Máté Zsuzsanna: Gyönyörűen csillog ez az ezüst a nyakamban

nőipólóezüst.0703

A magyar női vízilabda-válogatott szombat este a budapesti világbajnokság döntőjében 9:7-es vereséget szenvedett az Egyesült Államok csapatától. Máté Zsuzsannáék azonban ezüstéremmel a nyakukban is boldogan értékeltek.

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda teljesen megtelt, így a bevonulásnál újra megérezhették a közönség szeretetét Faragó Kamilláék. A magyar válogatott rendkívül jó hangulatban érkezett meg a medence partjára, látszott rajtuk, felszabadultak a megnyert elődöntő után.

A kezdés a megszokott forgatókönyv szerint alakult, Vályi Vanda hozta el a labdát a ráúszásnál. A Ferencvárostól a nyáron távozó játékos a világbajnokság alatt 27 alkalomból 26-szor gyorsabbnak bizonyult ellenfelénél. Az első támadások mindkét oldalon kimaradtak, majd Gurisatti Gréta, akinek az egy hónapja létráról leeső nagypapája már ott tudott lenni a lelátón, a center pozíciójából, a víz alá süllyedve dobta be a finálé első gólját. Az első negyed végére azonban fordítani tudott az amerikai válogatott, 2:1-nél pihenhettek először a csapatok. A felfokozott hangulatot jellemzi, hogy a szünetben igyekeztek megtáncoltatni a szurkolókat a szervezők, a legnagyobb sikert pedig egy kerekesszékes úriember aratta, aki remek koreográfiát bemutatva vált a magyar csapat mellett a szurkolók kedvencévé.

A második játékrész elején a kiskövesdi Máté Zsuzsanna blokkolt remekül egy emberhátrányos helyzetnél, majd Keszthelyi-Nagy Rita góljával sikerült az egyenlítés. A nagyszünetben azonban újra az USA-nál volt az előny, 4:3-ra vezettek a torna legjobb kapusának megválasztott Ashleigh Johnsonék.

Minden bizonnyal a harmadik negyed döntötte el az aranyérem sorsát, ezt az amerikai csapat 3:1-re tudta megnyerni. Rybanská Nataša egy ötméteres megítélése után pontozódott ki ekkor. „Ma nem volt szerencsénk. Voltak nagyon kérdéses ítéletek. Mondjuk meg őszintén, nem örültünk ezeknek. Én igazságtalannak éreztem. A meccs közben nyilván más ez, ha visszanézem lehet én is másként fogom gondolni” – nyilatkozta a meccs után többek között az említett eset kapcsán a pöstyéni születésű játékos.

Az utolsó nyolc percben kis híján csodát tettek Magyari Aldáék. A hét védéssel záró kapus teljesítménye, valamint Máté, Szilágyi és Keszthelyi-Nagy góljai után 8:7-re zárkózott fel Magyarország bő egy perccel a vége előtt. Ezt követően a bírók egy újabb ötméterest ítéltek az amerikaiaknak, amelyet a legértékesebb játékosnak válaszott Madeline Musselman lőtt a kapuba, ezzel eldöntve világbajnoki cím sorsát.

Annak ellenére, hogy volt egy hullámvölgyünk és megléptek az amerikaiak, nem adtuk fel. Visszajöttünk egy gólra, ami hatalmas feladat volt, hiszen mindenki láthatta milyen a védekezésük, milyen a kapusteljesítményük. Nagyon nehéz ellenük játszani, megtettünk mindent. Azt éreztem magamon, hogy nem tudok gyorsabban és többet úszni. Semmi nem maradt bennem. E miatt is nagyon büszke vagyok, mert nem könnyű ezt kihozni magából valakinek, főleg ha tudja, hogy a másik csapat nagyobb önbizalommal érkezik a döntőbe” – emlékezett vissza a meccs ezen részére Gurisatti Gréta.

A magyar csapat a 9:7-es vereség ellenére boldogan, bár rendkívül fáradtan érkezett az eredményhirdetésre, ahol a szurkolók alaposan megünnepelték őket, nem meglepő módon nagyobb tapsot kaptak, a zsinórban negyedik vb-címüket szerző Egyesült Államok csapatánál.

Egy ilyen érmet nem három hét alatt szerzünk meg, nem is egy év, hanem egy egész élet munkája van benne. Sportolók vagyunk, mindig nyerni szeretnénk. Most ez jutott, de nincs okunk szégyenkezni, hiszen ez is gyönyörűen csillog itt a nyakamban. Kikaptunk, így most is kritikus leszek a teljesítményemmel. Nem érdekel, hogy hány gólt lövök, vagy hányszor állítanak ki, ha nyerünk, akkor semmi sem számít. Nehezebb csoportban voltunk, az egész vb alatt folyamatosan fejlődtünk, meccsről meccsre tanultunk a hibáinkból, de még nincs vége ennek a folyamatnak, még mindig tudunk jobbnak lenni – mondta lapunknak Máté Zsuzsanna, akit az ausztus végén kezdődő Európa-bajnokság és a párizsi olimpia esélyeiről is kérdeztünk. – Az Eb-n is meccsről meccsre kell majd haladni. Az olimpia még nagyon messze van. Van még két év, ami soknak tűnik, de mégsem. Még van pár lépcsőfok amit meg kell mászni” – zárta a felvidéki vízilabdázó.

Erre vagyok a legbüszkébb, ez csillog a legszebben – válaszolta arra a kérdésünkre Rybanská Nataša, hogy az eddig megszerzett érmei közül hová sorolja a vb-ezüstöt. – Kis tüske azért maradt bennem, mert nagyon közel voltunk, nyerni akartunk. A vereség mindig rosszul esik, legyen az ellenfél az USA, vagy bárki más, de nagy dolgot vittünk véghez ezzel az ezüstéremmel. Nagyon büszke vagyok a csapatomra és nagyon büszke vagyok, hogy magyar lehetek. Összességében elégedett vagyok a világbajnoksággal, az olasz meccs kivételével. Szerintem kellett nekünk egy kis pofon. Ha krízishelyzetbe kerülünk, az nekünk nagyon fekszik. Amikor muszáj, akkor nagyon jól tudunk játszani. Most még nem esik le, hogy pontosan mi történt és hogy vége van. Még játszanék 1-2 meccset, mert annyira jó volt, nagyon élveztem. Az életem végéig emlékezni fogok erre, nagy élmény volt.” – értékelt az UVSE játékosa, aki szerint az Eb-n akár megtanulhatnak döntőt is nyerni.

A magyar válogatott játékosai közül leghosszabban Keszthelyi-Nagy Ritát és Gurisatti Grétát kérdezték az újságírók. Utóbbi lapunknak elmondta, hogy az elmúlt években csak ők tudták megszorongatni az Egyesült Államok csapatát, sőt az olimpián le is győzték őket, így jó úton haladnak. „Ez egy világbajnoki döntő volt egy nagyon jó ellenfél ellen. Úgy jöttünk ide, hogy meg szeretnénk nyerni. E miatt csalódott vagyok, de egy világbajnoki ezüstéremről van szó, amit nem minden nap nyer egy játékos. Fejben még benne vagyok a meccsben, így nehéz, de ennek nagyon kell örülni. Csinálja utánunk aki tudja ezt az elmúlt két hetet. Sok csapat tét nélkül, fiatalokkal érkezett, míg a hazai csapatot mindig kiemelten figyeli mindenki. Ezt nagyon jó viseltük. Az olimpiai bronzérem óta léptünk egy hatalmasat előre azzal, hogy elődöntőt tudtunk nyerni és a döntőbe is nagyon éhesen érkeztünk. Nagyon büszkék lehetünk magunkra és arra is, hogy ennyi ember miattunk jött ide. Ennél többet most nem tudtunk megtenni, de biztos vagyok benne, hogy ebben a csapatban még több van” – fejezte be mondandóját Gurisatti.

A világbajnok Egyesült Államok és az ezüstérmes Magyarország mögött Hollandia állhatott fel a dobogó harmadik fokára, miután a bronzmeccsen 7:5-re legyőzték az olaszokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?