Mbappénak még lesz esélye, Buffonnak ez az utolsó dobása

<p>A Juventus hazai pályán is legyőzte a Monacót, és kettős győzelemmel biztosította helyét a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében.</p>

A 18 éves Kylian Mbappé még meg sem született, mikor Gianluigi Buffon már az olasz válogatott tagjaként vett részt az 1998-as franciaországi világbajnokságon – mégis az ő szimbolikus, de egyben gyakorlati párharcukról szólt leginkább a 2016/2017-es szezon BL-elődöntőjének visszavágója, a Juventus–Monaco összecsapás. Már csak azért is, mert korábban még sosem volt rá példa (14 mérkőzésből), hogy egy csapat az egyenes kieséses szakaszban megfordítsa a hazai pályán összeszedett 2:0-s hátrányt, így várható volt, hogy a mérkőzés a franciák támadójátékáról, és a Juventus védekezéséről szól majd.

Ezúttal sem lett másképp, a minden hájjal megkent, rutinos Juventus azonban nemcsak hogy állta a rohamokat, de Mario Mandzukic góljával gyorsan lerendezte a továbbjutás kérdését. Ezt – tudniillik a nemzetközi rutint és korkülönbséget – emelte ki nyilatkozatában Leonardo Jardim, a Monaco edzője.

„Nem mondhatom, hogy a Juventus nem érdemelte meg a továbbjutást, de mai mérkőzésen az a Dybala volt a legfiatalabb játékosuk, aki 23 éves. A mi csapatunkban sokan nála is fiatalabbak. A mostani Juventus erősebb, mint a 2015-ös volt, az új játékosok rendkívül tapasztaltak, és ez fontos lehet a döntőben is, de nem lesz favorit, akárki is jut be. Hogy velünk mi lesz a következő szezonban? Várjunk még azzal, fontos mérkőzések várnak ránk a Ligue 1-ben, szeretnénk bajnokok lenni” – fogalmazott Jardin.

A Monaco számára óriási bravúr lenne, ha megnyernék a francia bajnokságot (a PSG-nek és Unai Emerynek pedig óriási szégyen), azonban még ennél is nehezebb feladat egyben tartani a csapatot a következő szezonra. Ha a tendenciákat és a statisztikákat vesszük figyelembe, Jardin nehezebb feladatra vállalkozik, mint a Juventus legyőzése. A Monaco jelenlegi klubidentitását és gerincét a nevelőmunka, a csapat akadémiája adja, csak a pályán kívánnak versenyezni az elittel, a pályán kívül nem – és a PSG kivételével ez igaz az egész ligára.

A gyakorlatban mindezt azt jelenti, hogy 2017. május 1-i adatok alapján, 137 ligát vizsgálva csak Brazília (1202) ad több légióst a világ futballjának, mint Franciaország (781). Ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy a 781 légiósból 254 a négy topliga valamelyikében futballozik, akkor rögtön látszik Jardin problémája: bármennyire szemet gyönyörködtető és megalkuvást nem ismerő a Monaco támadójátéka, a csapat sorsa eleve elrendeltetett, hiszen legjobbjaikra vércseként csapnak majd le az elitklubok. Köztük akár a Juventus, amely hagyományosan jó kapcsolatot ápol a francia futballal, elég, ha csak Platini, Zinedine, Trezeguet, Deschamps, Evra vagy Koman nevére gondolunk.

Massimiliano Allegri három év alatt második alkalommal vezeti BL-döntőbe a csapatát, miközben a keret teljesen átalakult. A húzóemberek közül Mandzukic, Pjanic, Dybala, Higuaín vagy Dani Alves nem is volt a csapat tagja 2015-ben. Az állandóságot a védelem, és annak oszlopa, Gianluigi Buffon jelenti.

„Két évvel ezelőtt mindenki azt mondta, az volt az utolsó BL-döntőm, de rácáfoltam erre. Ismét ott vagyunk a Bajnokok Ligája döntőjében. Nem mondom, hogy ez volt a célunk, mert aki döntőbe jutott, az még nem nyert semmit. Boldog vagyok, mert remek formában várhatom a finálét, és mert egy nagy klub játékosa vagyok, fantasztikus csapattársakkal” – mondta a Juventus 39 éves kapusa, aki pályafutása során szinte mindent megnyert, kivéve a legrangosabb klubsorozatot.

„Mbappé előtt még rengeteg év és lehetőség van, hogy megnyerje a BL-t. Ehhez sok sikert kívánok neki – egy másik alkalommal, mert nekem viszont tényleg ez lehet az utolsó dobásom” – viccelődött Buffon még az első meccs előtt.

A lehetőség összejött, így június 3-án, Cardiffban érte is küzd majd a Juventus. 

Hegedűs Henrik

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?