Sport

Minden hangszeren játszanak: futballisták a mikrofon mögött

A Liverpool BL-meneteléséhez kapcsolódva az elmúlt hetekben több olyan videó is napvilágot látott, ahol a játékosok neveit dalokba, himnuszokba foglalják a fanatikusok. Ezek közül is talán a legnépszerűbb Jamie Webster Virgil van Dijkról szóló száma, melyet általában több ezer Liverpool-szimpatizánssal énekel el a szerző. Ennek apropóján most azt igyekszünk felidézni, kik azok a játékosok, akikről hasonló dalok íródtak, és kik azok a focisták, akik úgy gondolták, ők maguk is képesek saját számmal előrukkolni.
Villányi Gergely

2019. június 18. 14:06

li
„Ő a mi centerhalfunk, ő a mi négyesünk. Védekezik, de gólt is lő, ha kell. Hidegvérrel passzol, jár neki a hype, ő nem más, mint Virgil Van Dijk, Virgil Van Dijk” - Képarchívum

Talán az egyik legismertebb előadó, aki focistáról írt dalt, a spanyol származású francia énekes, Manu Chao. 

Maradona és Berti Vogts: amikor a focista a téma

La Vida Tombola (2007) című száma Diego Maradona életéről szól elismerően, klipjében megszólal maga az „Isteni Diego” is, és természetesen a Manu Chaótól megszokott latinos reggae, ska stílusban hangzik el. Manu Chao mellett a sorban még Stefan Raab neve lehet ismerős sokaknak. A német humorista 1998-ban jelentkezett Börti, Börti Vogts című számával, mely természetesen inkább a viccesnek szánt szövegével próbált rajongókat szerezni, mintsem minőségi zenei fogásaival. 

Az Alan & Denise popduó neve már biztosan kevesebb embernek mond valamit. A duót alkotó brit Alan Whittle és felesége, Denise egy Rummeniggéről szóló dallal hívta fel magára a figyelmet 1983-ban, azonban itt meg is rekedt a munkásságuk. Maradonához hasonlóan a dal címében és a klipben is feltűnik Papu Gomez az olasz komikusok által alkotott Gli Autogol művében, a Baila Como El Papuban (2017), mely a mulatós pop irányvonalait követi. 

A Sanjin and Youthman két bosnyák származású svéd unokatestvér duója, akik az elektonikus pop keretei között mozognak. Életútjukat látva nem meglepő, hogy írtak egy számot Zlatan Ibrahimovicról is (2013), melyet a Balkánon megszokott keleties szólamokkal is megspékeltek.

Manu Chao La Vida Tombola (2007) című számában megszólal maga az „Isteni Diego” is

Egy-két fokkal jobban sikerült mindez a világbajnokságra készülő Sergio Ramosnak, aki saját vb-dalt adott ki az eseményre. A Real Madrid védője Demarco Flamencóval állt össze, így született meg az „Otra estrella en tu corazón”, azaz az „Újabb csillag a szívedben” című szám, amely a spanyol válogatott szurkolóinak szólt leginkább. Mindhiába.

Sergio Ramos a stúdióban is magabiztosan mozgott a reflektorfényben

A műfaj egyik legjobban sikerült kísérletét Olaszországban kell keresnünk. Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Atalanta csapatkapitánya, Alejandro Darío Gómez rendszeresen táncra perdül, ha gólt szerez. Ezt olyan régóta csinálja, hogy egy szép napon úgy gondolta, vicces lenne, ha egy szám is születne a híres táncából. Aranylemez lett belőle.

„Papu” Gomez számának a címe a „Dance Like Papu”, azaz a „Táncolj úgy, mint Papu”. Az Atalanta játékosa erre az egyetlen dalra ragadott csak mikrofont, és ezt is csak poénból csinálta. Csak arra nem gondolt, hogy ekkora siker lesz, a szám klipjét ugyanis már több mint 30 millióan látták a YouTube-on, ráadásul mivel a lemezből már több mint 10 ezer darabot eladtak, az aranylemezt is megkapta érte.„Az Aranylabdát valószínűleg sosem fogom megnyerni, de legalább már van egy aranylemezem!” – írta ki Instagramra az átvételkor „Papu”.

De ez még nem minden! Összeállításunkban olyan számok szerepelnek, melyek előadásában labdarúgók vettek részt, hol több, hol kevesebb sikerrel. Következzék tehát a zenetörténet 20 legemlékezetesebb futballdala!

20. Brings feat. Lukas Podolski – Halleluja (2012)

Egyértelműen a legrosszabb szám a válogatásban. Szintipop, rock, rap keveredik a dalban, ahol nemcsak a stílusok kavalkádja bántja a fülünket, hanem az énekesek hangja is. Hiába effektelték szét Lukas Podolski vokálját, sajnos annyira hamis, hogy ez sem segített rajta.

19. Hans Krankl és Herbert Prohaska – Der Opitz und der Zwirschina (1990)

Osztrák komikus operett hamis énekkel. Csak azért előzte meg Podolskiék „dalát”, mert a két osztrák legenda komikus jelmezben, vicces díszletek között, egyfajta paródiaként adja elő ezt az örökbecsű darabot.

18. Franz Beckenbauer – Gute Freunde kann niemand trennen (1967)

A Császár csak azért tudja megelőzni osztrák „kollégáit”, mert nagyobb kórus áll a háta mögött, és segít be neki a fontosabb részeknél. A sanzonszerű dal legerősebb pontja így a refrén, a Beckenbauer által egyedül énekelt részek pedig egyértelműen a mélypontokat jelentik.

17. Johan Cruyff – Oei, Oei, Oei (dat was meweer een loei) (1969)

Nemcsak időben, hanem stílusban is nagyon közel van egymáshoz Cruyff és Beckenbauer dala. A holland zseni száma egy hangyányival erősebb a Császárénál, nem véletlenül! Amikor ezt a dalt rögzítették a stúdióban, Cruyffnak még annál is kevesebb hangja volt, mint amire a stúdió munkatársai számítottak, ezért előkerült a régi jól bevált recept, az alkohol. A holland zseni nem igazán volt hozzászokva az italozáshoz, így aztán meglódult az énekhangja. Pár nappal később viszont a holland televízióban is elő kellett adnia a dalt, és mivel akkor nem kapott „doppingot”, szégyenlős motyogásban merült ki az előadás. A krónikák szerint ez volt az egyetlen alkalom a „mindenhez értő” Cruyff életében, amikor nem jöttek szavak a szájára.

 

16. Mesut Özil feat. Jan Delay – Large (2010)

Egyelőre maradunk a nyugat-európai vonalon. Szerencsére Mesut Özil ebben a dalban nem vállalja túl magát, csak egy kis rapbetétet ad elő a német MC-vel, Jan Delay-jal, így annyira nem ütközik ki, hogy neki sincs hangja. A számot egyébként a 2010-es vb előtt hozták ki, számolva a futball-láz által bevonzott pluszrajongókkal.

15. Castro feat. Asamoah Gyan (Baby Jet) – African Girls (2010)

A 2010-es dél-afrikai vb-re rukkolt elő a ghánai játékos, művésznevén Baby Jet ezzel a nótával. A dal a klasszikus sémákat követi mind hangszerelésben, mind a videóklipben: széteffektelt ének és hangzás, valamint alulöltözött fenékrázás jellemzi a produkciót.

14. Youri – Vivre Dans Ta Lumière (2000)

Youri Djorkaeff a vb- és az Eb-aranyérem után úgy gondolta, hogy a sikert meglovagolva zenei téren is megpróbál maradandót alkotni. Azt, hogy mindez sikerült neki, még a legnagyobb jóindulattal sem állíthatjuk, hiszen egy teljesen átlagos, jellegtelen popdalt sikerült összehoznia.

13. TKZee feat. Benni – Shibobo (1998)

A dalt a franciaországi vb-re alkotta meg a TKZee nevű dél-afrikai banda a válogatott sztárjával, Benni McCarthy-val. A szám zenei alapja a The Final Countdown című klasszikus volt, melyet McCarthy és társai rappeléssel rontanak le. Ennek ellenére a lemezt alig egy hónap alatt több mint 100 ezren vették meg (ami ott azóta is rekord), és természetesen a dal a toplistákat is hetekig uralta Dél-Afrikában.

12. U-Niq feat. Royston Drenthe – Tak taki (2008)

A Real Madrid korábbi klasszisa a rotterdami rapper, U-Niq Tak taki című dalában szövegel, és egészen kiváló teljesítménnyel rukkol ki ezen a téren is.

11. New Order – World in Motion (1989)

A dal az angol válogatott 1990-es olaszországi vb-re való kijutásának örömére íródott, így a vokál részben a válogatott tagjai is besegítettek. John Barnes azonban nemcsak a pályán, itt is szólózhatott egyet: saját rapbetétet kapott a számban.

10. Piola Vago feat. Carlos Tévez – Déjala (Con Carlitos Tévez) (2005)

A cumbiát játszó banda Buenos Aires nyomornegyedéből indult soraiban Diego Tévezzel, és gyakran Diego testvére, Carlos is becsatlakozott a brigádba. Ahogy Tévez pályafutása egyre inkább felfelé ívelt, úgy vált a Piola Vago is egyre népszerűbbé. A Déjala egy érzelmes, szerelmes szám, ahol szerencsére Carlos jól érezte, hogy nem főszerepet osztottak rá, így inkább a háttérben vokálozik, ami kifejezetten jót tesz a dalnak.

9. Andy Cole – Outstanding (1999)

A Manchester United korábbi gólvágója DJ Pied Piperrel karöltve dobta piacra az Outstandinget, ami a The Gap Band 1982-es dalának hiphopos feldolgozása. A szám nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, legjobb helyezése a 68. pozíció volt az angol toplistán. Pedig a klipet nézve és hallgatva talán a toplista egyik olyan dala, amibe tényleg sok energiát fektettek.

8. Revalation Time feat. Ruud Gullit – South Africa (1988)

Az amszterdami reggae-banda talán legnagyobb sikere volt ez a dal, egészen a harmadik helyig jutott a holland toplistán. Mondanivalójában ez a szám feszegeti a legkomolyabb kérdéseket, hiszen Nelson Mandela ellenfeleiről, az apartheid politikáját követőkről szól elítélően. Ruud Gullit szerepe – némi vokálozás mellett – inkább a népszerűsítés volt a banda barátjaként, ami a jelek szerint remekül sikerült, hiszen legnagyobb sikerüket érték el a South Africával.

7. Puskás Ferenc – Nótás  kedvű volt az apám (1961)

Puskás Ferenc a Real Madrid futballistájaként adott ki lemezt 1961-ben Canciones populares de Hungría címmel, melyen magyar nótákat énekelt. A legendás játékos énektudására sem lehetett panasz, hivatásos énekeseket megszégyenítő hangja volt. A Nótás kedvű volt az apám Puskás kedvenc dala volt, élete vége felé, amikor a futballista már nem igazán tudott a külvilággal kommunikálni, egy rendezvényen Koós János előadta Puskásnak kedvenc nótáját, mire nagy meglepetésre a legenda is teljesen tisztán és érthetően énekelni kezdte a dalt.

6. Lindisfarne feat. Gazza – Fog on the Tyne (1990)

Az angol rockbanda 1971-es dalát turbózta fel 1990-ben Paul Gascoigne vendégszereplésével, aki rappel, vokálozik, és amihez a legjobban ért a futball mellett: bohóckodik a klipben. A szám nagy sikert aratott akkoriban, egészen a 2. helyig jutott az angol toplistán. A kislemez másik dala, a Geordie Boys nagyon hasonlatos a Fog on the Tyne-hoz, ám itt már Gascoigne a Lindisfarne nélkül idétlenkedi végig a számot.

5. Kevin Keegan – Head Over Heels in Love (1979)

Egy igazi, a kornak megfelelő popdal, amely az angol listán a 31. helyig jutott, Ausztriában pedig a 20. pozícióig. Mivel akkoriban Kevin Keegan az SV Hamburgban játszott, Németországban aratta a szám a legnagyobb sikert, egészen a 10. helyig jutott a toplistán.

4. Glenn & Chris – Diamond Lights (1987)

Glenn Hoddle és Chris Waddle a Tottenham Hotspurnél és az angol válogatottnál is csapattársak voltak, és amikor személyes szponzoruknál, a Budget autókölcsönzőnél megjelentek az éves díjátadón, a buli alkalmával karaokéztak. Ez annyira jól sikerült, hogy egyik ismerősük elvitte őket a neves producerhez és dalíróhoz, Bob Puzey-hoz, akivel a popkarrierbe is belevágtak. A dal a 12. helyig jutott az angol toplistán, azonban meglehetősen negatívan fogadta a közvélemény. Waddle-nek mindez nem szegte kedvét, és amikor az Olympique Marseille játékosa volt, ottani csapattársával, Basile Bolival is készített egy számot We've Got A Feeling címmel, ami állítása szerint az albán toplisták élére került. Ami biztos, hogy tottenhames csapattársuk, Paul Gascoigne tőlük kapott kedvet a Fog on the Tyne feldolgozására.

3. Ian Wright – Do The Right Sing (1993)

Paul Merson látva arsenalos csapattársának, Ian Wrightnak a zenei próbálkozásait (kitartóan szaxofonozni tanult), bemutatta a fanatikus Arsenal-drukker Steve Kutnernek, aki az M&G Recordsnál dolgozott. Wright és Kutner a dalszövegért feleltek, utóbbi pedig olyan neves zeneszerzőt nyert meg a projektnek, mint Chris Lowe a Pet Shop Boysból. A Do The Right Sing a 43. helyig jutott az angol listán.

2. Clint Dempsey (művésznevén: Deuce) – Don't Tread (2006)

A 2006-os német vb-re a Nike felkérésére készítette el Clint Dempsey két neves houstoni rapperrel, Big Hawkkal és XO-val a Don't Treadet. A csatár, csakúgy mint a pályán, a rappelés terén is kiválóan teljesített, így nem csoda, hogy 2016-ban egy önálló albumot is csinált barátjával, XO-val, melynek címe The Redux lett.

1. Alexi Lalas – Big Break (2016)

A legnagyobb zenei tehetséggel kétségkívül Alexi Lalas volt megáldva a listánkon szereplő futballisták közül. Lalas a középiskolától kezdve játszott a The Gypsies nevű rockbandában, mellyel 1994-ben adtak ki egy albumot (Woodland). Lalas azonban nemcsak csapatban, hanem szólóban is erősnek bizonyult, amit nem kevesebb mint hat szólóalbuma is bizonyít.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az oktatási tárcának is csökkentenie kell a kiadásait ⋌(TASR-felvétel)

Elkerüli a spórolás a magyar iskolákat?

parlament k

A parlament legközelebb csak szeptember 1-én ül össze

Diszkriminatív marad a szlovák állampolgársági törvény

A többes állampolgárság legalizálását szorgalmazza több közéleti személyiség

bejrúti robbanás
Frissítve

Bejrúti robbanás – Lemond a libanoni kormány

koronavírus Olaszország

Szlovákiából csak egy nyilatkozat kitöltése után lehet Olaszországba utazni

napozás

Kevesebb vegyszert, több természetes alapanyagot!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.