„Messi, Messi, Messi, Messi”

<p>Lionel Messi kapta az év legjobb futballistájának járó FIFA-Aranylabdát. Az FC Barcelona argentin támadója sorozatban negyedszer szerezte meg a nemzetközi labdarúgás legrangosabb egyéni díját, s ezzel ő a csúcstartó.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Korábban senkinek sem sikerült négyszer az első helyen végeznie, a triplázók (Johan Cruijff, Marco van Basten, Michel Platini) közül pedig az UEFA jelenlegi elnöke, a francia Platini volt az, akit zsinórban háromszor választottak az év legjobbjává (1983, 1984, 1985).

Messi átadta a múltnak Platini rekordját, a 25 éves argentin nagy fölénnyel nyerte a szavazást, a voksok 41,6%-át kapta, amivel megelőzte Cristiano Ronaldót (23,68%) és Andrés Iniestát (10,91%). A Barcelona támadójának statisztikai mutatói lenyűgözőek, a 2012-es naptári évben klubcsapatában és az argentin válogatottban összesen 69 tétmeccset játszott, s ezeken 91 gólt lőtt, megdöntve Gerd Müller 1972-ben felállított rekordját (a Bayern München legendás csatára 85 gólig jutott abban az évben).

„Kösz, Andrés!”

„Az igazat megvallva hihetetlen érzés negyedszer megkapni az Aranylabdát. Nincsenek szavaim arra, hogy elmondjam, mit érzek” – nyilatkozta a díjátadáson Lionel Messi, aki 25 éves korára a világbajnoki címen kívül minden jelentősebb trófeát megszerzett, az FC Barcelonával háromszor nyert Bajnokok Ligáját, s ötször lett spanyol bajnok. A pódiumon állva nem felejtett el köszönetet mondani csapattársainak sem, elsősorban Andrés Iniestának, aki az Aranylabda-szavazáson a harmadik helyen végzett. „Köszönöm, Andrés, hogy együtt edzünk, s egy csapatban játszhatom veled.”

Az év csapata

Messi elsőségével a világlapok vezető sportkommentátorai egyetértettek, az Év csapatának összetételét azonban sokan vitatták – még Spanyolországban is. A tizenegy játékos mindegyike ugyanis a spanyol La Ligából lett beválogatva, öten a Real Madridból (Casillas, Marcelo, Sergio Ramos, Xabi Alonso, C. Ronaldo), öten pedig a Barcelonából (Alves, Piqué, Xavi, Iniesta, Messi), a „kakukktojás” Falcao szintén Spanyolországban, az Atlético Madridban futballozik, holott Pirlo (Juventus), Van Persie (Arsenal/ManUtd) és Ibrahimovic (AC Milan/PSG) is remek évet zárt. Ronaldo és Messi hatodszor került be az Év csapatába, ezzel ők a rekorderek.

Kire voksoltak

a magyarok?

A magyar válogatott csapatkapitánya, Gera Zoltán a portugál Cristiano Ronaldót favorizálta az Aranylabda-szavazáson, Egervári Sándor szövetségi kapitánynál azonban Messi volt a befutó. „Ő a világ legjobb csapatának legjobb játékosa, a sok szupersztár között a legnagyobb” – idézte Egervári szavait az MTI. A szavazáson részt vett Urbányi István (a Maldív-szigetek válogatottjának szövetségi kapitányaként) és a litván válogatottat irányító, erdélyi származású László Csaba is; előbbinél Iniesta, utóbbinál Messi győzött. Akadtak voksok, amelyeknél a személyes szimpátia fölülírta a szakmaiságot – az algériai válogatott csapatkapitánya, Madjid Bougherra szerint például Karim Benzema volt a 2012-es év legjobb futballistája, s akadt, aki Rooney-t, Drogbát, Mesut Özilt, Yaya Tourét, Xabi Alonsót vagy Sergio Busquetst írta az első helyre.

Visszhangok

„Gratulálok, Leo, megérdemelted!” – írta Twitter-bejegyzésében a díjátadás után Cesc Fábregas. A brazil Dani Alvés (Barca) szerint nincs is értelme kiosztani az Aranylabdát, amíg Messi játszik, úgyis mindig őt illeti meg. Messi honfitársa, a Manchester Cityben futballozó Sergio Agüero csak annyit írt Twitter-oldalára: „Messi, Messi, Messi, Messi”.

Az Infostrada statisztikai portál arra hívta fel a figyelmet, hogy Sir Stanley Matthews 41 évesen kapta meg az Aranylabdát – vagyis a 25 esztendős Messi kollekciója még korántsem tekinthető véglegesnek… (G. J.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?