Katinka mindent elrontott, mégis nyert

Rio de Janeiro |

<p>Hosszú Katinka harmadik aranyérmét is begyűjtötte a riói olimpián, miután 200 m vegyesen is diadalmaskodott. Ezzel megismételte Egerszegi Krisztina 1992-es barcelonai teljesítményét, aki szintén három aranyat szerzett egy olimpián.</p>

A 200 vegyes érdekében Hosszú Katinka délelőtt visszalépett a 200 pillangó előfutamaitól, ha ugyanis bejutott volna a középdöntőbe, akkor fél órával a 200 vegyes fináléja előtt kellett volna úsznia. „Nehéz döntés volt, hogy nem indultam 200 pillangón, mert nagyon szerettem volna, de jó döntés volt” – állapította meg már késő éjjel, immár háromszoros olimpiai bajnokként Hosszú Katinka.200 vegyesen ő tartja a világcsúcsot, egy nappal korábban még azt mondta, meg akarja javítani egyéni legjobbját, ami esetében új világcsúcsot is jelent egyben. A kedd esti döntőben azonban nem állt össze úgy az úszása, ahogy szerette volna – versenyzői nagyságát dicséri, hogy így is győzni tudott. 2:06,58-os ideje új olimpiai csúcs, a második helyezett brit Siobhan-Marie O'Connor három tizeddel maradt le tőle.  „Nem életem legjobb úszása volt, de pont ezért jó, hogy az elmúlt idényben annyit versenyeztem, hogy így is arany lett belőle – kezdte komolyan Hosszú Katinka, aztán a mondat végén már mosolygott. – Amit el lehet rontani, azt sikerült elrontanom, a rajtot, két fordulót, egy kidelfinezést… És az utolsó 25-ön már nem tartottam azt a ritmust, amit szerettem volna. De szerencsére nem pánikoltam, és sikerült odaérnem.” A brit versenyző végig viszonylag szorosan az éllovas nyomában úszott, ezt Hosszú Katinka is érzékelte. „Sajnos figyeltem őt, pedig nálam már ez probléma. Nem lett volna szabad átnézegetnem a másik pályára – jegyezte meg önkritikusan a bajai versenyző. – Én akkor úszom a legjobban, ha arra koncentrálok, amit csinálok. Száz háton fogalmam sem volt, hogy nyertem, mert nem nézelődtem. Most érzékeltem, hogy ott van, kétszer-háromszor rá is néztem. Ebből a szempontból tehát nem voltam annyira zónában, mint szerettem volna, de így is meglett.” Hosszú Katinka előtt Egerszegi Krisztina volt az utolsó magyar versenyző, aki sikerült három aranyat nyert egy olimpián, úszásban ezt megelőzően 2000-ben fordult elő, hogy női úszó három egyéni aranyat szerzett – akkor a holland Inge de Bruin érte el a bravúrt. „Rió előtt megvoltak a célok, de nem az aranyakra gondoltam, hanem az időkre és azokra a technikai dolgokra, amiket szerettem volna végrehajtani. Mindig akkor úszom jól, ha ezekre koncentrálok, és nem a végeredményre” – hangsúlyozta a magyar klasszis, aki még 200 háton és egy váltóban lesz érdekelt Rióban.Három aranyérme után az Egerszegivel való párhuzam adja magát, Katinka azonban ezt még mindig nem fogta fel teljesen. „Hogy egy lapon emlegetik az én nevemet az ő nevével, az elképesztő. Előzetesen nem mertem három győzelemre gondolni. Ha egy összejött volna, azt aláírtam volna” – mondta az Iron Lady, majd gyorsan hozzátette: „Nem, nem írtam volna alá, mert szeretek versenyezni, de majdhogynem. Ez a három arany teljesen hihetetlen.” 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?