Ma kezdődik a Világi-éra a DAC-nál

<p>Mától hivatalosan is Világi Oszkár az FK DAC 1904 futballklub többségi tulajdonosa. &bdquo;Az esküvőm napján még elmentem megnézni az első félidőt&rdquo; &ndash; illusztrálta a klubhoz való viszonyát az üzletember. Hájos Zoltán polgármester szerint csak most jön a munka java.</p>

A dunaszerdahelyi képviselő-testület tegnapi ülésén az önkormányzat egyhangúlag lemondott elővásárlási jogáról, így az utolsó formális akadály is elhárult a DAC részvényeinek eladása elől. Az eddigi többségi tulajdonos, a Khashayar Mohseni és Antal Barnabás nevével fémjelzett FC Senec Rt. a részvények 80%-át eladta a Bokada Rt.-nek, amely mögött Világi Oszkár áll.

Több mint egy klub
„Ez nagy pillanat számomra, szerdától tulajdonrészem lesz a klubban. Számomra a DAC több mint egy klub. Csak egy példa: az esküvőm egy szombati napon volt, négy órától. Fél háromtól játszott aznap a DAC. Én még elmentem megnézni az első félidőt, és utána mentem nősülni. Azóta is boldog házasságban élek” – kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját a dunaszerdahelyi városházán Világi Oszkár.

Három fő cél
Az új többségi tulajdonos három fő célt nevezett meg: az A-csapat stabilizálását, a stadionhelyzet megoldását és az utánpótlás-nevelés színvonalának javítását.

„Ha idén bentmaradunk, a következő szezonban biztosan nem a kiesés ellen fogunk küzdeni, három év múlva pedig akár merészebb ambícióink is lehetnek. Nem szeretném, ha minden félévben kicserélődne a keret, az a cél, hogy a csapatnak legyen egy stabil gerince” – hangsúlyozta Világi.

A stadion jelenleg nagyon rossz állapotban van, ennek a helyzetnek az orvoslására két lehetőség kínálkozik, új stadion építése vagy a meglévő létesítmény felújítása. „Számítunk a futballszövetség és a város segítségére is” – mondta Világi, aki szakaszokban képzeli el a DAC-stadion felújítását, s egy 12–15 ezer fős létesítményről álmodik. Elsődleges feladatának azonban a sikabonyi edzőpályák rendbetételét, kiépítését tartja, ezt tavasszal szeretné befejezni.

Világi az utánpótlás-nevelésre is nagy hangsúlyt akar fektetni: „Külföldi szakembereket is szeretnénk bevonni a fiatalok képzésébe.”

Új korszak kezdődik
Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere boldogan jelentette be: „Új korszak kezdődik! Világi Oszkárt mindannyian sikeres üzletemberként ismerjük. Reméljük, ezen a téren is sikeres lesz.”

A város 2013 elején mondta fel a szerződést az akkori többségi tulajdonosokkal, Mohsenival és Antal Barnabással, ami Mohseniék szerint jogtalan volt, s bíróságra adták az ügyet. „A korábbi bírósági ügyek és végrehajtói eljárások le lesznek állítva. A következő, áprilisi képviselő-testületi ülésig pedig már dolgoznunk kell az új tulajdonos és a város közötti megállapodáson a klub működéséről” – nyilatkozta Hájos.

A vételár üzleti titok
Világi Oszkár nem hozta nyilvánosságra, mennyit fizetett Mohseniéknek a klubért. „Ez üzleti titok. Annyit azért elmondhatok, hogy a szerződésnek két része volt, az egyik a villanyvilágítást, műfüves pályát s egyéb ingóságokat foglalta magába, a másik pedig a tulajdonképpeni részvényeket” – tudtuk meg Világitól, aki érdeklődésünkre elárulta, a vételár kevesebb, mint az a másfél millió euró, amit 2011 nyarán kínált Mohseniéknek a klubért.

Világi a részvények 80 %-át vette meg, 10% az FC Senec Rt., konkrétan Antal Barnabás tulajdonában maradt. (A fennmaradó 10% a városé.) „Antal ismeri a legjobban az elmúlt hat év történéseit. Fontosnak tartom, hogy mindenről tudjak. Erre a tíz százalékra elővásárlási jogom van, már az árat is előre lefektettük” – nyilatkozta Világi, aki a tervezett költségvetésről egyelőre csak nagy vonalakban beszélt: „Mindent megteszünk a bentmaradásért, aztán majd meglátjuk.”

Radványi marad
Az új korszak kezdetével változások várhatók a klub struktúráiban is. „A klubelnök Végh Tibor lesz, Németh Krisztián sportigazgatóként segíti a klubot” – mondta lapunk kérdésére Világi. A vezetőedző Radványi Miklós marad. „Ő kitartott a klub mellett a legnehezebb időkben is, ezt értékelni kell. Az elmúlt hat év is része a klub történetének” – fogalmazott Világi, aki Dušan Chytil menedzser szaktudására is számít.

A DAC jelenleg az utolsó helyen áll a Corgoň Ligában, s bár ugyanannyi pontot gyűjtött, mint a nyitraiak, gyakorlatilag hat pont a hátránya, mivel a fegyelmi bizottság ennyit vont le a dunaszerdahelyiektől a bundabotrány miatt. „Fellebbeztünk a döntés ellen. Sehol máshol nem büntették a klubot a játékosai tetteiért” – emelte ki Világi, aki a bentmaradásért folyó harcban a szurkolók segítségére is számít: „Reméljük, nagy számban fognak járni a mérkőzésekre, hiszen a foci üres lelátók előtt nem az igazi. Szeretném, ha Dunaszerdahely újra futballváros lenne!” (bt)

Holnapi számunkban interjút olvashatnak Világi Oszkárral.



 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?