Minden a spanyolok mellett szól

Ha az előzetes esélylatolgatásokat vesszük alapul, akkor a mai Bajnokok Ligája döntőjének (20.45, Glasgow) két részvevője közül az egyik egyáltalán nem számít meglepetésnek, a másik viszont annál inkább: a Bayer Leverkusentől ugyanis senki sem várta, hogy ilyen messzire eljut.

A BL meglepetéscsapata, a Bayer Leverkusen egészen a döntőig futottTASR/AP A gyógyszergyáriakat mindenki kissé lekezelte, de ők nem törődtek ezzel, és így beverekedték magukat a fináléba. A közvélemény szerint itt csak az „áldozati bárány” szerepe juthat nekik a centenáriumát BL-győzelemmel ünnepelni szándékozó Real Madriddal szemben, de Klaus Toppmöller együttese korábban bebizonyította: aki leírja őket, az alaposan megjárhatja.

A Real Madrid azzal a célkitűzéssel kezdte a centenáriumi szezont, hogy lehetőleg mindent megnyer, amiben csak elindul. A triplázás lehetősége a spanyol kupa döntőjében veszett el, ahol a Real egyértelmű favoritnak számított, hazai pályán léphetett pályára, napra pontosan száz évvel alapítása után, ám hiába volt a spanyol szövetség minden kivételezése, a Bernabéu-stadion szurkolóinak csalódottan kellett látniuk, hogy a trófeát a Deportivo játékosai emelik magasba.

Később a bajnoki aranyérem is kicsúszott a madridiak kezéből, a kiscsapatok (Osasuna, Real Sociedad) elleni vereségek miatt, és így Vicente del Bosque együttese számára nem maradt más, mint a Bajnokok Ligája. Ha a csapat ezt sem nyeri meg, akkor az a futball történetének egyik legnagyobb bukása lesz: a Real két év alatt két aranylabdást igazolt, mindkét alkalommal világrekordért, így ha trófea nélkül fejezi be az idényt, akkor az hatalmas csalódásnak számítana Florentino Pérez elnök számára.

Ezzel szemben a Bayer Leverkusennél az idény előtt mindössze arról beszéltek, hogy jó lenne minél előkelőbb helyen befejezni a bajnokságot, lehetőleg ismét bejutni a Bajnokok Ligájába, a kupasorozatokban pedig lehetőleg minél tovább versenyben maradni. Nem csoda, hogy ilyen alacsonyra tették a lécet, hiszen az előző idény katasztrofálisra sikerült a gyógyszergyáriak számára: kezdve a Daum-féle kábítószerbotránytól, folytatva Berti Vogtsszal és az ő elvetélt ötletével a megosztott edzői munkáról.

Az új szakvezető, Klaus Toppmöller azonban rendet tett a fejekben, aminek köszönhetően a leverkuseniek igazi csapatként kezdtek futballozni, és Európában egyedüliként egészen a pontvadászat utolsó fordulóig esélyesek voltak a triplázásra. A bajnokságot ugyan az utolsó fordulókban ők is elbukták, de bejutottak a német kupa fináléjába és a Bajnokok Ligája döntőjébe is.

Ha összehasonlítjuk a két klub játékoskeretét, akkor is úgyszólván minden a Real Madrid mellett szól. A spanyolok szinte minden poszton világklasszis focistával rendelkeznek, aki mögött egy olyan labdarúgó áll bevetésre készen , aki a világ majd mindegyik klubjában kezdő-ember lenne. Elég, ha csak azt nézzük, hogy a Bajnokok Ligája küzdelmei során a Real hány focistát vetett be: a királyi gárda mezében 16 találkozón összesen 29-en szerepeltek. A spanyolok megengedhették maguknak, hogy a világ elismerten egyik legjobb játékosát, az aranylabdás Zinédine Zidane-t csak a találkozók felén küldjék harcba, hogy az Afrika-kupa győztes, olimpiai bajnok kameruni Geremi, a spanyol válogatott Celades és Munitis, vagy a brazil Flávio Conceicao és Sávio csak epizódszerepet kapjon. Ha egy alapember sérülés vagy eltiltás miatt nem játszhatott, pótlása nem okozott gondot, és a csoportmérkő-zések során mindkét körben az utolsó fordulóban Del Bosque nyugodt szívvel pályára küldhette az ifistákat is, mivel ezeknek a mérkőzéseknek már nem volt tétje.

A Leverkusen viszont tulajdonképpen 16 focistával játszotta végig az egész idényt, mert bár a BL-ben összesen húszan szerepeltek, közülük hárman (Daun, Kleine és Babic) csak egyetlen találkozón szerepel, még ha Babic gólt is rúgott a Juventusnak, és Pascal Ojigwe sem játszott jelentős szerepet a BL-menetelésben. Sőt, még a horvát Jurica Vranjest is a kiegészítő emberek közé sorolhatjuk, hiszen ő is csak kétszer játszott félóránál többet. A gyógyszergyáriak tehát gyakorlatilag 15 játékossal futballozták végig az idényt, és az sem lehet kérdéses, hogy ez a 15 labdarúgó minden bizonnyal a legtöbb meccset játszotta az egész szezonban Európában. A Leverkusennek ugyanis már a BL selejtezőjében is pályára kellett lépnie, vagyis augusztustól kezdve az egy hónapos téli szünetet leszámítva nem pihenhetett a csapat, arról nem is beszélve, hogy a Bayer focistái szinte egytől egyig alapemberei válogatottjuknak. És ebből a rendkívül szűk keretből ketten egészen biztosan nem lesznek ott a döntőn: Jens Nowotny súlyos sérülést szenvedett (a világbajnokságot is ki kell hagynia), Zé Roberto pedig rendkívül buta módon reklamálásért kapta meg második sárga lapját, és így eltiltás miatt hiányzik majd.

VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLĺTÁSOK, REAL: Cesar–Salgado, Hierro, Helguera, Carlos–Solari, Makelele, Zidane, Figo, Raul–Morientes. LEVERKUSEN: Butt–Placente, Sebescen, Lucio, Zsivkovics.Schneider, Ramelow, Ballack, Bastürk–Berbatov, Brdaric.

A meccset a svájci Meier vezeti. (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?