Jönnek az angolok!

Portó. Pénteken délben elkészítették a 2004-es portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását. Érdekesség, hogy mind a szlovákok, mind pedig a magyarok elégedettek a sorsolással...

Eusebio (balra) és Gerhard Aigner, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) főtitkára volt a sorsolás főszereplőjeTASR/EPA-felvételA szlovák együttes a 7. csoportban Angliával, Törökországgal, Macedóniával és Liechtensteinnel mérkőzik; a magyar válogatott pedig a 4. csoportban Svédország, Lengyelország, Lettország és San Marino ellen játszik. A csapatok neveit a portugál futball-legenda, Eusebio húzta ki. A küzdelmek 2002. szeptember 7-én rajtolnak, az utolsó felvonás találkozóit 2003. november 19-én bonyolítják le. A sorsolás után a csapatoknak 60 napon belül meg kell egyezniük a programról; amennyiben erre nem kerül sor, az UEFA készíti el a menetrendet. Az előcsatározások végén a csoportelsők (10 csapat) már Eb-résztvevők lesznek, a második helyezetteket összesorsolják, s párharcaik győztesei (5 csapat) csatlakoznak hozzájuk, s a házigazda Portugáliával kiegészülve alkotják a 16-os mezőnyt.

Az utánpótlás válogatottaknál is hasonló a csoportbeosztás; a szlovák korosztályos együttes csoportjában Liechtenstein helyett Portugália szerepel.

Közvetlenül a sorsolást követően elégedetten nyilatkoztak a szlovák szakvezetők és a játékosok. FRANTIŠEK LAURINEC, a Szlovák Labdarúgó Szövetség elnöke: „Az angoloknak köszönhetően igen attraktív csoportba kerültünk. A törököket és a macedónokat nagyon jól ismerjük, hiszen a vb-selejtezők során már találkoztunk velük. Ha ott akarunk lenni a 2004-es Eb-n, akkor a gyengébb ellenfeleket, kivétel nélkül, le kell győznünk!” LADISLAV JURKEMIK vezetőedző: „Elégedett vagyok a sorsolással; két vb-résztvevővel is megmérkőzünk. Kétségkívül az angol csapat a nagy esélyes. Óriási harc lesz majd a második helyért, de hát még az angol gárda sem tekinthető csoportgyőztesnek.” A törökök ellen idegenben is szerezhetünk egy pontot.” JOZEF ŠURAN másodedző: „Nagy hiba lenne, ha lebecsülnénk a macedón és a liechtensteini együttest. Amikor a csoportunkba sorsolták az angolokat, arra gondoltam, hogy 1976-ban túljutottunk rajtuk, majd megnyertük a kontinensviadalt. Jó lenne, ha megismétlődne a történelem.” STANISLAV VARGA, az angol Sunderland játékosa: „Örülök, hogy az angolokkal játszunk, a macedónokon és a liechtensteinieken kívül bárki továbbjuthat. Játékostársaim máris leírták a szlovák együttest, én viszont erre azt válaszoltam, vigyázat, eddig nektek volt szerencsétek, most pedig mi következünk!”

A magyar labdarúgást irányító szakemberek és a játékosok is úgy vélekedtek, hogy a válogatott az egyik legkönnyebb csoportba került a 2004-es portugáliai Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolásán. BOZÓKY IMRE, az MLSZ elnöke: „Kerülhettünk volna sokkal nehezebb csoportba is. A lengyelek és a svédek is világbajnoki résztvevők, ennek ellenére úgy érzem, hogy nem reménytelen a helyzetünk és versenyben lehetünk a továbbjutásért.” GELLEI IMRE szövetségi kapitány: „Bármi megtörténhet. San Marino és Lettország ellen itthon és idegenben is nyerni kell, ebben az esetben végig nyílt lesz a harc a továbbjutásért. Óriási erőfeszítéseket kell tennünk, de van esélyünk.” MEZEY GYÖRGY, a magyar edzőképzés elsőszámú irányítója: „A többi csoporthoz viszonyítva a miénk tűnik a legkönnyebbnek.” DÁRDAI PÁL, a Hertha válogatott középpályása: „Nem panaszkodhatunk, elkerültük az igazán nagycsapatokat, a franciákat, a németeket, az angolokat, az olaszokat, a spanyolokat, a hollandokat, melyek ellen minimális esélyünk lett volna. Csoportellenfeleink közül itthon valamennyit legyőzhetjük, ha ez sikerül és Lengyelországban vagy Svédországban is szerzünk pontot, akkor a végén odaérhetünk az első két hely valamelyikére.” LISZTES KRISZTIÁN, a Bremen válogatott középpályása: „A lehető legkönynyebb ellenfeleket kaptuk, szinte mindegyik kalapból a gyengébb együttesek kerültek hozzánk. A lengyelek és a svédek előrébb tartanak, de a hátrányunk a selejtezők őszi rajtjáig behozható.”

Az Eb-selejtező csoportbeosztása

1. CSOPORT: Franciaország, Szlovénia, Izrael, Ciprus, Málta

2. CSOPORT: Románia, Dánia, Norvégia, Bosznia-Hercegovina, Luxemburg

3. CSOPORT: Csehország, Hollandia, Ausztria, Fehéroroszország, Moldova

4. CSOPORT: Svédország, Lengyelország, Magyarország, Lettország, San Marino

5. CSOPORT: Németország, Skócia, Izland, Litvánia, Feröer-szigetek

6. CSOPORT: Spanyolország, Ukrajna, Görögország, Észak-ĺrország, Örményország

7. CSOPORT: Törökország, Anglia, Szlovákia, Macedónia, Liechtenstein

8. CSOPORT: Belgium, Horvátország, Bulgária, Észtország, Andorra

9. CSOPORT: Olaszország, Jugoszlávia, Finnország, Wales, Azerbajdzsán

10. CSOPORT: ĺrország, Oroszország, Svájc, Grúzia, Albánia

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?