Marco Pantani sokkoló búcsúüzenetei

Róma. A szombaton holtan talált klasszis kerékpáros, Marco Pantani szülei úgy döntöttek, hogy nyilvános lesz fiuk temetése. A Cesena melletti Cesenaticóban a mai gyászszertartásra több tízezer embert várnak Olaszországból és külföldről.
A versenyző honlapjára (http://www.pantani.

Róma. A szombaton holtan talált klasszis kerékpáros, Marco Pantani szülei úgy döntöttek, hogy nyilvános lesz fiuk temetése. A Cesena melletti Cesenaticóban a mai gyászszertartásra több tízezer embert várnak Olaszországból és külföldről.

A versenyző honlapjára (http://www.pantani.it) szinte özönlenek a részvétüzenetek és a szeretetet tükröző sorok. „Teljesítményeddel éveken keresztül elkápráztattál bennünket, szeretnénk még egyszer megköszönni” – írta a Kalóz becenévvel illetett néhai csillag egyik rajongója.

Pantani – aki 1998-ban megnyerte a világ két leghíresebb körversenyét, a Tour de France-t és a Giro d’Italiát – holttestét szombat éjjel találták meg Riminiben, egy szállodai szobában. A boncolás megállapította, hogy agyi és tüdőödéma okozta a halálát, de hogy ezeket mi idézte elő, azt várhatóan csak hetek múlva tudják megállapítani az illetékesek. A szobában négy különböző antidepresszáns dobozára bukkantak, amelyek közül több üres volt. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a doppingolás miatt többször eltiltott, depresszióval küzdő kerékpáros túladagolta a szereket.

Egész Olaszországot sokkolták Pantani búcsúüzenetei. „Csak engem akartak megbüntetni” – olvasható az egyik cédulán a Le Rose hotelbeli apartmanban. Egy másikra ezt írta: „Soha senki nem értett meg, sem a kerékpársport, sem a családom.” A többin pedig: „egyedül vagyok” továbbá „rendet akarok csinálni... vissza akarok ülni a nyeregbe”.

A 34 évesen elhunyt csillagot az egyik pincér látta utoljára élve. „Amikor péntek este felvittem a vacsoráját, eltorzult arccal fogadott, és nagyon furcsán nézett rám. Elvette a tálcát, és azonnal becsukta az ajtót” – mondta Oliver Laghi a Corriere della Sera című napilapnak.

A személyzet szerint Pantani a közel egy hét során egyszer sem kért takarítást, és amikor szombat este – miután aznap nem kért vacsorát – pótkulccsal kinyitották a szobáját, óriási rendetlenség fogadta őket. A berendezést teljesen szétdúlták, mintha a lakónak dührohama lett volna. Paolo Gengarelli rendőrfőnök elmondta, az esettel kapcsolatban kizárják az idegenkezűséget.

„Az utóbbi időben nem lehetett telefonon elérni, még azoktól sem fogadott el segítséget, akiket szeretett” – mondta régi ismerőse, a rajongói klubját vezető Vittorio Savini.

A hazája egyik legnépszerűbb kerekesének számító Pantanit évek óta doppingvádak és eltiltások sújtották, tavaly már visszavonulását fontolgatta. A Kalóznak becézett versenyzőt depresszió és kábítószer-függőség miatt tavaly nyáron egy Padova melletti klinikán kezelték.

Pantaniról hegycsúcsot neveznek el az olaszok. Nevét egy olyan emelkedő fogja viselni, amelyet egyszer sem tudott elsőként meghódítani. A Rieti közelében található, az Appenninek hegységben 1800 méter magasan fekvő Terminillón eddig kétszer volt befutó az olasz körversenyen, s 1997-ben a győztessel azonos idővel harmadikként, míg tavaly a 25. helyen, 3:46 perces hátránnyal ért célba a Kalóz. Pantani nem az első kerekes, akinek hegytető viseli a nevét, ugyanis az olaszok másik egykori kiváló hegyi menője, Fausto Coppi is névadója egy az Alpokban fekvő csúcsnak, amelyre rendkívül meredek kaptató vezet fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?