Izgalommentes Hamilton-siker Szocsiban

<p>Lewis Hamilton idei 9., pályafutása 31. győzelmével zárult az első Forma–1-es Orosz Nagydíj. Második helyen csapattársa, Nico Rosberg végzett, a harmadik Valtteri Bottas lett. A Mercedes istálló sikerével bebiztosította a csapatvilágbajnoki címet.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

A Szocsi melletti olimpiai parkban megépített pálya hossza 5,85 kilométer, a versenyzőknek 53 kört kellett teljesíteniük. Az időmérő edzést a két Mercedes uralta, őket csak a Williams finn pilótája, Bottas tudta megszorongatni. Az első rajtkockából Lewis Hamilton vághatott neki a futamnak.

A versenyt megelőző percekben az előző versenyhétvégén megrázó balesetet szenvedett Jules Bianchiért mondtak imát a pilóták a rajtrácson. A Marussia istálló tiszteletből csupán egy autóval vágott neki a hétvégének.

A két Mercedes remekül kapta el a rajtot, Rosberg megelőzte csapattársát, azonban levágta a kanyart, ezért vissza kellett engednie Hamiltont. A Mercedes német pilótája annyira elfékezte abroncsait, hogy már az első kör végén kerékcserére kényszerült, ahogy Massa is. Bottas a rajt után megőrizte harmadik pozícióját. A hetedik körben Ricciardo beszorult Vettel mögé, majd rádión panaszkodott csapatának, hogy nagyon sok időt veszít csapattársa mögött. Igaza is lehetett, hiszen Vergne, Räikkönen és Kvjat is utolérte őket. Chilton számára a verseny a 11. körben ért véget technikai probléma miatt. Rosberg és Massa folyamatosan zárkózott fel, a Mercedes német pilótáját csapata is biztatta, hogy akár még a dobogóra is felérhet. A huszonötödik körben a fékek túlmelegedése miatt Kobajasi is kénytelen volt kiszállni autójából.

Féltávnál Hamilton megnyugtató, közel tizenhat másodperces előnnyel vezetett Bottas előtt, a harmadik helyen Alonso haladt. Pontszerző pozícióban állt még Magnussen, Vettel, Räikkönen, Rosberg, Button, Pérez és Massa. A 26. kör végén Alonso látogatott ki a bokszutcába, kerékcseréjénél sok időt vesztett, mert a bal első gumit nehezen rögzítették. A huszonkilencedik körben Sutil és Grosjean volt nagy csatában, a második kanyar túl szűk volt kettejük számára, találkozásukat előbbi bánta, de egy megpördülés után folytatni tudta a futamot. Két körrel később ugyanott előzte a második helyen körözgető Bottast Rosberg, a Williams finn pilótájának ki kellett vezetnie autóját a bukótérbe, hogy elkerülje az ütközést. Grostjeant Sutillal való koccanása miatt öt másodperces stop and go büntetéssel sújtotta a versenybizottság.

Gutiérrez lágy gumikon egészen a negyvenedik körig tudott elmenni, személyében talán új „gumimágust” ismerhettünk meg. Tíz körrel a leintés előtt Hamiltonnak tizenkilenc másodperces előnye volt márkatársa, Rosberg előtt, aki mögött öt másodperces hátránnyal haladt Bottas.

Az első Orosz Nagydíjon Lewis Hamiltont intették le elsőként, második helyen csapattársa, Nico Rosberg zárt, a dobogó harmadik fokára Valtteri Bottas állhatott fel. Pontszerzőként ért még célba Button, Magnussen, Alonso, Ricciardo, Vettel, Räikkönen és Pérez. Már ezen a hétvégén eldőlt, hogy sikerével a Mercedes konstruktőri bajnoki címet szerzett.

Hamilton az alábbiakat nyilatkozta az eredményhirdetés után: „Annyira örülök, hogy itt lehetek, elképesztő hetünk volt. Oroszország annyira jó volt hozzám, és annyira hálás vagyok a sok támogatásért. Várom, hogy még sokszor visszatérhessek ide, Szocsi nincs messze onnan, ahol lakom, úgyhogy biztos eljövök egyszer nyaralni is. Nagyon jó volt az autónk, az egész csapat nagyon jó munkát végzett, és történelmet írtunk. Nagyon boldog és büszke vagyok rá, hogy részese lehetek és Nico is, hogy megnyertük a Mercedes-Benznek az első konstruktőri világbajnoki címet.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?