Káosz és fieszta: 100 nap múlva olimpia

<p>Száz nap&nbsp;múlva olimpia Rióban, a sportvilág mégis némi aggodalommal várja a megnyitót. Minden elkészül-e időre, fog-e működni a közlekedés, sikerül-e zökkenőmentes olimpiát szervezni? Szlovákiának eddig 37, Magyarországnak 125 kvótája van, mindkét ország az egyik legkisebb küldöttségével lehet jelen Brazíliában.&nbsp;</p>

Dél-Amerikában korábban még sosem rendeztek olimpiát, Rio úttörő lesz. Az már most biztos, hogy különleges lesz: a pekingi megalomániára nincs pénze az országnak, a londoni jól szervezettség és pedantéria pedig nem annyira a helyiek sajátja. 

Válság, káosz 

Erről árulkodik, hogy száz nappal a megnyitó előtt még sok út nem készült el, a közlekedés szempontjából kulcsfontosságú 4-es metróvonal nem biztos, hogy idejében elkészül, a kerékpároscsarnok pedig még nincs befejezve. Három olimpiai sportágban – atlétika, kézilabda, vízilabda – még nem rendezték meg a szokásos tesztversenyt, és ahol már sor került ilyenre, ott is vegyesek voltak a benyomások. A vízi szlalomosokat víz nélküli meder fogadta, az öttusázók egyik csoportjának a lemenő nappal szemben kellett lőniük, a szinkronúszók lábát égette a nyitott medence felforrósodott köve, a kajakosoknak felvezető csatorna nélkül kell lebonyolítaniuk a versenyüket… 
A Rióban már járt sportolók mindegyike közlekedési káoszról számolt be, egy harminc-negyven kilométeres útszakasz megtétele kéthárom órába is telhet. Az olimpia idején elvileg Londonhoz hasonlóan Rióban is lesznek az utakon olimpiai sávok, amelyen csak a hivatalos gépjárművek közlekedhetnek, de ez azon is múlik, hogy a többi gépkocsivezető mennyire fegyelmezett. 
Brazíliát politikai és gazdasági válság is sújtja, egyre nő a munkanélküliség, az infláció és az államadósság, a kormány belekeveredett egy óriási korrupciós botrányba, Dilma Roussef elnök ellen vizsgálat zajlik, visszahívását kezdeményezték a költségvetési mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt. Rio polgármestere, Eduardo Paes és a NOB elnöke, Thomas Bach is igyekszik hangsúlyozni, hogy ezek az események nincsenek kihatással az olimpia szervezésére, de ennek már az is ellentmond, hogy a gazdasági helyzet miatt a szervezőbizottságnak több megtakarítási intézkedést is el kellett fogadnia. A létesítmények üzemeltetésére eredetileg tervezett 1,85 milliárd dolláros összeget félmilliárddal lefaragták. A legtöbbet a megnyitón és a záróünnepségen lehetett spórolni, de az önkéntesek számát is csökkentették: 70 ezerről 50 ezerre. 

Az olimpia szempontjából is komoly problémát jelent a zikavírus, amely tavaly kezdett járványszerűen terjedni Brazíliában, s amely ellen leghamarább két év múlva lesz védőoltás. A tenger szennyezettségére is sok a panasz: a vitorlásversenyeknek otthont adó Guanabara-öbölben két versenyző is súlyos fertőzést szedett össze. 

Tragikus események is beárnyékolják az előkészületeket: néhány napja Rióban leszakadt egy öböl feletti bicikliút, s két ember meghalt, az olimpiai építkezéseken pedig 2013 óta már 11 munkás lelte halálát, miközben a két évvel korábbi foci-vb előkészületeinek egész Brazíliában nyolc halálos áldozata volt, a londoni játékokat megelőző munkálatok során pedig senki sem szenvedett végzetes balesetet. 

Kvóták, esélyek 

Magyarország eddig 125, Szlovákia 37 biztos riói kvótát szerzett. A Magyar Olimpiai Bizottság 140 fős küldöttséggel számol, František Chmelár, a Szlovák Olimpiai Bizottság elnöke abban bízik, sikerül 51-re feltornászni a kvótások számát. Ez azért lenne fontos, mert ha ötvennél több sportoló utazik, akkor az ország több kísérőt (edzőt, orvost, fizioterapeutát stb.) küldhet. 

Szlovákia fennállása egyik legkisebb nyári olimpiai küldöttségével mehet Rióba, Londonban 47 szlovák sportoló volt, ez volt az eddigi legkevesebb. A nem túl népes küldöttség soraiban azonban igazi nagyágyúk is vannak, a gyalogló Matej Tóth, a biciklis Peter Sagan, a sportlövő Varga Erik és a férfi kajaknégyes is világbajnoki címvédőként és éremesélyesként utazhat Rióba. Az Infostrada Sports sportstatisztikákkal foglalkozó weboldal virtuális éremtáblázatán mindnyájuknak aranyérmet jósol. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy Peter Sagan még mindig nem döntött, elindul-e a riói országúti mezőnyversenyen.) Apró szépséghiba, hogy a jóslat szerint Zuzana Štefečeková ezüstérmes lesz – a kétszeres olimpiai második helyezett sportlövő azonban biztosan nem lesz ott Rióban, mivel anapokban adott életet Nathan nevű kisfiának. 

Nem ez az egyetlen baki a virtuális éremtáblázaton: az Infostrada Sports Berki Krisztiánnak is bronzérmet jósol, az olimpiai bajnok tornász azonban nem jutott ki Rióba. Az Infostrada Sports szerint egyébként Magyarország öt aranyat, négy ezüstöt és tíz bronzot szerez majd a brazil városban, és ezzel az éremtáblázat 17. helyén végez. 

A magyarok a vizes sportágakból várhatják az érmeket – úszásban és kajak-kenuban remekelhetnek. Bár kajak-kenuban még nem tisztázott az egységek összetétele, Storcz Botond szövetségi kapitány védenceinek látatlanban is meg lehet előlegezni, hogy a legtöbb számban az esélyesek közé fognak tartozni. Úszásban természetesen minden szem Hosszú Katinkára szegeződik majd, aki a két vegyesszámban, kétszázon és négyszázon tarolhat, de háton vagy pillangón sem esélytelen. Cseh László, Gyurta Dániel és Risztov Éva is villanhat Rióban, számolni kell a birkózókkal és a kalapácsvető Pars Krisztiánnal is. A csapatsportok képviselői közül ezúttal csak a vízilabdázók lesznek ott Rióban, a férfiés a női válogatott is éremszerzési céllal utazik. Nagy csalódás, hogy mind a férfi-, mind a női kézilabdacsapat lemaradt az olimpiáról. 

Fiesztára várva 

A nehézkes előkészületek ellenére valószínűsíthető, hogy Rio lakossága tárt karokkal fogadja majd a világot és az olimpiát. A futballvilágbajnokság szervezése sem volt zökkenőmentes, a torna során azonban igazi fiesztahangulat uralkodott az országban. (Más kérdés, hogy egyes stadionok azóta nincsenek rendesen kihasználva.) A hangulatra vélhetően az ötkarikás játékok alatt sem lesz panasz, és ez akár a kisebb hiányosságokat is feledtetheti. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?