Lehengerlő Serena

<p>A világelső Serena Williams megvédte bajnoki címét az amerikai nyílt teniszbajnokságon, miután a döntőben 7:5, 6:7, 6:1-re legyőzte tavalyi ellenfelét, Viktorija Azarenkát. Serenának ez volt az ötödik US Open- győzelme, összességében a tizenhetedik Grand Slam-tornáját nyerte. Ami tehát a női mezőnyt illeti, semmi új a nap alatt: Serena és Azarenka – a dolog ezzel kifújt.</p>

GYÖRGY NORBERT

A két héttel ezelőtti felvezető cikkünkben feltett kérdésre, hogy hány lövése van még Serena Williamsnek, a válasz nyilvánvaló: mindig eggyel több. Azt is leírtuk, hogy Serena Williamst most egyedül a korábbi világelső belorusz Viktorija Azarenka tudja csak megszorongatni, és igazunk lett. Hogy ez Serena (és részben Azarenka) zsenialitása miatt van-e így, vagy mindez a többiek szegénységi bizonyítványa, mindenki döntse el maga.

Serena Williams az idei US Openen ellenállhatatlan volt. Sőt: lehengerlő, pusztító, megsemmisítő. Egy női tenisz-terminátor. Mindjárt az első körben pl. 2011 Roland Garros- bajnokával, Francesca Schiavonéval találkozott, s bár az olasz hölgy már túl van pályafutása csúcsán, azért arra a 6:0, 6:1-re, amit Serena kiosztott neki, sem ő, sem más nem számított. „Ments meg” – súgta Francesca a labdaszedő fiúnak, miután kínjában a nyakába borult. Kérése meghallgattatott, mivel egy játékot végül sikerült megnyernie, s ezzel elkerülte az abszolút blamát.

Hogy a döntő nem lett sima két játszma, az részben Azarenka tudásának és küzdőszellemének, részben pedig a szélnek és Serena divatosan lenge rózsaszín teniszgúnyájának volt köszönhető. Ez előbbi, bár nem játszott olyan jól, mint a tavalyi döntőben (vagy Serena volt most erősebb), hozta a tőle elvárhatót. Az utóbbiak pedig igencsak megnehezítették a tenisz jelenlegi nagyasszonyának az életét – legalábbis arra a 2 óra 45 percre, amíg a finálé tartott.

Az első szettben szinte végig a belorusz lány játszott jobban: Serena csak szenvedett a szélben, és sokat hibázott, Azarenka viszont gyorsan alkalmazkodott a körülményekhez. Innen nézve szinte érthetetlen, hogy a végét mégis az amerikai bírta jobban. A második játszmára Serena már rendezte sorait, és a végén kétszer is kiszerválhatta volna a meccset, de némi meglepetésre Azarenka rövidítésre mentett, s ott a harmadik játszmalabdáját sikerült is értékesítenie. A döntő szettben Serena viszont már nem bízott semmit a véletlenre: 1:1-ig a belorusz ugyan még képben volt, de onnantól már jött a Serena Williams-féle tornádó…

„Nagyon boldog vagyok, hogy ez a csaknem háromórás maratoni csata az én sikeremmel végződött. Viktorija fantasztikusan játszott, köszönöm neki az élményt. Végig küzdött, egyetlen poént sem adott ingyen. Csak a meccslabda megnyerése után mondhattam, hogy kész. Megtiszteltetés számomra New Yorkban játszani, érzem a közönség szeretetét, és már most örülök a jövő évi US Opennek” – nyilatkozta a győztes közvetlenül a díjátadás után.

Serena Williams most szeptember végén lesz 32 éves, ami egyben azt is jelenti, hogy az open-éra legidősebb női US Open-győztesét láttuk éppen, teljes fegyverzetben. A 17. Grand Slamjét nyerte, s már csak egy hiányzik ahhoz, hogy beállítsa Chris Evert és Martina Navratilova csúcsát (Steffi Graf 22 GS-diadala elérhetetlen távolságban lévőnek tűnik, de sosem lehet tudni). Élete formájában játszik (az a 2002–2003-as éra volt talán ehhez fogható), s ha egy újabb sérülés nem fogja hátráltatni, egy-két évig még a topon lehet. Tehát most kell, most kéne őt megverni, mert később már késő lesz.

Végül: Serena, mivel az ún. US Open Series felvezető tornáit is megnyerte, e sikerével rekordot jelentő 3,6 millió dollárt tehetett zsebre. Hogy rendes társaságban pénzről nem beszélünk? Dehogynem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?