Ma eljön az igazság pillanata a spanyolok ellen

<p>A magyar női kézilabda-válogatott ma délután (17.30) Spanyolországgal találkozik a szerbiai világbajnokság nyolcaddöntőjében. Eljött az igazság pillanata: aki veszít, kiesik, és kudarcként könyvelheti el a vb-t.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A kézilabda-vb-ken idén vezették be az egyeneses kieséses rendszerű nyolcaddöntőket, korábban a csoportkör után két középdöntős csoportra oszlott a mezőny. Az új rendszer sokkal kegyetlenebb, aki a hatodik mérkőzését elveszíti, az gyakorlatilag kudarccal zárja a vb-t, viszont előnye, hogy a csoportkörbeli szerepléstől függetlenül gyakorlatilag bárki eljuthat a dobogóra. Ez most akár a magyaroknak is kedvezhet, akik a románoktól és a németektől is kikaptak a csoportban, a sikerhez azonban le kell győzni a spanyolokat.

A spanyolok jól védekeznek

A spanyol válogatott csak egyszer kapott ki csoportjában (a norvégoktól, rögtön az első mérkőzésen), a csoportkörben öt meccsen csak 91 gólt kapott (ennél csak ketten kaptak kevesebbet a vb 24-es mezőnyéből), s akár ez is döntő lehet a magyarok ellen, akiknek voltak ugyan jó pillanataik védekezésben, de 114 kapott góljuk azért lényegesen több, mint a spanyoloké. Igaz, a magyarok eddig többször voltak eredményesek a tornán mai ellenfelüknél: 143 gólt lőttek, míg a spanyolok 130-at.

A spanyolok két éve bronzérmesek voltak a világbajnokságon, s a tavalyi olimpián is a harmadik helyet szerezték meg, a szerbiai Eb-n azonban nem sikerült megismételniük a jó szereplésüket, a 11. helyen végeztek. A csoportkörben a magyarokkal is találkoztak, azt a mérkőzést a Karl Erik Böhn irányította magyar válogatott nyerte 32:31-re, Tomori 12 gólt szerzett.

Hajdu csak vendég,

nem háziúr

A csapatot jelenleg (a súlyos betegségből lábadozó Böhn távollétében) Hajdu János vezeti, s a szövetségi kapitány maga is úgy fogalmazott, inkább kívülállónak érzi magát. „Bea mindenre figyel a csapatban, a lányok lelkére és különböző apróságokra, együtt él a lányokkal. Látom és megértem én is őket, de én egy kedves vendég vagyok a csapatban, nem a háziúr. KEB-bel kialakult egy szokásrendszer, amit el kell fogadnom, mert ez a csapat megszokott ritmusa. Nem akarok főszereplő lenni, és nem is lett volna idő mindent átalakítani az én filozófiám szerint. Ez a játékelemekre is vonatkozik. Nem a saját koncepciómat építem fel, amit végigviszek. Nekem a felkészülés tizenöt napjából, plusz a vb idejéből kellett kihoznom a legtöbbet, nem akartam felrúgni működő dolgokat.”

Lesz-e társa Görbicznek?

Hajdu egyáltalán nem tartja tragédiának a románok és a németek elleni vereséget. „Már augusztus óta mondom, hogy a hatodik meccsre készülünk, legyen ott bárki az ellenfél. Előtte akármit csinálunk, nem ér semmit. A csoportot meg lehet nyerni öt győzelemmel, ha a hatodik meccsen elbuksz, nem számít semmit. Be lehetett ezért vállalni, hogy úgy forgattuk a csapatot, hogy mindenki harcban maradjon. Jogosan nem tetszhet sok embernek, hogy kétszer kikaptunk, de ez egy ilyen rendezési forma, ehhez kell alkalmazkodni” – nyilatkozta a kapitány, aki bízik a továbbjutásban. Hozzátette, csapata a németek ellen már nagyon jól játszott, és a kulcsemberek is egyre hatékonyabbá váltak, ráadásul Soós Viktória beállításával a korábbinál mozgékonyabb és így veszélyesebb lett a támadóalakzat.

„Ha van valaki, aki felnő Görbicz mellé, akkor az irányítónak is több helye lesz, nem kell az ellenfélnek csak rá figyelnie. Ezt láttuk pénteken is: Soósra kiléptek, Görbicznek meg több területe adódott, így aztán sok helyzete és lövése volt” – magyarázta Hajdu.

Böhn is bízik

A spanyolok elleni találkozó előtt megszólalt Karl Erik Böhn is, aki a norvég televízió szakkommentátoraként követi a vb eseményeit. „ A spanyolok tavaly is jól kezdték az Eb-t, megnyerték az első két mérkőzésüket, aztán kikaptak tőlünk, és vége, ki is pukkadtak. Képesek vagyunk legyőzni őket, bár borzasztóan nehéz lesz” – mondta a norvég szakember.

A spanyol és a magyar csapat eddig 18-szor találkozott egymással, kilencszer a magyarok győztek, öt döntetlen mellett pedig négy spanyol siker született. Ha a Hajdu-csapat ma nyer, szerdán (már Belgrádban) a brazil–holland összecsapás győztesével találkozik. (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?