Lovász Denis: Olaszországban az edzéseknek más a tempójuk

Lovász Denis

A nagymagyari Lovász Denis 18 éves kora ellenére már megfordult Nagyszombatban, Győrben, a cseh Karviná csapatánál, és járt próbajátékon Olaszországban is, mielőtt a komáromiakhoz csatlakozott. A védő azért igazolt a KFC-be, mert tetszett neki a klub filozófiája, és az, hogy sokat tanulhat az edzőtől, Miroslav Karhantól.
 

Néhány mondatban mesélne a kezdeti éveiről? Mely csapatoknál fordult meg, hol érezte magát a legjobban, hol tanulta a legtöbbet? 

A helyi sportklubnál kezdtem el focizni Nagymagyaron. 14 évesen kerültem el Szencre, az akkori SFM csapatához, ami egy nagy mérföldkövet jelentett az életemben. Az utánpótlás 1. ligát játszott és a követelmények is nagyobbak, komolyabbak voltak. Nagyon jó másfél évet töltöttem el itt, nagyon sok hasznos dolgot tanultam, de a nagyszombati Spartak hívására nem tudtam nemet mondani. Az akkori korosztályom legjobb csapata volt Szlovákiában, szinte mindent megnyertünk, amit meglehetett, az európai Nike Cup fináléjába is bekerültünk Finnországban. Nagyon sokat adott nekem a klub, mind focitudás terén, mind emberi jellemben is, mivel ekkor voltam először távol a családomtól. Ez az elején nagyon nehéz volt, de nagyon sokat segítettek az ottani emberek, edzők, csapattársak, úgyhogy a Spartak mindig is fontos lesz számomra. Az első külföldi megkeresésem Győrből jött, az U17-es csapatuktól, és mivel kiskoromtól arra vágytam, hogy kipróbálhassam az akadémiájukat, nagyon örültem a megkeresésnek. Itt kóstolhattam először bele a felnőttfociba. Innen egy lépéssel feljebb Csehországba kerültem, egy még erősebb bajnokságba, ami már nagyon közel volt a felnőttek tempójához. 

Járt Olaszországban, az Udinese csapatánál. Milyen tapasztalatokkal tért haza? Mesélne picit az olasz közegről, a focihoz való viszonyukról? 

Igen, jártam Olaszországban egy rövid ideig, de ez csak tényleg pár hét volt. A menedzseremen keresztül sikerült próbajátékra mennem az Udineséhez. Sajnos még nem voltam 18 éves, és gondok akadtak a papírokkal, így az egészből nem lett semmi, vissza kellett térnem az akkori csapatomhoz, az ETO-hoz. Viszont hasznos volt a kintlét, az ottani akadémiák komolyabbak és a meccseknek, edzéseknek is más a tempójuk. 

Játszott vagy edzett a felnőttcsapattal is? Milyen nagy sztárokkal találkozott? 

Arra sajnos nem volt lehetőségem, mivel keveset voltam ott, és eredetileg az U19-es csapathoz mentem, velük edzettem. 
 

Lovász Denis

Ezután a cseh Karviná felnőttegyüttesében szerepelt? 

Az A csapatban nem, nem nagyon adtak lehetőséget fiataloknak. A B csapattal sokat edzettünk, mivel azt akarták, hogy minél jobb legyen a kondink és minél jobbak legyünk, mert a bajnokság tényleg nagyon erős volt, és nagy felkészültséget igényelt. 

A csehországi kaland után miért a KFC-t választotta? 

Egy nagyon jó klubról van szó, tetszik a filozófiájuk, sok ember profin dolgozik azért, hogy a lehető legjobb körülmények között készülhessünk és játszhassunk, és az edző, Miroslav Karhan személyében is egy olyan szakember vezeti a csapatot, akire mindenki felnéz, és nagyon sokat lehet tőle tanulni. Örültem neki, hogy lehetőséget adtak, hogy náluk kezdhettem el a felnőttkarrierem. 

Voltak megkeresései más kluboktól is?

Igen, voltak Szlovákiából és Csehországból is, de azt tartottuk szem előtt, hogy hol adnak lehetőséget a fiataloknak. 

Milyen célokkal érkezett Komáromba? 

Az a legfontosabb, hogy a csapattal a lehető legjobb helyezést érjük el a bajnokságban.

Mik az egyéni céljai?

Idővel szeretnék minél magasabb szinten játszani, ha lehetőségem lesz rá, kimenni külföldre, akár az egyik topligában bemutatkozni, illetve megmaradni a legjobbak közt. 

Mik az erősségei, és miben kell még fejlődnie? 

A siker kulcsa az, hogy mindenen egyformán kell dolgozni, nem elég csak bizonyos területen jónak lenni, mivel minden klub komplex játékosokat keres. Minden téren még nagyon sok fejlődés, tapasztalatszerzés vár rám.

Melyik focista a példaképe? 

Kimondottan nincs kedvencem, sok meccset nézek, próbálom kielemezni azokat a topjátékosokat, akik az én posztomon játszanak, nézni, ők hogyan oldják meg a szituációkat, miben jobbak a többi játékosnál. 

Melyik csapathoz, illetve melyik bajnokságba szerződne szívesen? 

Nagyon szívesen visszamennék Nagyszombatba, mivel ott az emberek élnek-halnak a fociért, de az álmom az, hogy Angliában, a londoni Chelsea csapatában futballozhassak egyszer. 

Hogy telnek a napjai a koronavírus-járvány miatti korlátozások során?

A karantén ideje alatt is próbálom magam formában és főleg kondícióban tartani, ezért naponta többször is edzek, erősítek, labdás gyakorlatokat csinálok, hogy ha elkezdődnek az edzések, ugyanolyan vagy jobb formában térjek vissza a csapatomhoz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?