Micsoda meccs volt!

Aveiro. Csehország jutott elsőként a nyolc közé az Eb-n, miután egy pazar mérkőzésen – 0:2-ről fordítva – legyőzte Hollandiát. A csehek két sikerrel biztosították a helyüket a negyeddöntőben, a 16 Eb-résztvevő közül elsőként.

Milan Baroš és Jaap Stam párharca. A liverpooli Baroš második meccsén második gólját lőtteČTK-felvételHOLLANDIA–CSEHORSZÁG 2:3 (2:1), Aveiro, 31 498 néző. Játékvezető: Gonzales (spanyol). Gólszerzők: Bouma (4.), Van Nistelrooy (19.), illetve Koller (23.), Baroš (71.), Šmicer (88.). Sárga lap: Seedorf, Heitinga, ill. Galásek. Kiállítva: Heitinga (76.). Hollandia: Van der Sar–Heitinga, Bouma, Stam, van Bronckhorst–Seedorf (86. Van der Vaart), Davids, Cocu–Van der Meyde (79. Reiziger), Robben (59. Bosvelt), Van Nistelrooy. Csehország: Čech– Grygera (25. Šmicer), Ujfaluši, Jiránek, Jankulovski–Galásek (62. Heinz), Poborský, Rosický, Nedvěd–Baroš, Koller (75. Rozehnal).

Kitűnő mérkőzést játszott a két együttes. A cseh védelem mintha elaludt volna az elején, a 19. percben Wilfred Bouma és Ruud van Nistelrooy gólja után már 2:0-ás hátrányban voltak. „Bouma fejesgóljánál nagyot hibázott a védelem. De figyelembe kell venni azt is, hogy az utóbbi három évben ez volt az első gól, amit pontrúgás után kapott a cseh válogatott” – jegyezte meg a meccs után Karel Brückner szövetségi kapitány, aki a bizonytalan Grygera helyett már a 25. percben pályára küldte Šmicert, s ezzel megváltoztatta a játék képét. Olyannyira, hogy a csehek a második félidőben Baroš és Šmicer találatainak köszönhetően végül 3:2-re megnyerték az összecsapást (ezen kívül Nedvěd 35-ről óriási kapufát lőtt), és ezzel a záró forduló eredményeitől függetlenül bejutottak a legjobb nyolc közé.

A találkozó vitathatatlanul helyet követel magának a 44 éves múltra visszatekintő Eb legjobb meccseinek toplistáján. A két együttes egyenrangú ellenfélként szinte az első perctől az utolsóig veszélyesebbnél veszélyesebb helyzetekkel és látványos megoldásokkal szórakoztatta a nézőket, öt gól, egy piros lap, kapufán csattanó lövések, kapusbravúrok és váratlan taktikai húzások tették izgalmassá az ütközetet.

A cseh–holland, ha a selejtezőket is figyelembe vesszük, lassan megszokott párharccá válik. Az 1996-os Eb selejtezői során Hollandiában 0:0-ás döntetlen született, a visszavágón pedig 3:1-re nyertek a csehek; a négy évvel ezelőtti viadalon a hollandok egy vitatható büntetőből szerzett góllal verték meg 1:0-ra Nedvědéket, majd az idei Eb kvalifikációs sorozatában a csehek az idegenbeli 1:1 után Prágában 3:1-re győztek. Az aveirói mérkőzés pedig akár hangolásként is felfogható, a 2006-os vb selejtezői soránt ugyanis újfent találkozik majd egymással a két gárda... (mti, čtk)

Cseh offenzíva az Európa-bajnokságon

Két kör után szinte minden rangsorban a cseh válogatott vezet az Európa-bajnokságon. Az első két fordulóban ugyan a svédek rúgták a legtöbb gólt (a csehek öttel a másodikok), de Nedvědék lőttek legtöbbször kapura (ötvenszer, míg a második németek csak 38-szor), és ők végezték el a legtöbb szögletet (20) is, a Fair Play-rangsorban pedig szintén az első helyen állnak, társbérletben a svédekkel. Nem mellékesen pedig két kör után Csehország válogatottja volt az egyedüli százszázalékos csapat, s ezzel az első továbbjutó. (čtk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?