Johann Mühlegg mesterhármasa

Salt Lake City. A német származású, de spanyol színekben versenyző Johann Mühlegg 3. aranyérmét nyerte Salt Lake Cityben, miután nagyszerű taktikával diadalmaskodott a férfi sífutók legnehezebb, ugyanakkor legnépszerűbb számában, 50 km-en. Pedig a táv nagy részében a 24 éves orosz Mihail Ivanov állt jobban.

Johann Mühlegg (középen) három számban állt rajthoz, s minden alkalommal diadalmaskodott.TASR/AP-felvételA 6. ellenőrző pontnál még közel 40 mp volt az orosz előnye, Mühlegg azonban remekül osztotta be erejét, néhány km-rel a cél előtt „átvette“ a vezetést, s végül csaknem 15 mp-es különbséggel előzte meg legfőbb vetélytársát. Mühlegg korábban 30 km-en és az üldözőversenyben nyert. Bronzérmes az észt Andrus Veerpalu, a 15 km-es klasszikus stílusú olimpiai verseny győztese lett.

Johann Mühlegg 1970. november 8-án született Marktoberdorfban. Első kiugró sikerét az 1989-es junior világbajnoki címe jelentette. Négy év múlva 50, majd 1997-ben 30 km-en lett hatodik a vb-n. A német váltóval az 1992-es téli olimpián negyedik volt, majd 1994-ben hatodik. Miután összeveszett szülőhazája szövetségének vezetőivel, Spanyolországba költözött, s 1999-ben megkapta az állampolgárságot. Két éve megnyerte az összetett Világ Kupát, tavaly a második helyen végzett. A 2001-es vb-n 50 km-en első, az üldözőversenyben második lett. A Salt Lake City-i téli játékokon verhetetlennek bizonyult, sorrendben a 30 km-es viadalon, az üldözőversenyben, majd szombaton 50 km-en nyert aranyérmet. Ezzel sporttörténelmet írt: ő az első sífutó, aki egy olimpián három egyéni aranyérmet gyűjtött be.

Francisco Fernandez Ochoa, Spanyolország első téli olimpiai bajnoka kijelentette: Mühlegg rászolgált a harmadik aranyérmére. Megérdemelte, mert olyan mint egy gép. Johann profi sportoló, amit eltervez, azt meg is valósítja. Természetesen örülök újabb győzelmének, de őszintén szólva boldogabb lennék, ha egy itthon nevelkedett síelő érte volna el ezt a fantasztikus sikert. Remélem, Mühlegg példája iskolát teremt nálunk. A német származású versenyző első aranyérme után Ochoa, aki 1972-ben Szapporóban műlesiklásban nyert, azt mondta: nem tud felhőtlenül örülni ezeknek a diadaloknak, mert Mühlegg csak egy „zsoldos“, és egyáltalán nem kötődik Spanyolországhoz. Később bocsánatot kért ezért a kijelentéséért.

Szenzációs hírt közöltek a sajtóügynökségek vasárnap reggel, miszerint Johann Mühlegg doppingolt! A német származású, spanyol színekben induló sífutó szervezetében a darbopotein nevű vérkészítményt mutatták ki. Mühlegg csütörtökön edzés után, egy előre be nem jelentett ellenőrzésen bukott le - jelentette be a spanyol sportminisztérium szóvivője. Mivel 30 km-en és az üldözéses versenyben a vizsgálat előtt nyert, ezeket a sikereit nem fenyegeti veszély, 50 km-en viszont szombaton győzött, ezért elképzelhető, hogy megfosztják az itt szerzett aranyérmétől. Ebben a kérdésben vasárnap késő este döntött a NOB végrehajtó bizottsága, az orvosi testület már meghallgatta a sportolót. Mühlegg a pozitív tesztről nem nyilatkozott, azt viszont bevallotta, az 50 km rajtja előtt a szokásos vérvizsgálaton a haematokritszintje (vörösvértestek aránya a vérben) kicsit meghaladta a megengedett legmagasabb értéket. Az eredményt speciális diétájával indokolta. Érvelését elfogadták, és az ellenőrzést később megismételték: másodszor a vörösvértestek aránya már nem lépte túl a felső határt, és Mühlegg megkapta a rajtengedélyt.

Egyre kacifántosabbá válik Johann Mühlegg doppingesete. Kiderült ugyanis, hogy az szer, amelyet fogasztott, a darbopotein nincs rajta a tiltott listán. Jordi Segura, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának spanyol tagja úgy nyilatkozott, hogy a versenyző vérében magas volt a haematokritszint, de nem az EPO-tól.

- A vérszegénység ellen szedett darbopoetin nincs rajta a NOB doppinglistáján, viszont ugyanazok a hatásai, mint az EPO-nak - mondta Segura. - Ebben a helyzetben nagyon nehéz eldönteni, hogy visszavegyék-e Mühleggtől a harmadik, az 50 km-en szerzett aranyérmét, vagy csak figyelmeztetésben részesítsék.

Martin Bajčičák érte el a legjobb eredményt a szlovák sífutók között. Szombaton az 50 km-es távon az előkelő 13. helyen ért célba, s ezzel kellemesen meglepte a szakvezetést: „Akármilyen furcsán is hangzik, az 50 km-es viadal nem volt túl nehéz, mert jól beosztottam az erőmet. Kezdettől fogva tartottam a 20. helyet, biztos voltam abban, hogy a hajrára néhányan visszaesnek. Az utolsó kilométereken erősítettem, sikerült előbbre lépnem. Titokban azt reméltem az olimpia előtt, hogy bekerülök a legjobb tizenötbe. Nagyon boldog vagyok.“

Ivan Bátory viszont elmaradt a várakozástól, ugyanis csak a 27. helyen kötött ki. „Mindent megtettem, hogy jól szerepeljek 50 km-en, sajnos, elmaradtam a várakozástól. Csalódott vagyok, többet vártam magamtól. Nem sikerült a formaidőzítés, a jövővel kapcsolatban csak annyit mondhatok, hogy változtatni kell majd a felkészülési módszereken.“ A jól értesültek úgy tudják, hogy új edző után néz majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?