„Jövőre merészebb céljaink is lehetnek”

<p>Tavaly nyáron kétéves szerződést kötött a Zlín együttesével, amely vezérletével a cseh–szlovák közös bajnokság alapszakaszának 7. helyén végzett, s bejutott a cseh bajnokság playoffjába. Tóth Erzsébettel, a zlíni női kézilabdacsapat 36 éves átlövőjével beszélgettünk.</p>

BŐD TITANILLA

A Zlín a negyedik helyen végzett a cseh bajnokságban, bejutott a playoffba, de ott aztán nem tudott meccset nyerni. Hogyan értékeli a szezont?

Az volt a cél, hogy bejussunk a playoffba, ezt teljesítettük is, az alapszakasz utolsó mérkőzésén bravúrosan nyertünk az Olomouc ellen, ezzel jutottunk a legjobb négy cseh csapat közé. Reménykedtünk benne, hogy a Poruba ellen megszerezhetjük a bronzérmet, de el kell ismerni, hogy a Poruba jobb volt. A zlíni csapat így is rengeteget fejlődött, az elmúlt szezonban még majdnem kiesett, most pedig már a négy között szerepelt. Jövőre már az éremszerzés lesz a célunk. A gárda együtt marad, csak Šárka Marčíková távozik, az edző, Peter Sabadka is folytatja. Asszisztense, Lenka Černá, aki egyben kapusunk is, megígérte, hogy addig nem vonul vissza, amíg nem lesz érmünk!

A negyedik hellyel ezek szerint elégedettek?

Egyrészt igen, másrészt tisztában vagyunk azzal, hogy ez a csapat többet tud. A csajok 90%-a viszont még sosem játszott playoffban, és ezeket a meccseket fejben is kell bírnod, nem csak fizikailag. A Poruba elleni harmadik meccsünket otthon úgy kezdtük, hogy 5:1-re vezettünk, és még a félidőben is volt egygólos előnyünk, aztán mégis kikaptunk. Az erőnléti különbségek is megmutatkoztak, a Poruba játékosai képesek lettek volna még simán egy meccset végigjátszani. A szezon legfontosabb eredménye azonban az, hogy most már ez a csapat hisz magában, és jövőre merészebb céljaink is lehetnek.

Mekkora része van a sikerben Peter Sabadka vezetőedzőnek?

Sabadkát korábban csak a válogatottból ismertem, de nagyon sokat tanultam tőle, én is felnőttem mellette, pedig már megvannak az éveim. Az edzéseken néha olyan alapdolgokkal kellett foglalkoznia, mint az egy az egy elleni játék vagy a letámadás, mert a lányok néha ezekkel sem voltak tisztában. De ő mindenkivel nagyon szívesen foglalkozott, igazi kézilabda-fanatikus. Sosem unatkoztunk, nagyon élveztük az edzéseket, ha pedig látta valakin, hogy valami gyengébben megy neki, akkor azt addig gyakorolta vele, amíg bele nem jött. Bántotta is, hogy nem sikerült megszerezni a harmadik helyet, mert korábban rendre a dobogón végzett a csapataival. Nekem is furcsa volt, hogy érem nélkül maradtunk, mert általában élcsapatokban játszottam.

Önnek miben segített Sabadka?

Sokszor már az is elég, ha olyan edző van melletted, akiben bízhatsz, és fordítva. Olyankor szinte magától megy a játék. Találkoztam már olyan edzőkkel, akiknek mindegy volt, hogy szerepel a csapatuk, de Sabadka nem ilyen, ő odafigyel és teljesen odaadja magát.

Csapata legjobb góllövője lett 143 góllal. Milyen volt a szerepe az együttesben? Idősebb játékosként anyáskodik is a fiatalok fölött?

Nem én vagyok a legidősebb! S nem is vagyok távolságtartó, nem húzódom el a többiektől. Nem is veszik úgy, hogy idősebb vagyok náluk, jó barátok lettünk a csajokkal. Tényleg szuper a kollektíva. Még Lenka Černá sem lóg ki, pedig ő már tényleg sokkal idősebb, 48 éves. De hát ő kézilabdamániás, reggeltől estig a csarnokban van, gyerekekkel is foglalkozik.

A szlovák válogatott júniusban Eb-selejtezőket játszik, ön azonban nem szerepel Dušan Poloz szövetségi kapitány keretében. Az edző azóta mellőzi, hogy a kinevezése utáni első gyülekezőre kislánya betegsége miatt nem tudott elmenni. Mi a helyzet most a válogatottsággal?

Ez most számomra nem aktuális. De természetesen drukkolok a csapatnak, hogy harcolják ki az Európa-bajnoki részvételt. Erre meg is van az esélyük, négy forduló után a továbbjutást jelentő második helyen állnak a csoportban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?