Kétszeres kihívás előtt

Szerencséje aligha volt a sorsoláson a szlovák női kézilabda-válogatottnak, amikor a horvátországi világbajnokságra vezető úton utolsó akadályként éppen Szerbia-Montenegrót, a legutóbbi vb bronzérmesét kapta ellenfélül. Vojtěch Mareš védencei nem esélyesként lépnek ebbe a párharcba, amelynek első felvonása vasárnap kezdődik. A cseh szakvezetőt kérdeztem.

„Bármivel nem rukkolhatunk elő” Somogyi Tibor felvételeA vb-selejtezőre nevezett keretében sorra megtalálhatók a szlovák női kézilabda jelenlegi legjobbjai. Mindegyikük fenntartás nélkül elfogadta a meghívását?

Többségük igen. Gondot a bajnokcsapatból Glankovičová és Tóth távolmaradása okozott. Tőlük egy igazolás érkezett, s abban közölték, hogy egészségi okok miatt nem vehetnek részt a felkészülés első szakaszában, vagyis a vágsellyei edzőtáborban.

Velük már nem is számol?

Van elég azonos képességű játékosunk, mert a légiósokat is hazahívtuk. S éppen mindkettőjük posztján akadnak felkészült kiszemeltjeim, leteszteltem őket. Tóth a chebi tornáról is kikérte magát, Glankovičová akkor szerepelt, s most a felkészülést mindketten lemondták. Kockázatos olyan játékosokat nevezni a mérkőzésekre, akik nincsenek együtt a többiekkel. Mivel Vlčková, Šimáková, Dubajová és Fečová külföldről jöttek haza, velük gyakorolni kell az összjátékot. Számomra elsődleges a szerbek elleni párharc, és a világ harmadik legjobbjával szemben nem lehet kiállni rögtönzéssel, felkészülés nélkül. Bármivel nem rukkolhatunk elő.

A selejtező csoportban megtorpanás nélkül vették az akadályokat. Most azonban egy világhírű együttessel csapnak össze. Kiverésükkel kellene kijutni a világbajnokságra. Sikerülhet?

Már mondtam: nem játszhatunk, amit akarunk, amit klubszinten szoktunk. Valamennyi játékosunkat olyan szerepkörben kell pályára küldenem, és olyan dolgokra fogom rákényszeríteni, ami nincs ínyére az ellenfélnek. Erről aprólékos áttekintésünk van, most már csak az a kérdés, hogy megtaláljam a legjobb összetételű csapatot, és mindenki maradéktalanul megbirkózzon saját feladatával. Szerbia-Montenegró valóban erős. Ezért ragaszkodom ahhoz, hogy a védenceim jelen legyenek a felkészülésen. Másfelől azért sem akarunk kockáztatni, mert voltaképpen nyakunkon a kés: 2004-ban lesz az olimpia, s oda csak a vb-n keresztül lehet kijutni. Aki nem szerepelhet Horvátországban, az az ötkarikás játékokról is lemondhat. Ezért a Szerbia-Montenegró elleni párharc kétszeres kihívás.

Mi lesz, ha újra elúszik a vb-részvétel?

Következik a novemberi, újabb Eb-selejtező. Hiába nyertük meg veretlenül a csoportküzdelmeket, előnyünk nem származott belőle, s a folytatásban sem lesz. Magyarországon kívül már erősebb csapat nem is akadt az ellenfelek között.

Akkor mégis csak a szerbeken kell valahogy túljutni. Hány gólos előny lenne elég?

Ki tudja. Ez előre megmondhatatlan. A szerbek erejét látva minden mellettük szól. Csak azzal lephetjük meg őket, hogy egyénileg mindegyik védencem kiad magából mindent, vagy annak közelébe kerül, és csapatként taktikailag kellemetlen helyzetbe hozzuk az ellenfelet. Gyengéi bizony vannak, csak az a kérdés, hogy teljesen kihasználjuk-e őket, vagy csak néha. Jósolgatni szinte fölösleges, mert edzői pályafutásom alatt átéltem már számtalan hihetetlen fordulatot a visszavágón. Első fontos lépés a hazai mér-kőzés megnyerése lehet, a folytatás ebből következik.

Mire szolgált a vágsellyei és a pozsonyi edzőtábor?

Keretemben kapusok, szélsők és beállók a hazai bajnokságból vannak, az összekötők és átlövők viszont légiósok. Külföldön más környezetben, más elvárások szerint kézilabdáznak. Mindkét felkészülés során azt gyakoroltuk, hogy csapatként hogyan tudunk helytállni különféle ellenfelekkel szemben.

Ugyanez volt a németországi torna szerepe is?

Természetesen. Ám ez mind csak felkészülés, az igazi nap május 25-én Szerbia-Montenegró ellen lesz.

Németországban volt a szerbek elleni játék főpróbája?

ĺgy is lehet mondani. Minden titkot azonban nem árultunk el a szerbek kíváncsi kamerái előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?