Kassán játszhatnak a szlovákok a 2022-es kézi-Eb-n

kézilabda

A jövő évi jégkorong-világbajnoksághoz hasonlóan a a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű férfikézilabda-Eb-n is Kassán játszhatja a szlovák válogatott a csoportmeccseit. Ha azonban sikerül továbbjutniuk az alapcsoportból, újabb három meccs várna rájuk Pozsonyban. Budapesten újabb nagy sportlétesítmény épül. 

Férfi felnőttvilágversenyt még a kézilabda-nagyhatalomnak számító Magyarország sem rendezett soha, Szlovákiában pedig talán az eddigi legnagyszabásúbb sportrendezvény lesz a 2022-es kontinensviadal.
„Hallottam olyan reakciókat, hogy csak a magyarok farvizén úszva lett sikeres ez a jelentkezés. Ezt szeretném elutasítani, mind a két fél keményen dolgozott a pályázat sikerén, és mindenki azzal járult hozzá, amiben igazán jó. Magyarországon kiváló sporttal foglalkozó ügynökségek vannak, amelyek nekünk is nagyszerű prezentációt készítettek, és az is sokat nyomott a latban, hogy a miniszterelnökük megígérte, ha sikerrel jár a pályázat, Budapesten megépül egy tizennyolcezer fő befogadására alkalmas csarnok, ami a nemzetközi szövetség követelménye a döntőkre. Mi pedig a sportdiplomácia terén, a lobbitevékenység során vetettük be a kapcsolatainkat” – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Ivan Sabovik, a szlovák szövetség főtitkára.
Kelecsényi Ernő alelnök lapunknak elmondta, hogy Jaroslav Holeša, a szlovák szövetség elnöke közkedvelt személy a nemzetközi kézilabdában, sok ország szövetségével jó kapcsolatokat ápol, így például már a múlt heti, glasgowi szavazás előtt biztosra vehették, hogy a hét szovjet utódállam szavazata az övék lesz.
Eredetileg három pályázó jelentkezett a 2022-es Eb megrendezésére: a közös szlovák–magyar pályázat mellett volt egy francia–belga–spanyol és egy dán–svájci kandidálás is. Ez utóbbi végül visszalépett, és csak a két évvel később kontinensviadalért szállt harcba. „Ez is kedvezett nekünk, mert a skandináv országok ezután mellénk álltak” – mondta Jaroslav Holeša.


A magyar–szlovák pályázatnak eredetileg Csehország is része lett volna, azonban tavaly októberben visszaléptek, mivel nem kapták meg a szükséges kormánygaranciákat. Ez megnehezítette a szervezést, mert eredetileg az volt a terv, hogy a döntőhétvégét Prágában rendezik, ahol az O2 Aréna megfelel a nemzetközi szövetség követelményeinek.


Végül Budapesten fog épülni egy új, tizennyolcezres csarnok. Szlovákiában a pozsonyi Ondrej Nepela Jégcsarnokban és a kassai Steel Arénában rendezik a meccseket, de mindkét városban fel kell építeni még két kisebb edzőcsarnokot. A pozsonyi létesítmény a Sportház mellett épülhet fel, a kassainak még keresik a helyét.
Az Eb-n 24 csapat vesz részt, 6 csoportra osztva. Veszprém, Szeged, Debrecen, Budapest, Kassa egy alapcsoportnak, Pozsony pedig kettőnek ad otthont. A középdöntős csoportokba 16 csapat lép tovább, ezeket a meccseket Pozsonyban és Budapesten rendezik. Az elődöntőkre és a döntőkre az új budapesti csarnokban kerül majd sor.


A lebonyolítási rend még nem végleges, de a tervek szerint a magyar válogatott Veszprém, a szlovák pedig Kassán szerepelne az alapcsoportban. Azért esett a választás a kelet-szlovákiai városra, mert Pozsonyba más válogatottakat várnak, például a lengyeleket és az osztrákokat, ráadásul a szlovákiai férfikézilabda egyik bázisa keleten, Eperjesen van. Továbbjutás esetén viszont a pozsonyi közönség is láthatná a szlovákokat. Kelecsényi Ernő bizakodó: „Mire odajutunk, szerintem elég erős csapatunk lesz ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. A játékosaink egyre erősebb bajnokságokban játszanak, és sok a tehetséges fiatal is, akikre lehet építeni.”
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?