Martina Moravcová címvédése

Sziporkáztak a németek a berlini 26. úszó Európa-bajnokságon: nem kevesebb, mint 36(!) érmet (15-12-9) szereztek hazai közönség előtt. Az oroszok „csak” 26-szor állhattak fel a dobogóra (11-7-8). A magyarok kilenc (0-8-1), a szlovákok – Martina Moravcová jóvoltából – három dobogós helyet (1-2-0) harcoltak ki.

Martina Moravcová berlini termése: 1 arany- és 2 ezüstéremTASR-felvételMartina Moravcová a német fővárosban is remek formában versenyzett. „Bemelegítő” számában, 100 gyorson a második helyen ért célba, majd következett a 100 pillangó és az 50 gyors. Az előbbiben az élen végzett, az utóbbiban pedig ezüstérmes lett. Száz pillangón ebben az évben még nem szenvedett vereséget, s a berlini kontinensviadalon minden idők második legjobb idejével diadalmaskodott, tehát sikerült megvédenie a két évvel ezelőtt, Helsinkiben kiharcolt elsőségét. A pöstyéni úszónő az idei Európa-bajnokság zárónapján szerezte 50. (vb-, Eb-)érmét. Ebből 20 az arany, 22 az ezüst, 8 pedig a bronz. Nagymedencés versenyen most állhatott fel másodszor a dobogó legmagasabb fokára. És még valami: eddig 192-szer javította meg az országos csúcsot. Párját ritkító teljesítmény!

„Három éremért utaztam a német fővárosba, s ezt sikerült is begyűjtenem. 100 gyorson mindössze 22 századdal maradtam el a szenzációs formában lévő van Almsicktól, a legrövidebb sprintszámban kiegyeztem volna a harmadik hellyel is, annál is inkább, mert közvetlenül a rajt után a hibás lábtempók miatt elég nagy hátrányba kerültem, ám a hajrában már minden rendben volt” – mondta Moravcová, aki ötször volt az év legjobb sportolója Szlovákiában.

Kétségkívül a németországi kontinensviadal nagy felfedezettje Risztov Éva, aki négy ezüstérmet szerzett (400 vegyes, 800 gyors, 200 pillangó és 400 gyors). Figyelemre méltó: a magyar versenyző a zárónapon 40 perc alatt két második helyet harcolt ki. A 200 pillangó után 400 gyorson bámulatos hajrával rukkolt elő, s majdnem megelőzte a nagy esélyes ukrán Jana Klocskovát. Nem sokkal a cél előtt – úgy tűnt – egy pillanatra át is vette a vezetést, ám tapasztalt ellenfele jobb benyúlásának köszönhette győzelmét. „Ha egy tempóval hamarabb kezdek hajrázni, akkor 400 gyorson én lettem volna a kontinensbajnok. A 200 pillangó fináléja előtt azt mondtam magamban, hogy ha valaki megver, nagyon nagy idővel kell nyernie. A lengyel lány világcsúccsal győzött. Ez volt az első felnőtt Eb-m, jövőre aranyérmet akarok szerezni a vb-n!” – mondta Risztov.

A magyarok közül még feltétlenül említést érdemel Batházi István (400 vegyesen második lett); valamint az 50 mellen remeklők, az ezüstérmes Flaskay Mihály, a harmadik helyen célba érő rutinos Güttler Károly, valamint a toronyugró Lengyel Imre, aki kétszer is felállhatott a dobogó második fokára (egyszer Hajnal Andrással együtt).

Messze elmaradt viszont a várakozástól Kovács Ágnes, a közelmúlt legsikeresebb magyar úszója, aki mindkét mellúszószámban a negyedik helyen kötött ki. Turi György edző beismerte, hogy hiba csúszott a felkészülésbe, szerinte (is) túl sokat pihent az Eb előtt a kontinensviadal egyik legnagyobb favoritja. Kiss László szövetségi kapitány szerint higgadtam kell majd értékelni a kudarc okát, s szerinte még időben jött a pofon. Mindent összevetve azonban elégedett volt a magyar úszók teljesítményével, akik 1983 óta most először tértek haza aranyérem nélkül...

Franziska van Almsick látványos győzelmeket aratott (1995-ben tündökölt először, majd két évvel később már hallani sem lehetett róla), a 24 éves versenyző tiszteletére ötször is eljátszották a német himnuszt. Az Eb legeredményesebb résztvevője (eddig 18-szor nyert Európa-bajnokságot) két világcsúcsot is úszott Berlinben, majd a záróünnepség után kijelentette: több mint valószínű, visszavonul: „Itt az ideje, hogy elgondolkodjak a jövőmről. Az athéni olimpiáig aligha tart ki a jó formám...”

Bill Sweetenham brit szakember szerint néhány meglepő eredmény született, és ezeket csak tiltott szerekkel lehetett elérni. Alessandro Sansa, az Európai Úszó Szövetség igazgatója határozottan visszautasítja a doppingvádakat: „Neveket, országokat nem említ, csak vádaskodik. Amennyiben bizonyítékokkal szolgál, akkor természetesen foglalkozunk az üggyel...” A 120 doppingvizsgálat közül egy sem volt pozitív!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?