Kihasználná az angolokra nehezedő nyomást a szlovák fociválogatott

svk.belg

A szlovák labdarúgó-válogatott Angliával mérkőzik vasárnap 18 órától a németországi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Az előjelek alapján nem sok gólra számíthatunk.

A szlovákok 2016 után másodszor jutottak tovább a csoportból. Akkor a Wales elleni 2:1-es vereség és az oroszok 2:1-es legyőzése után éppen egy angolok elleni 0:0-s döntetlen biztosította be Hamšíkéknak, hogy a csoport harmadik helyéről 4 ponttal ott legyenek a legjobb tizenhat között (ott 3:0-ra kaptak ki a németektől). A következő vb-selejtezőkben újra találkozott a két válogatott, Nagyszombatban 1:0-ra, Londonban 2:1-re nyert Gareth Southgate csapata.

Azt a két gólt alighanem most is aláírnák az angolok, akik eddig nem jeleskedtek a támadások befejezésében az Eb-n. Azt ellenben hozzá kell tenni, hogy védekezésben már annál jobbak a mutatóik, hiszen ők engedték a legalacsonyabb minőségű helyzeteket az ellenfeleiknek. A várható gólok mutatója (xG) alapján Angliának 1,12 gólt kellett volna kapnia a csoportkörben, így a dánoktól beszedett egy találat teljes mértékben fedi a valóságot.

A gólszerzésben ugyan egyelőre nem hatékonyak, de nem is volt igazán szükségük erre, hiszen így is csoportelsőként jutottak tovább. Amíg pedig olyan támadóik vannak, mint Kane, Saka, Foden, Palmer vagy a középpályán is eredményes Bellingham, jó esélyük van, hogy azt az egy gólt majd a szlovákok ellen is megtalálják a 90 perc során. Ezt erősítették meg Milan Škriniar szavai is. „Elsősorban a játékosok egyéni képességeire építenek, tudják, hogy megvannak azok a focistáik, akik el tudnak dönteni egy mérkőzést. Az ilyen nagy csapatok egyre jobban játszanak a tornákon, minél tovább vannak együtt, annál jobbak lesznek ők is. De tudják, hogy ők az angol válogatott és ezt az eredményekben is meg kell mutatniuk – beszélt az ellenfélről a PSG védője, aki szerint elsősorban videós elemzésekkel, mintsem pályán begyakorolt mozgásokkal tudnak a legjobban készülni. – Hatalmas nyomás alatt lesznek. A média és a szurkolók is piszkálták őket a csoportmeccsek után, így jóval nagyobb teher lesz rajtuk, mint rajtunk. Ez lehet az egyik előnyünk” – tette hozzá a szlovák védő, aki szerint a letámadásukra az angolok úgy reagálnak majd, hogy előrerúgják a labdákat a támadóknak, de ha sikerül kisebb kényszerítőket végrehajtaniuk, akkor is odaérhetnek Dúbravka kapuja elé. A szlovák válogatott tagjai a továbbjutás után kaptak egy kis pihenőt is, amelyet golfozással töltöttek. A háziverseny két legjobbja Stanislav Lobotka és Dávid Hancko lett.

eng.svk.graf

Más okból, de szintén elhagyta csapata edzőtáborát az angolok egyik legjobbja, Phil Foden. Ő szerdán utazott haza, hogy ott lehessen harmadik gyermeke születésénél, és kérdéses volt, hogy mikor térhet vissza a válogatotthoz. A csapat hivatalos X-oldalán pénteken közzétették, hogy Foden újra a csapattal van, így nincs akadálya annak, hogy a három csoportmeccs után újra ott legyen a kezdőben. Igaz, egyelőre nem találta meg számára az ideális pozíciót a szakmai stáb, a Manchester City szélsője ugyanis balról indulva sokszor keresztezi Bellingham útját, így a két világklasszis játéka ahelyett, hogy támogatná, inkább kioltja egymást.

Ha nem szól közbe sérülés, a szlovákoknál csak az lesz a kérdés, hogy a románok ellen lehetőséget kapó Strelec vagy az első két mérkőzésen kezdő Boženík lesz-e a középcsatár. „Jól ment a játék, a srácok sokat segítettek. Csereként beállva is rendben volt a teljesítményem, és az edzéseken is mindent megteszek – nyilatkozta a 23 éves támadó. – Nem tudom, mi lehet náluk a hiba, hiszen remek játékosaik vannak. Nem látok bele a mindennapjaikba, talán egy kicsit a csapategység és az összjáték hiányozhat náluk. Az ő országuk a futball bölcsője, így bármikor képesek nyerni, de jelenleg úgy tűnik, jobban jártunk velük, mintha a spanyolokkal kéne játszani” – zárta nyilatkozatát Strelec.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?