Kapusgond és csatárínség

Stockholm. Szombaton fontos összecsapás vár a magyar és a svéd labdarúgó-válogatottra, a két együttes az Európa-bajnoki selejtező újabb állomásán, Stockholmban csap össze egymással.

Fredrik Ljungberg, az Arsenal csatára (jobbra) ismét gólveszélyesen futballoziknternet-felvéteA vendéglátók gondjait a már ismert kapusproblémán kívül az is nehezíti, hogy a Henrik Larsson visszavonulása után keletkezett űrt ki tudja majd betölteni a támadósorban.

Már az október elejei kerethirdetés sem okozott nagy örömöt a szakvezetésnek és a svéd szurkolóknak, amikor kiderült, kényszermegoldásként két olyan kapust kénytelen nevezni a szakvezetés, akik összesen egy alkalommal öltötték magukra a háromkoronások mezét.

A csapat elsőszámú hálóőre, Magnus Hedman, és tartalékja, Magnus Kühlstedt egyaránt sérült, míg az augusztus 21-i, Oroszország elleni mérkőzésen csereként pályára lépő Mattias Asper olyan rossz formában van, hogy akkor már inkább a rutintalanoknak szavazott bizalmat a Lars Lagerbäck, Tommy Söderberg kapitánypáros. ĺgy került a keretbe Andreas Isaksson, a Djurgaarden kapusa, aki eddig egy alkalommal védett, még márciusban, Svájc ellen. Dick Last (Örgryte) annyira újonc, hogy eddig még korosztályos szinten sem szerepelt a válogatottban.

„Még nyitott a kapuskérdés” – írja a Svenska Dagbladet, s a cikk szerzője is azzal a kérdéssel nyitja meg polémiáját: a 21 éves Isaksson vagy a 33 esztendős Dick Last kapjon-e bizalmat. „Évek óta csak vágyakozunk arra, hogy végre lehetőséget kapjunk” – mondta Last. Lennart Ljung kapusedző pedig nem tette le egyikőjük mellett sem a voksát, mondván, mindketten remekül dolgoznak, s képesek arra, hogy kiélezett helyzetben, a mélyvízben is kitűnő teljesítményt nyújtsanak.

Amit a svédek fontosnak tartanak: az Arsenal középpályása, Fredrik Ljungberg végre egészséges, ez még azt a tényt is feledteti, hogy a csapatkapitány, a Celticben játszó Johan Mjällby porcsérülés miatt nem játszhat. A helyi lapok azonban nem őket tartják a találkozó kulcsemberének, hanem Zlatan Ibrahimovicot (Ajax), aki a svéd napilapok legnagyobb sztárja, emiatt a szakvezetés próbálja is megvédeni az újságírók rohamától. Az Aftonbladetben például azt nyilatkozta, nem szereti a körülötte lévő nagy felhajtást. Nem véletlenül lett a cikk címe: „Zlatan: Túl sok volt!”

Az Expressen szintén szalagcímében említette a nyurga csatárt, aki kijelentette, senki sem érezheti biztonságban magát a svéd válogatottól. „Nagyon nehéz bekerülni egy ilyen jó csapatba, pláne nehéz megtartani a helyet a kezdőben. A magyar együttesről szinte semmit nem tudok, egyedül Babos Gábort ismerem, tudom, hogy ő a NAC Bredában játszik. Néhány héttel ezelőtt lőttem is neki gólt a bajnokságban” – nyilatkozta Ibrahimovic.

u A terveknek megfelelően csütörtökön délben elutazott Stockholmba a szombati Eb-selejtezőre a magyar labdarúgó-válogatott. Gellei Imre csapata 14.15-kor érkezett az Arlanda repülőtérre, majd a szállás elfoglalása után a kapitány 17 órakor edzést tartott. Az együttest szállító különgépen kapott helyet az olimpiai (U21) válogatott is: a fiatalok pénteken 19 órakor a Stockholmtól 50 km-re található Västerasban lépnek pályára a házigazdák ellen. Róth Antal szövetségi edző futballistái – ugyanúgy, mint a „nagyok” – szintén most kezdik a kvalifikációs sorozatot: az Eb-szereplés mellett a 2004-es athéni ötkarikás játékokon való részvétel a tét.

A svéd válogatott kerete

Andreas Isaksson (Djurgaardens, 1981-es születésű, egyszeres válo-gatott, nem rúgott gólt); Dick Last (Örgryte, 1969-0-0); Tomas Anto-nelius (FC Köbenhavn, 1973-7-0); Erik Edman (Heerenveen, 1978-5-0); Andreas Jakobsson (Hansa Rostock, 1972-19-0); Nils-Eric Johans-son (Blackburn, 1980-1-0); Olof Mellberg (Aston Villa, 1977-28-0); Michael Svensson (Southampton, 1975-13-0); Martin Ulander (Örgryte, 1976-1-0); Niclas Alexandersson (Everton, 1971-65-7); Marcus Allbäck (Aston Villa, 1973-24-9); Andreas Andersson (AIK Solna, 1974-38-8); Zlatan Ibrahimovic (Ajax, 1981-14-2); Mattias Jonson (Bröndby, 1974-26-2); Kim Källström (Djurgaardens, 1982-4-0); Marcus Lantz (Hansa Rostock, 1975-4-0); Tobias Linderoth (E-verton, 1979-26-1); Fredrik Ljungberg (Arsenal, 1977-34-2); Jörgen Pettersson (FC Köbenhavn, 1975-26-7); Anders Svensson (Sout-hampton, 1976-30-7); Magnus Svensson (Halmstads BK, 1969-31-2)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?