Karnevál a rigai utcákon

Véget értek a 2004-es portugáliai Európa-bajnokság selejtezői. A sorozat legnagyobb meglepetését okozva Lettország 3:2-es összesítéssel jobbnak bizonyult a vb-bronzérmes török csapatnál, és kijutott a kontinensviadalra.

Örömfoci Amszterdamban. Van Nistelrooy, Ooijer és van der Vaart joggal ünnepelhetett, a hollandok fél tucat góllal küldték haza a skótokat. TASR/EPA-felvételAz Eb 16 csapata: Portugália (a rendező jogán), a 10 csoportgyőztes (Franciaország, Dánia, Csehország, Svédország, Németország, Görögország, Anglia, Bulgária, Olaszország, Svájc), valamint a pótselejtező győztesei (Horvátország, Spanyolország, Lettország, Hollandia, Oroszország).

TÖRÖKORSZÁG: 70 MILLIÓ SEBESÜLT

A merényletek mellett újabb katasztrófaként élte meg Törökország a labdarúgó-válogatott Lettországtól összesítésben elszenvedett 3:2-es vereségét. „Tizenegy halott és 70 millió sebesült” – írja a Sabah című napilap tegnapi száma. A cikk végén pedig nyomatékosítja a tényt: „Csak turistaként utazhatunk Portugáliába”. A szégyenünket csak növeli, hogy egy szerény képességű rivális akadályozta meg az Eb-szereplésünket – áll a Baris Tut radikális lap anyagában, amelyben a leszerepelt csapat tagjainak távozását követeli a cikkíró. Természetesen valamennyi újság egyértelműnek véli, hogy a szövetségi kapitánynak, Senol Günesnek – akit az első számú bűnbaknak kiáltottak ki – távoznia kell posztjáról.

LETT ÖRÖMMÁMOR

Ünneplő tömegek lepték el a lett főváros, Riga utcáit a törökök elleni pótselejtező után. A 2:2-es döntetlennel végződött isztambuli találkozón megtörtént az, amire csak nagyon kevesen számítottak, hiszen a sorsolásnál teljesen esélytelennek tartott lettek a világbajnoki bronzérmest ütötték el a továbbjutástól. A lett együttes teljesítményét, az első Eb-szereplés lehetőségének kiharcolását az egész ország egy emberként ünnepelte. „Nem szabad túlértékelnünk a sikert, mindig csak a következő mérkőzésre kell összpontosítanunk. Ha túl sokat ábrándozunk a jövő évi Eb-ről, akkor annak akár rossz vége is lehet” – nyilatkozta Aleksandrs Starkovsk, a lett válogatott szövetségi kapitánya.

EDZŐMENTŐ GYŐZELMEK

Oroszország, Spanyolország, Horvátország és Hollandia válogatottjai azzal, hogy kijutottak az Eb-re, megmentették edzőiket. Az orosz szövetség már be is jelentette, hogy meghosszabbítják Georgij Jarcev szövetségi kapitány szerződését, miután a válogatott a hazai gólnélküli döntetlen után idegenben 1:0-ra legyőzte Walest. Jarcev akkor vette át az együttest, amikor az csak a kiesést jelentő harmadik helyen állt csoportjában. A holland sajtó által sokat kritizált edző, Dick Advocaat a skótok elleni párharc előtt kijelentette: lemond, ha csapata nem váltja meg repülőjegyét Portugáliába. A szakember kiütéses, 6:0-ás diadallal válaszolt a kétkedőknek. A spanyolok szövetségi kapitányát, a baszk Inaki Sáezt a sajtó és a közvélemény is „keresztre feszítette” volna, ha a végső sikerre is esélyesnek tartott együttesével elbukik a norvégokkal szemben, ám a kettős győzelemnek köszönhetően a 2006-os vb-ig meghosszabbítják szerződését. A spanyol lapok nem fogadták osztatlan lelkesedéssel a hosszabbítás hírét: „Saez kedves ember, de csak 70 százalékot hoz ki a csapatból” – fogalmazott az As című sportnapilap. A spanyolok továbbjutásának egyébként a portugálok is örülnek, abban bízva, hogy a „szomszédoktól” szurkolók tízezrei érkeznek majd az Eb-meccsekre.

Megmenekült Otto Baric is, a horvát válogatott edzője, hiszen Ljubljanában egygólos győzelemre vezette a nemzeti csapatot, így az Eb végéig stabilizálta helyét. Baric leginkább Dado Prsónak köszönheti a továbbjutást: a Monaco csatára mindkét meccsen eredményes volt a szlovének ellen.

ĽUBOŠ MICHEĽ ELÉGEDETT

A szlovák Ľuboš Micheľ vezette az amszterdami Hollandia–Skócia pótselejtezőt, és elmondása szerint a meccs előtt különösebben nem foglalkozott a skót sajtó ellene irányuló támadásaival. „A pályán már minden könnyen ment, talán mert a hollandok az első félidőben eldöntötték a meccset, s ezért lehiggadtak a játékosok is.” A 35 esztendős játékvezető részt vett a legutóbbi világbajnokságon, s most reméli, hogy december 4-én az ő neve is ott lesz majd azon a listán, amelyen az UEFA közzéteszi, a bírók közül kiket delegál az Eb-re.

CSEHORSZÁG AZ ELSŐ KALAPBAN

Az UEFA nyilvánosságra hozta a jövő évi Európa-bajnokság november 30-i sorsolásának alapjául szolgáló négy kalap beosztását. A négy kvartettet a tavalyi világbajnokság és a 2004-es kontinensviadal selejtezőjében elért eredmények alapján állították össze. A vendéglátó portugáloknál ezt nem vették figyelembe.

A-kalap: Franciaország (címvédő), Portugália (rendező), Csehország, Svédország. B-kalap: Olaszország, Németország, Spanyolország, Anglia. C-kalap: Hollandia, Dánia, Horvátország, Oroszország. D-kalap: Bulgária, Svájc, Görögország, Lettország.

A kontinensviadalt jövőre, június 12. és július 4. között rendezik. (m, t, ú)

A bukmékereknél Franciaország a favorit

London. A világhírű William Hill brit fogadóiroda szerint a címvédő Franciaország a 2004-es portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság favoritja. A bukmékerek egy esetleges lett Európa-bajnoki címért fizetnék a legtöbbet, hiszen a „magyar csoportból” továbbjutó, majd a pótselejtezőben a vb-bronzérmes törököket búcsúztató válogatott sikerére 200-szoros pénzt ígérnek. Az oddsok: Franciaország 100:30, Olaszország 11:2, Portugália 6:1, Anglia és Spanyolország 7:1, Hollandia 8:1, Csehország 9:1, Németország 14:1, Svédország 20:1, Dánia 30:1, Görögország 50:1, Bulgária, Svájc, Horvátország és Oroszország 66:1, Lettország 200:1. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?