mert ott osztják a kvótákat” – jegyezte meg a somorjai Jakubík.

Gacsal Ákossal nemzetközi szinten párosban még nem versenyeztek együtt, a komáromi születésű versenyző korábban magyar színekben indult, idén tért vissza Szlovákiába. „Tizennégy éves korom óta Magyarországon kajakoztam, de tavaly ősszel megkerestem Likér Petit, hogy át tudnék-e igazolni, vissza tudnék-e térni – avatott be pályafutásának fordulataiba a 25 éves Gacsal. – Láttam, hogy Szlovákiában sokkal profibb a felkészülés, Peti edzésmódszereinél, a csapat hozzáállásánál én még nem láttam jobbat sehol sem.”

Likér Péter komáromi csapatának oszlopos tagja Tarr György is, aki most ugyan nem olimpiai számban száll hajóba, de azért Tokió is birizgálja a fantáziáját. „Most a legfontosabb, hogy meglegyen a kvóta, mindegy, ki ül a hajóban. Ha nem lesz ötkarikás hely, akkor nincs miért harcolni” – mutatott rá a kétszeres olimpiai ezüstérmes Tarr. A kvótát ugyanis nem konkrét versenyzők szerzik, vagyis ha Vlčekék négyese kijut Tokióba, jövőre várhatóan ádáz harc folyik majd azért, ki ülhet végül a hajóba.

Szeretik Szegedet

Miközben mindenki a négyesre koncentrál, a partner nélkül maradt Gelle Péter K1 1000 méteren próbálja kiharcolni a tokiói részvétel jogát. Rióban már indult ezen a távon, de akkor végig erre is készült. „Tudom, hogy megvannak hozzá a képességeim, de nagyon nagy csata, kemény verseny vár rám – vetítette előre Gelle, aki már várja a vb-t, bár a csapattársaival való találkozás most nem tölti el a szokásos örömmel. „A történtek után nem igazán kerestem a társaságukat, de igyekszem erre a helyzetre is mentálisan felkészülni. Csak magamra koncentrálok” – szögezte le a párkányi kajakos.

A sok kajakos között egy fiatal tehetséges kenus lány, a somorjai Ladič Gabriella is ott lesz a szegedi küldöttségben. „Ez volt az első olyan szezonom, amikor négy hónapon át folyton edzettem, legfeljebb három nap pihenő volt közben” – mondta a 20 éves versenyző, aki az U23-as Eb-n is ott volt, de a korosztályos vb-t kihagyta, hogy ne facsarja ki magát teljesen. Két számban is rajthoz áll, 200, illetve 500 méteren. „Szerintem ötszázon jobb eredményre van esély, mert kisebb a konkurencia, de számomra a kétszáz a prioritás” – árulta el Ladič, aki három éve az olimpiai reménységek viadalán már versenyzett a Maty-éri pályán.

Csapattársai is csak dicsérik a szegedi létesítményt: „Mindig jó ott a hangulat, és általában sikeresek is vagyunk ott” – fogalmazott Vlček Erik, aki tíz vb-aranyából kettőt ezen a pályán szerzett: 2006-ban K4 500 méteren, 2011-ben pedig Gellével K2 1000 méteren. Jakubík Gábor pedig egyszerűen csak annyit mondott a helyszínnel kapcsolatban: „A világ legjobb pályája!”

Érdekes

Dél-szlovákiaiak a vb-n

Férfiak

K4 500 m – Samuel Baláž, Vlček Erik, Zalka Csaba, Botek Ádám

K1 1000 m – Gelle Péter

K2 1000 m – Gacsal Ákos, Jakubík Gábor

K4 1000 m – Denis Myšák, Gacsal Ákos, Jakubík Gábor, Tarr György

 

Nők

C1 200 m és 500 m – Ladič Gabriella

* félkövérrel az olimpiai számok

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?