Közel a célhoz a magyar vitorlázó

kopár István

Nem sokkal a cél előtt a negyedik helyen áll egyedül vezette Puffin vitorlásával Kopár István a kikötés nélküli, Golden Globe Race vitorlás földkerülő versenyen.

Kopár István, a HonKong Challenge 16 szakaszos vitorlás földkerülő regatta aranyérmese, a többtagú magyar óceánjáró, a Mol-Hungária1100 egykori szkippere tavaly indult el viadalon, de már a franciaországi Les Sables d’Olonne kikötőhöz közeledik. Ugyanoda, ahova 19 hónappal korábban Fa Nándor érkezett a Vendée Globe-on, nyolcadikként. 

A 65 éves Kopár István volt az első magyar, aki egy kikötőt érintve önerőből épített Salammbô vitorlásával a 90-es években egyedül körülvitorlázta a Földet. A budapesti sportember versidézetekkel tűzdelt könyvet is írt az útról, amely a Kihívás I. könyve címmel bestseller lett. A folytatást, a Kihívás II-t már az USA-ban írta, ahol új otthonra lelt, de nem új hazára. Vitorlásain mindig megtalálható az amerikai mellett a magyar lobogó. 

A Golden Globe Race egyedülállóan állít emléket az 50 évvel ezelőtti, első nonstop földkerülő vágtának. 1968-ban kilenc vitorlázó egyéniség vágott neki egy olyan útnak, amiről se technikailag, se lelkileg nem lehetett semmilyen tapasztalata. A kilenc közül csak egy ért célba, Robin Knox-Johnston, egy vitorlázó pedig tragikusan elhunyt. 

A tavaly elstartolt Golden Globe Race meghívásos rendezvényre a világ 150 elit vitorlázója kapott felkérést. Közülük a rendezőbizottság 30-at választott ki a legszigorúbb kritériumok alapján, ahova Fa Nándor kortársa, Kopár István és két női versenyző is bekerült.

A vitorlázók múlt századbeli, de felújított vitorlásokon rajtolhattak. A hajókon nem használhatók korunk szupereszközei, mint a GPS, a plotterek, a meteorológiai szoftverek... A rádióadó is csak vészhelyzet esetére szolgál. 

Ezek a kritériumok nem jelentettek gondot a testnevelési főiskolát végzett, és műszaki, illetve külkereskedelmi diplomával is rendelkező Kopár Istvánnak. A Mahart egyik tengerjárója, a Petőfi valamikori gazdasági-rádiós tisztje 13 éves tengerészi szolgálat után látta magát készen egy másfajta világjárásra, s a Salammbô megépítésére.

A Golden Globe Race 2018/19, melyen a 30 kiválasztottból menetközben 25 kiszállt a versenyből, az 1968-as verseny után 50 évvel zajlik. A négy óceánt átszelő, nonstop szóló verseny első győztese Jean Luc van den Heede volt, aki most a 74. évét tapossa, és az idei versenyen is elsőként ért célba. 

Kopár tegnap 70 mérföldre járt a céltól, szélcsendbe, majd gyenge ellenszélbe szaladt, ami miatt kénytelen volt cikcakkozni, de már nemsokára befut a kikötőbe. 

Lehet, hogy nagy kihívást, üzenetet kapott most a jövőre nézve Kopár István kortársa, Fa Nándor is. Mert nem véletlen, hogy rendkívüli epizódot írt e magyar vitorlázópáros az óceáni vitorlázás nagykönyvébe, 1990-ben. Amikor vitorlásaik találkoztak a jeges Déli-óceán kietlenségében, a rettegett Horn fok előtt, Nándi áthajított egy fél kilós ajándékcsomagot Pistának. Megbújt abban egy üveg is, a Kihívásra, s jutott egy kupicával a habvirágokra is.

Poór József

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?