Kinek nyit jövőt az osztódás?

Kettőből három lett a szlovákiai karate szerveződések száma. Az ázsiai küzdősport amúgy is megosztott hazai követői őszig a WKC és a WKF vonulatához igazodva gyűjtötték híveiket, nem kis sikerrel, hiszen a karate egyre népszerűbb sportággá vált országszerte.

Kettőből három lett a szlovákiai karate szerveződések száma. Az ázsiai küzdősport amúgy is megosztott hazai követői őszig a WKC és a WKF vonulatához igazodva gyűjtötték híveiket, nem kis sikerrel, hiszen a karate egyre népszerűbb sportággá vált országszerte. Legizmosabb a WKF táborában tevékenykedő Szlovák Karate Szövetség volt, soraiban számos regionális és stílusjegyeket képviselő szervezettel. Októberig. Akkor ugyanis a nemzetközi szövetség kizárta tagjainak sorából a szlovák szövetséget, mert alapszabálysértő tevékenységet folytatott, egészen pontosan klubjai, versenyzői kapcsolatot tartottak a vetélytárs világszövetség tagjaival. Helyette ideiglenesen az új szövetséget fogadta tagjai közé a WKF. A történések felelevenítéséhez tartozik, hogy időközben – közvetlenül a kizárást tartalmazó levél megérkezése előtt – Martin Čulen elnök önként távozott a Szlovák Karate Szövetség éléről, és átvette a májusban szerinte más céllal bejegyeztetett Szlovák Karate Klubok Szövetségének irányítását. Közben az eredeti szövetség vezetői rendkívüli köz-gyűlésen találkoztak, és új elnöknek Daniel Líškát választották.

Mindkét tábort meghallgatva sok kérdőjel marad az emberben. Valószínűleg a klubok, a tagság is bizonytalan. Maradtak, de mennének is az új szervezetbe. Mikor Čulenékat arról kérdeztem, hogy belviszályukat miért nem lehetett a szövetségen belül megoldani, azt a választ kaptam: ők mindent megpróbáltak, ám a hatalmon lévő érdekcsoport elhallgattatta a más véleményt mondókat, versenyzőket mellőzött, fantomklubokat hoztak létre. Nem hitték el, hogy a WKF ilyen határozottan közbeléphet. Amióta megtörtént a baj, igyekeznek bizonyítani igazukat. Martin Čulen tapasztalt sportdiplomataként állítja: „A WKF-világszervezet számára a Szlovák Karate Szövetség már a múlté”.

Ma fordulópont történhet a szakadás utáni helyzetben. Madridban ugyanis éves közgyűlését tartja a WKF. Erre elmentek a Szlovák Karate Szövetség vezetői is, hogy érvekkel támasszák alá: ők jogosultak a nemzetközi szervezetben való tagságra. A fórumon aligha vehetnek részt, mert kizárták őket, de Antonio Espinos, a WKF elnöke várhatóan találkozik velük. A közgyűlésen viszont jelen lesznek az új szlovák szervezet képviselői, konkrétan Martin Čulen, aki a WKF vezető testületének is tagja. Minden valószínűség szerint az ő tagságukat erősíti meg a tanácskozás. Akkor Madridba küldött 12 versenyzőjük is elindulhat a holnap kezdődő világbajnokságon. És megindulhat a tagság átvándorlása a nemzetközi szereplést adó új honi szövetségbe. Vagy tovább folytatódik az utódlási harc? Néhány hét múlva ez is kiderül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?