Magyar éremeső a duisburgi kajak-kenu vb-n

<p>Fantasztikus teljesítményt nyújtottak a magyar versenyzők a Duisburgban rendezett kajak-kenu világbajnokságon: összesen 7 aranyat, 5 ezüstöt és 5 bronzot szereztek. A szlovákok legjobb eredménye két negyedik hely volt.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen 8–10 érmet várt a magyar küldöttségtől, ezt már a döntők első napján teljesítette a küldöttség.

Szombat: tízből tíz!

Szombaton a magyarok mind a tíz döntőben dobogós helyen végeztek, és a számok felét megnyerték!

Győzött a kajakos Kozák Danuta 500, a szintén kajakos Medveczky Erika és a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina páros 1000 méteren, továbbá a kenus Vajda Attila, aki megvédte címét, és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó szintén egy kilométeren. A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakkettes második lett 500-on, a bronzérmek pedig Dombvári Bence (K-1, 1000 m), Lakatos Zsanett (C-1, 200 m), a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K-2, 1000 m) és az 1000 m-es kenunégyes (Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid) nevéhez fűződtek.

„Nagyon mélyről kellett visszajönnöm, mert miután 2012-ben az MTK nem adott nekem szerződést, úgy volt, hogy befejezem a kajakozást. Mindenkinek köszönöm, aki hozzásegített életem legjobb eredményéhez” – nyilatkozta az 1000 méteren világbajnok Medveczky Erika.

Az olimpiai bajnok Kozák Danutát riválisa jó rajtja sem félemlítette meg: „Az előfutamok során láttam, hogy Katrin Wagner nagyon jó első 250 métert megy, s gondoltam, hogy most is így lesz, ezért nem ijedtem meg. Az én taktikám most az volt, hogy a táv második felét nyomom meg. Ez sikerült is. Tavaly klubot és edzőt váltottam, nekem kellett ez, hogy talpon tudjak lenni a következő években is.”

A kenus Vasbányai Henrik és Mike Róbert az Eb után a vb-n is remekül szerepelt: „Ugyanazzal a taktikával vágtunk neki a döntőnek, mint az Eb-n, azaz 500-nál és az utolsó 200-nál indítottunk egyet. Hál' istennek bejött” – mondta Vasbányai. Mike hozzátette: izgalom nem volt bennük, csak egészséges drukk és várakozás a finálé előtt.

Két éremért jött, kettőt vitt

Vajda Attila 2007 után lett újra világbajnok Duisburgban, ahol másnap 5000 méteren is kiválóan versenyzett, s a 2. helyen végzett. „Két éremért jöttem, ennél jobban nem is kell, hogy szerepeljek. Az 5000 méterre külön nem készültem, a tegnapi győzelem után raktam csak össze a hajót. A kormányzással akadtak problémáim, a hullámok nagyon megvezettek, de nagyon elégedett vagyok ezzel az ezüsttel” – nyilatkozott a parton Peking ötkarikás bajnoka.

A leghosszabb távon a nők között is született magyar érem, K1-ben a „maratonista” Csay Renáta a második helyen végzett.

200-on érem nélkül

A remek kezdés után némi meglepetésre 200 méteren érem nélkül maradtak a magyar versenyzők. A háromszoros ötkarikás bajnok Douchev-Janics Natasa egyesben ötödikként zárt. Janicsnak 35 perce volt arra, hogy az egyesről áthangolódjon a párosra, ahol társával, Kovács Katalinnal – csakúgy, mint a júniusi kontinensviadalon – egyértelműen győzni akartak. A rajtjuk nagyon rosszul sikerült, s így futniuk kellett a riválisok után, de akármennyire igyekeztek és harcoltak, végül nemhogy a győzelem, de még a dobogós helyezés sem jött össze. Negyedikként zártak – ilyen, azaz hogy érem nélkül maradjanak, még nem fordult elő, amióta ez a két sportoló egy párosban szerepel.

„Hibásnak érzem magam a rossz rajtunk miatt, mert őszintén szólva egy kicsit váratlanul ért – nyilatkozta Kovács. – A hangosbeszélő elnyomta az indítóbíró hangját, ezt azért nem érzem sportszerűnek, azt sem tudtam, hol tartunk a rajt előtt, fent sem volt a lapátom. A rajtban így kaptunk egy fél hajóhossznyi hátrányt, s bár utána szerintem nem mentünk rossz pályát, már nem tudtuk behozni a lemaradást.”

Aranyos lányok

A délutáni program során aztán újra megjött a szurkolók kedve: a magyarok egy arannyal és két ezüsttel gyarapították érmeik számát. Győzött az 500 méteres női kajaknégyes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összeállításban – Magyarország 2009 óta sorozatban negyedszer nyerte ezt a számot –, míg a Vasbányai Henrik, Mike Róbert és a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenupáros egyformán másodikként ért célba fél kilométeren.

„Azt terveztük el, hogy a szembeszél miatt nem lesz őrületes a csapás, és hogy a rajtra nagyon odafigyelünk – elemezte a négyes teljesítményét Kozák Danuta. – Ez olyannyira jól sikerült, hogy azt hittem, visszalövik a startot, mert berajtoltunk. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy a fehéroroszok nagyon elmentek, meg is ijedtem, de aztán féltávtól megindultunk, én pedig csak arra figyeltem, hogy az előttem ülő Gabit a fehérorosz első ember elé toljam. Krisztáék is tolták mögöttem a hajót, így a hajrában már csak arra kellett figyelnünk, hogy nehogy megbillenjünk. Egyszer aztán mégis megbillentünk, de ez már nem zavarta meg a győzelmünket.”

A 4x200 méteres staféták során a Douchev-Janics Natasa, Vad Ninetta, Fazekas-Zur Krisztina, Kozák Danuta összeállítású női kajakos staféta remekül hajrázva megnyerte döntőjét, míg a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Molnár Péter, Hérics Dávid összeállítású csapat harmadik lett a lengyelek és az oroszok mögött.

Deminék hetedikek

A szlovák küldöttség legjobb eredménye két negyedik hely: a dobogóról Matej Rusnák (C1 5000 m) és az Ivana Kmeťová–Martina Kohlová páros (K2 500 m) is csak kevéssel maradt le.

Gelle Péter mindkét számában (K1 500 és 1000 m) hetedik lett, a Vlček Erik–Tarr György kajakpáros pedig egy kilencedik (1000 m) és egy hetedik (500 m) hellyel zárt. A szlovákiai férfikajaknégyes (Marek Krajčovič, Matej Michálek, Jakubík Gábor, Demin Viktor) a várttól hajszálnyit elmaradva hetedik lett. (MTI, SITA)

Eredmények a 19. oldalon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?