A koreai siker után Izland ellenkomoly erőpróba vár a magyarokra

Rosta.vb

A magyar férfi kézilabda-válogatott Dél-Korea 35:27-es legyőzésével kezdte a svéd–lengyel közös rendezésű világbajnokságot. Lékai Mátéék szombaton 20.30-tól Izland ellen folytatják a csoportkört.

A magyar csapat jól kezdte a csütörtöki találkozót a koreaiak ellen, a 9. percben már 6:2-re vezetett. Bánhidi Bence kiállítása után ugyan kettőre zárkózott a portugál Rolando Costa Freitas csapata, de miután kiegészültek, újra dominálni kezdtek Bóka Bendegúzék. Dél-Korea rengeteg hibával játszott és a védekezésükre is tökéletesen felkészültek a magyarok, így a félidőben 21:11-re vezettek Szita Zoltánék.

A szünet után Bánhidi már nem tért vissza a pályára, és a kezdőjátékosok közül is néhányan többet pihenhettek. Chema Rodríguez szövetségi kapitány több új felállítást is kipróbált, valamint még inkább megnyitotta védekezését az ázsiai válogatott, amely nem feküdt Hanusz Egonéknak, így valamelyest csökkent a csapatok közti különbség. Bodó Richárdék győzelme azonban egy pillanatra sem forgott veszélyben, és végül nyolc góllal bizonyultak jobbnak ellenfelüknél.

A legeredményesebb magyar játékos Lékai Máté volt 7 góllal, Rosta Miklós és Pedro Rodriguez pedig 5-5 találattal zárt. A meccs legjobbjának a koreaiak kapusát, Kim Dongukot választották, aki 10 védést mutatott be.

„Nagyon jó első félidőt produkáltunk, kimondottan jól összpontosítottunk, remekül védekeztünk, több gólunk is volt gyors indításból, és a támadójátékunkkal is elégedett voltam. Nem volt könnyebb meccs, mint gondoltam, hiszen egy torna első mérkőzése soha nem könnyű. Nem volt egyszerű feladat megoldani a védekezést a megszokottnál alacsonyabb és rendkívül gyors ellenféllel szemben, de az első félidőben ez kiválóan sikerült, a másodikban viszont több problémánk volt ezzel. De nagyon boldog vagyok, hogy nyertünk” – értékelt Chema Rodríguez, aki elismerte, hogy nem tudtak tökéletesen reagálni a nyitott védekezésre, és az ellenfél kapusának jó teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy nem tudták megtartani vagy tovább növelni a 10 gólos előnyt. A magyar szövetségi kapitány szerint talán a koncentrációval is akadtak problémáik a második félidőben, de nem mindenki osztotta a véleményét.

„Nagyobb ellenállásra és mindenképpen szorosabb meccsre számítottunk, mivel nem ismertük túlságosan a játékerejüket, és a saját játékunkat is látnunk kellett. A csapat odatette magát, jó összpontosítással játszottunk” – nyilatkozta az MTI-nek Sipos Adrián, aki megjegyezte, hogy legutóbb a két évvel ezelőtti egyiptomi vb-n játszottak ilyen csendes körülmények között. Akkor azonban a koronavírus miatt nem lehetettek nézők a lelátókon, most viszont hiába volt egy maroknyi magyar szurkoló, egyelőre a hangulat nem volt az igazi. „Remélem, a következő mérkőzéseinken többen lesznek, bár ezt a részét próbáljuk kizárni, mert elsősorban azzal foglalkozunk, mit kell csinálnunk a pályán” – tette hozzá a védőspecialista.

A meccs elején sérülés miatt le kellett cserélni Ancsin Gábort, aki később visszatért a pályára. A találkozó után kiderült, hogy megrándult a csípője, és a pályán töltött közel 28 perc alatt folyamatosan érzett fájdalmat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a jobbátlövő ott lehet-e a szombaton 20.30-kor kezdődő, Izland elleni mérkőzésen. A sokak által a világbajnoki éremre is esélyesnek tartott válogatott Portugáliával kezdett a D csoportban. Bjorgvin Pall Gustavssonék ugyan nem adták ki a vezetést a kezükből a találkozón, többször is mutatott döntetlent az eredményjelző. Az izlandiak az utolsó tíz percnek is egyenlő állásból indultak neki, de a végén négy góllal győzték le ellenfelüket. A játék képe szinte végig hasonló volt, Izland elhúzott néhány góllal, ami után a portugálok felzárkóztak. Talán a szigetország válogatottja nem akart többet kiadni magából, mint amire szükség volt.

A magyar és az izlandi válogatott majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt találkozott egymással az Európa-bajnokságon. A budapesti MVM Dome-ban végig szorosan alakult a mérkőzés, de az izlandiak a végjátékban jobban teljesítettek és 31:30-ra győzni tudtak.

„Izlandról ne beszéljünk… de ellenük is bármi lehet” – nyilatkozta a vb-ről lemaradó Máthé Dominik a torna előtt az M4 Sportnak. A PSG játékosának szavaiból arra lehet következtetni, hogy szerinte az izlandi játékosok magasabb szintet képviselnek a magyar válogatott kézilabdázóinál. Ezt igazolja az is, ha végignézzük a klubokat, ahonnan az egykori veszprémi Aron Pálmarsson és társai érkeztek. Izland válogatottjának jelentős része a német Bundesligában edződik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?