Menni vagy maradni?

Sikeres évet zárt Jozef Gönci ismert szlovák sportlövő. Többek között bronzérmet szerzett az athéni olimpián, mégis inkább a szövetség számlájára tett kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet. Karácsony előtt még találkozik klubja, a besztercebányai Dukla vezetőivel, hogy további sorsa felől tárgyaljon.

Megvan az olimpiai bronzéremTASR-felvételKilenc érmet gyűjtött az idén a világversenyeken, köztük egy bronzot az olimpián, ahol negyedik és kilencedik is volt, de a győri légfegyveres Eb-n egyéniben nem került dobogóra. Bármelyik Vk-sikert szívesen elcserélné egy jobb olimpiai vagy Eb-helyezésért?

A kontinensviadalon címvédőként szálltam versenybe, a negyedik helynél többet akartam elérni. Az olimpián mindenki a legjobb szeretne lenni. A sportlövészet azonban nagyon sokat fejlődött az utóbbi években, régen elmúlt az a korszak, amikor végig lehetett verni a mezőnyt. Csaknem húszan alkotjuk a puskások élmezőnyét, és csak tizedek döntenek a sorrendről. A maga nemében különleges év áll mögöttem, csalódásról semmiképpen sem beszélnék.

A Világkupákon ellenben sokkal jobban ment a célzás...

Több versenyből áll a sorozat, tökéletesen felméri a sportlövő felkészültségét, csak a legjobbak tudnak diadalmaskodni. Az olimpián azonban csak egy esély van a bizonyításra, könnyebben megesik, hogy a középmezőnyből nyer valaki. Az egész Világkupa-sorozatot valójában az ötkarikás felkészülésnek rendeltem alá. Magam sem tudom, miért éppen a Vk-versenyeken voltam eredményesebb.

Idén ismét a sportág honi legjobbjai közé sorolták. Mit jelent a szövetség elismerése. Nem csak egy újabb díj a vitrinben?

Mivel nagyon sokat tartózkodom külföldön, az ilyen rendezvények azért fontosak számomra, hogy találkozhatok a szövetség embereivel és a többi sportlövővel. Nem a díjak miatt jövök haza, hanem azért, hogy beszélhessek a felelős személyekkel a sportág további fejlődéséről, gondjairól.

Nyílt titok, hogy nálunk közel sem olyan körülmények között készülnek a sportlövők, mint külföldön, a jó eredmények mégsem maradnak el. Mi lehet ennek a titka?

Az emberek közötti kapcsolatok. Nem hűvös profizmus uralkodik köztünk, pedig az egyes sportvezetők és klubok ezt kínálják. A sportolók olyan társakat, edzőket keresnek, akikre támaszkodhatnak, és akkor ők is fejlődhetnek. Nem csak az anyagi feltételek a döntőek. Sajnos egyre többen inkább a vezetői bársonyszéket választják, mint a sok munkát és lemondást igénylő edzői tevékenységet. Pedig az utóbbiból sokkal nagyobb tőkét lehet kovácsolni.

A sportvezetés felé intézett bírálatáról már sok szó esett. Van valamilyen előrelépés az ügyben?

December huszadikán találkozom a klubvezetőkkel, hogy amolyan előszerződést írjunk alá. Egyben tájékoztatnak majd az elképzeléseikről a jövőt illetően. A tárgyalások nem az én anyagi támogatásomról szólnak majd, hanem arról, megteremtik-e a feltételeket, hogy rendes körülmények között lehessen Szlovákiában készülni a versenyekre.

Mi lesz akkor, ha nem jutnak közös nevezőre?

Nem titok, hogy kaptam ajánlatokat más országokból. Amennyiben nem tudunk megegyezni, és nem látok esélyt a javulásra, nem nehéz kitalálni, mi fog következni...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?