Lassan önkéntes véradó lesz a világsztár

Bukarast. Újabb neves atléta iratkozott fel a birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokságot kihagyó versenyzők listájára. Sydney 5000 méteres versenyszámának bajnoka, Gabriela Szabo combsérülés miatt kénytelen távol maradni a vb-től.

Az elmúlt hét esztendőben ez az első világverseny, amelyen nem lesz ott a rajtnál Románia legsikeresebb futónője.

Szabo február közepén érkezett vissza Európába a dél-afrikai edzőtáborozásból, azzal a céllal, hogy a birminghami, illetve liévini fedett pályás viadalon melegítsen a világbajnokságra. A minél kevesebb utazgatás érdekében Hollandiában ütötte fel szállását, ott folytatta az edzéseit is. A combhúzódását éppen e váltás számlájára írja a futónő és edző-férje, Gyöngyössy Zsolt. „A dél-afrikai negyvenfokos hőségből csöppentem a mínusz tízfokos európai télbe, s az első hollandiai edzések egyikén már a lábamba is nyilallt a fájdalom – panaszkodott Szabo. – Abba is hagytam a mozgást, s a másnapi vizsgálat bebizonyította, hogy jól tettem, mert izomszakadás is bekövetkezhetett volna.” A bukaresti, alaposabb kivizsgálás aztán izomrostszakadást állapított meg, ami háromhetes pihenőt, illetve könynyű mozgást írt elő a futónőnek.

„Nagyon sajnálom az esetet, mert úgy érzem, sohasem voltam még ilyen jó állapotban február végén – mondta az olimpiai és világbajnok atléta. – Dél-Afrikában 8:20 perc körüli időeredményre képes háromezres férfiakkal edzettem, s a formám akár világcsúcsra is alkalmasnak látszott. ĺgy viszont már most a szabadtéri idényre összpontosítok, március végén visszamegyek Dél-Afrikába, majd Font Romeau-ban készülök a pályaversenyekre. A gyanakvóknak meg azt üzenem, hogy nem a doppingvizsgálat miatt maradok távol, az elmúlt fél évben két vérdoppingteszten is átestem. Lassan feltehetném akár az önkéntes véradó jelvényt is...” Az ötszörös fedett pályás világbajnok legutóbb egyébként az atlantai olimpia előtt bajlódott sérüléssel, ezért nehezen tette túl magát a „sérülhetetlenség” nimbuszának szertefoszlásán.

Nem ő lesz azonban a román vb-küldöttség egyetlen nagy távolmaradója. Nem lesz ott Birminghamben a kétszeres Európa-bajnok vágtázó, Ionela Tirlea, a gyerekszülés után még ingatag formában lévő Monica Iagar-Dinescu magasugró, valamint a teremidényt sérülés miatt teljes egészében kihagyó Violeta Beclea-Székely sem. Ilyen körülmények között a román éremremények a két hármasugró, Adelina Gavrila és Marian Oprea szereplésére korlátozódnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?