Miklerék végig hittek magukban

kézi

Szenzációs hajrával 30:28-ra legyőzte Izlandot a magyar férfikézilabda-válogatott a világbajnokság csoportkörének 2. fordulójában. A hétfői zárókörben Portugália (20.30) vár Miklerékre.

Bő háromnegyed óra játék után úgy tűnt, Izland egy első félidei 8:0-ás szakasznak köszönhetően gond nélkül behúzza a magyarok elleni meccset is (Gustavssonék az első körben Portugália ellen győzelemmel kezdtek). Míg az első félidőben Szita Zoltán nyújtott átlagon felülit, a másodikban – elsősorban támadásban – Ancsin Gábor tartotta lőtávolon belül a magyar csapatot. Ekkor aztán minden a feje tetejére állt az addig egyértelmű meccsen: Mikler elkezdett védeni (45 percig csak három védést tudott felmutatni Székely Mártonnal közösen), az addig gól nélküli Bodó bevágott három átlövést, Rosta előrevetődve löbbölt be egy labdát, s egyszercsak a magyarok – 1:0 után először – átvették a vezetést. A megzavarodott izlandiak mindent a veszprémi légiós Elíssonra hegyeztek ki, aki azonban ziccerekből sem tudott gólt dobni. Így az utolsó fél-egy perc viszonylag békésen telhetett le, a magyar csapat 30:28-ra győzőtt. És mivel a másik meccsen Portugália is behúzta a kötelezőt Dél-Korea ellen, Lékaiaék már biztos középdöntősök.

Elképesztő, ahogyan nyertünk! Nagyon jó meccset játszottunk szinte hatvan percen keresztül, mert én úgy láttam, hogy az első félidőben is komoly munkát végeztünk, de sok könnyű lövést elrontottunk – nyilatkozta a lefújás után „Chema Rodrígue szövetségi kapitány. – Nagyon fontos, hogy a meccs végéig küzdöttünk és csináltuk a dolgunkat, akkor is, amikor hátrányban voltunk. A srácok hittek magukban és a csapatban, mert olyanok vagyunk, mint egy család.

Mikler szerint is az volt a kulcs, hogy nem veszítették el a hitüket egy pillanatra sem. „Gratulálok a csapatnak, mert brutális, amit a második félidő végén támadásban és védekezésben csináltunk. Olyan falat húztak elém a fiúk, hogy az izlandiak a középső területekről nem látták a kaput, nem tudtak lőni – idézte az MTI a Szeged hálóőrét, aki 25 lövésből kilencet védett.

Az 53. percben Izland még 28:25-re vezetett, ám a magyarok Mikler bravúrjaira alapozva egy 5:0-s sorozattal zárták a meccset. „A vége felé hibátlanul támadtunk, az is nagyon kellett hozzá. Éreztem, hogy ha nem jön az extrateljesítmény a kapuból, akkor nem tudunk nyerni, de szerencsére jött, és olyan támaszt tudtam nyújtani a csapatnak a végén, ami kellett – tette hozzá Mikler.

A nem egészen rendbe jött csípősérüléssel pályára lépő Ancsin úgy fogalmazott, a csapatuk már jó néhányszor megmutatta, hogy van benne tartás. „Ez elképesztő volt! A második félidőben szinte mindig tudtunk találni egy extra gólt, és a kapuban, illetve védekezésben is sokat javultunk. Le a kalappal a csapat előtt – nyilatkozta a Tatabánya jobbátlövője, aki nyolc lövésből hat gólt szerzett – Nem volt bennem, hogy nekem kell megváltanom a világot, de szerencsére most úgy jött ki a lépés, hogy segíteni tudtam, amire nagyon büszke vagyok.

Lékai Máté ünneplés helyett a doppingszobában töltötte a szombat estét. „Elsőre nem sikerült mintát adnom, úgyhogy éjjel kettőre értem vissza a szállodába. Utána pedig tévét néztem, mivel nagy NFL-rajongó vagyok – árulta el a Fradi játékosa. Mint elmondta, a csapat számára a győztes meccsek után megszokott programmal telt az este, egy „gyógysört mindenki megivott altatóként, utána ment a kezelésekre, akinek szüksége volt rá. Vasárnap délelőtt volt egy kondiedzés, majd videózás és egy labdás edzés, azon már maximálisan Portugáliára összpontosítottak.

Nem nagyon beszéltünk az Izland elleni meccsről, csak arról, hogy ugyanígy folytassuk, és ugyanígy küzdjünk tovább. Lehet, sőt kell is sokkal jobban játszani, mint a szombati mérkőzésen, de a csapat megmutatta a karakterét, ami szerintem mindig is jellemző volt rá, akkor is, amikor valaki azt mondta, hogy nem – vélekedett Lékai. A játékosok többsége már szombat este a lefújás után is hangsúlyozta, hogy most kell nagyon észnél lenniük, hiszen hétfőn 20.30-tól Portugália ellen zárják a csoportkört, és ha ezt a találkozót is megnyerik, csoportelsőként, a maximális négy ponttal mehetnének a göteborgi középdöntőbe. Ami nagyon fontos lenne a célként kitűzött, olimpiai selejtezőt érő első hét hely valamilyekének eléréséhez.

A tavalyi Európa-bajnoksághoz képest erősödött a portugál együttes, mert több olyan játékos is visszatért, aki a BL-ben vagy EL-ben edződik. Nagyon kemény mérkőzés lesz, mert bár Portugália más stílust képvisel, mint Izland és Dél-Korea, de fizikai párharcra számítok – zárta Lékai.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?