Ján Ďurica: „Fantasztikus 13 évet töltöttem a válogatottban”

<p>Ján Ďurica a jövő keddi, norvégok elleni nagyszombati meccsen ölti magára utoljára a címeres mezt. A 35 esztendős, kilencvenszeres szlovák válogatott futballistával Szencen beszélgettünk.</p>

Miként éli át az utolsó napokat a válogatottnál?

Örülök, hogy együtt vagyok a játékostársakkal. A tíz nap alatt lesz bőven idő elbeszélgetni a barátokkal és a szakmai stáb tagjaival. Egyelőre még fel sem fogom, hogy ez az utolsó felkészülésem a nemzeti csapatnál. Biztos, hogy nagyon nehéz lesz a búcsú. De lassan 36 esztendős leszek, úgy érzem, eljött az ideje, hogy átadjam a helyem a fiataloknak.

Játékostársai nem próbálták meggyőzni, hogy maradjon?

Dehogynem, ám már nem változtatom meg a döntésemet. Szépen akarok búcsúzni a címeres meztől, remélem sok szurkoló jön majd ki a nagyszombati meccsre.

Biztosan szebb lett volna az oroszországi vb után búcsúzni.

Eredetileg úgy is terveztem, de sajnos nem jutottunk ki a világbajnokságra. Szép emlékeim vannak az orosz futballról, hiszen hét évet húztam le a moszkvai Lokomotivnál.

Mire gondol vissza legszívesebben a válogatottnál eltöltött időszakból?

Mindenre, a társakra, az edzőkre, a szakmai stáb tagjaira, a nagy meccsekre. Kiváló kollektívát alkottunk, fantasztikus tizenhárom évet töltöttem a válogatottnál. Felejthetetlen marad, hogy játszhattam a 2010-es világbajnokságon és a tavalyi Európa-bajnokságon. Mindkét tornán továbbjutottunk a csoportkörből, a dél-afrikai világbajnokságon kivertük a címvédő olaszokat, a nyolcaddöntőben pedig csak a döntőig menetelő hollandok állítottak meg.

Emlékszik még az első válogatott meccsére?

2004 nyarán egy japán túrán, a hazaiak elleni vesztes meccsen (1:3) mutatkoztam be a nemzeti csapatban, a védelemben Borbély Balázzsal és Maťo Škrtellel játszottam együtt. Dušan Galis volt akkor a kapitány.

Melyik volt a legjobb meccse címeres mezben?

A három évvel ezelőtti zsolnai Eb-selejtezőn 2:1-re legyőztük a világ- és Európa-bajnok spanyolokat. Az akkor bombaformában levő Diego Costát teljesen kikapcsoltuk.

És a legrosszabb?

A 2007-es nagyszombati Eb-selejtezőn 5:2-re kikaptunk a walesiektől, pedig egy évvel korábban Cardiffban 5:1-re nyertünk ellenük.

Sok neves csatár ellen játszott, ki okozta a legtöbb gondot?

Talán a hórihorgas cseh Jan Koller.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"293690","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"308","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Biztosan jó érzés, hogy helyét az Internazionale csapatában kitűnően futballozó Milan Škriniar veheti át.

A sportban is normális a nemzedékváltás, Milan a Serie A-ban is igazolja klasszisát, ha nem sérül meg, legalább tíz évig kulcsembere lehet a válogatottnak. Szükségünk is van olyan játékosokra, akik a top bajnokságokban szerepelnek. Bízom benne, hogy a válogatott kijut a 2020-as Európa-bajnokságra.

Nem tervezi, hogy a klubfocit is befejezi?

Május végéig szerződés köt a Trabzonsporhoz, aztán meglátjuk, hogy marasztalnak-e. Szlovák klubtársaimmal, Hubočannal, Beróval és Kuckával jól megértjük egymást. Ha az egészségem engedi, egy-két évet még játszani szeretnék.

Nagyok voltak az elvárások az ötven éve alapított Trabzonspornál. Mi az oka, hogy csak a 12. helyen áll a csapat?

Sajnos, idegenben gyengén szerepelünk, és sok gólt kapunk. Az október végi edzőcsere óta jobban megy a csapatnak, legyőztük a Galatasarayt, így négy pontot szereztünk az utóbbi két bajnokin. Remélem, hogy előbbre lépünk a tabellán, és a bajnokság első felében zárunk.

Elképzelhető, hogy hosszú idő után visszatér a szlovák ligába?

Egyelőre nem, továbbra is külföldön szeretnék játszani. Dunaszerdahelyről származom, így természetesen figyelemmel kísérem a DAC szereplését, a Slovan elleni rangadót is megnéztem a televízióban. Örülök, hogy gyönyörű stadion épült, és a fantasztikus szurkolótábor hihetetlen hangulatot teremt.

Mihez kezd, ha befejezi a pályafutását?

Nehéz még erről beszélni. Egy biztos, miután abbahagyom, elvégzem az edzői tanfolyamot, Pro licences tréner akarok lenni. Aztán majd elválik, hogy kihasználom-e a képesítésemet, vagy nem...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?