Megérkezett Szocsiba az olimpiai láng

<p>Történelmi hosszúságú, 65 ezer kilométeres útja utolsó szakaszához érkezett a holnap kezdődő szocsi téli olimpia fáklyaváltója, a láng tegnap érkezett meg a városba.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az ötkarikás hírekből szemezgettünk.

Titkolják, ki gyújtja

meg a fáklyát

A szervezők közlése szerint a holnapi megnyitó előtt még 300-an – köztük Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vagy Danka Barteková szlovák sportlövő – viszik majd a lángot. A tervek szerint egy vitorlás fedélzetén a Fekete-tengeren és a parti óriáskeréken is tesz majd egy kört a fáklya. A staféta utolsó tagjának kilétét, aki meggyújtja a stadionban az olimpiai fáklyát, ugyanakkor – a hagyományok szerint – óriási titokként kezelik. A láng egész Oroszországot bejárta, a téli játékok történetének leghosszabb stafétájában mintegy 14 ezren vitték majd négy hónapon, 65 ezer kilométeren és 2900 településen át.

Kumaritasvilire emlékeznek

Jövő szerdán, a tragédia negyedik évfordulóján zártkörű megemlékezést tart Szocsiban a Nemzetközi Szánkószövetség a grúz Nodar Kumaritasvili tiszteletére, aki halálos balesetet szenvedett a vancouveri téli ötkarikás játékok nyitónapján. A NOB tegnap, közgyűlése kezdetén egyperces néma csenddel emlékezett az elhunyt szánkósra, akinek szüleit meghívta a mostani játékokra. A 21 évet élt Kumaritasvili 2010. február 12-én, edzésen, 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a whistleri pályáról, és egy oszlopnak csapódott.

NOB: nem szabad fizetni a részvételért

A NOB közgyűlésén a tagok elutasították, hogy a szervezet fizessen a sportolók olimpiai részvételéért. A kérdés a szervezet hosszú távú stratégiai elképzeléseinek részeként került napirendre, s a nagy amerikai profi sportok kapcsán merült fel. Az amerikai profi ligák közül a kosárlabda-bajnokság (NBA) 1992 óta minden nyári játékokra elengedi játékosait, s ebben hosszú távon sem várható változás. A jégkorongliga (NHL) esetében ugyanakkor már nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis csak hosszas tárgyalások után egyezett bele az NHL, hogy a szocsi téli olimpia alatt 16 napig szüneteltesse az alapszakaszt. A baseball pedig többek között éppen azért nem kerülhetett vissza a műsorba, mert az MLB elzárkózott a nyári bajnoki szünet elől.

Cigiző újságíró miatt evakuálták a szállodát

Az azonnali evakuálást jelző berendezés hangjára ébredtek tegnap reggel hatkor a szocsi Jekatyerinszkij Kvartal nevű szállodaegyüttes egyik épületében lakó újságírók. A tűzjelző berendezést egyik kollégájuk miatt indult be, aki rágyújtott a szobájában. „Figyelem! Sürgős evakuálás! Kérjük, haladéktalanul hagyják el az épületet” – hallatszott a szigorú női hang a hangszórókból valamennyi szobában. Negyed óra múlva az újságírók háborítatlanul visszatérhettek a szobájukba.

Mesterhármas után pótbehívó

Klubtársa, a detroiti Gustav Nyquist helyettesíti a sérült Johan Franzent a szocsi téli olimpián szereplő svéd jégkorong-válogatottban. A Stanley-kupa-győztes, világbajnok Franzen agyrázkódás miatt hiányzik. A 24 esztendős Nyquist vasárnap, a Washington ellen ütötte NHL-pályafutása első mesterhármasát. A szezonban 30 mérkőzésen 13-szor volt eredményes és adott 9 gólpasszt. A Detroit Red Wings összesen tíz játékost ad a játékokra, közülük hatan svédek: Nyquist mellett Daniel Alfredsson, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson és Jonas Gustavsson.

A cseh keretben is történt változás: Vladimír Sobotka (St. Louis Blues) lábsérülés miatt kimarad, és helyére a washingtoni Martin Erat került. Az utólag behívott 32 éves csatár – aki 2006-ban olimpiai bronz- és világbajnoki ezüst-, 2012-ben pedig vb-bronzérmes volt – ebben az idényben még nem lőtt gólt, viszont 48 találkozón 21 gólpassza van.

Újabb sérülések

a slopestyle-pályán

Három nap alatt három síakrobata is megsérült a slopestyle (trükkös akadályverseny)-pályán, Krasznaja Poljanában. Tegnap a szlovén Cilka Sadar bukott hatalmasat az utolsó ugrásakor, és a jobb lába sérült meg, csak segítséggel tudta elhagyni a pályát, ahonnan kórházba vitték. Hétfőn az egyik férfi éremesélyes, a norvég Torstein Horgmo esett úgy, hogy eltörött a kulcscsontja. Kedden a finn Merika Enne szenvedett bokasérülést. A versenyzők közül már korábban is többen panaszkodtak arra, hogy a pálya veszélyes.

Felszerelés nélkül

a jamaicai bobosok

Felszerelése nélkül érkezett meg az olimpiára a jamaicai bobcsapat. Winston Watts kormányos elmondta: azért nem tudtak részt venni a szerdai gyakorláson az ötkarikás pályán, mert a poggyászuk, benne a négyesbob korcsolyájával, még nem érkezett meg. Hozzátette: nagyon remélik, hogy a felszerelést hamarosan megkapják, ha nem, kölcsön kell kérniük más csapatoktól, hogy edzeni tudjanak. A jamaicai bobcsapat 2002 óta először vesz részt a téli játékokon. (MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?