Ismét előbbre lépett a Gladiátor

<p>Képzeletben végigjárjuk 2012 versenyeit. Kalauzunk Horváth István főedző, szóvivő, aki hónapról hónapra feleleveníti a somorjai Gladiátor birkózóinak helytállását. Múltidézés az évzárón, egy-egy szakmai meglátással fűszerezve. Végkicsengése pedig az, hogy mindenben jobb volt az elmúlt év, mint 2011, s közben újabb lépést tett előre a klub.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Négy tény önmagáért beszél, a legtöbbet árul el az év sikereiről: szumóban Soós Tamás Európa-bajnok lett a 18 évesek között (a 20 évesek társaságában második), Čech Dávid kadett Európa-bajnoki ezüstérmet hozott a katowicei kontinensviadalról (a bakui vb-n ötödikként végzett), miközben a hazai szőnyegeken 16 bajnoki címet nyertek a Gladiátor birkózói, a sok többi éremről nem is beszélve, csapatban pedig kötöttfogásban az első, szabadfogásban a harmadik lett a klub a szlovákiai ranglistán.

Javulás minden téren

Horváth István a szlovák kadettválogatottat is irányítja, de ezúttal hazabeszél, s vezetőedzőként értékeli a Gladiátor versenyévét. „Hála Istennek megint elmondhatom, hogy az elmúlt év jobb volt, mint az egy évvel korábbi – fogalmaz a szakember. – Eredményességben, felkészülésben, a szponzorok segítségében, egyszóval mindenben felülmúltuk 2011-es teljesítményünket. Jó jel, amíg ezt elmondhatom, hiszen látható a munkánk gyümölcse. Korábban is voltak felvillanások, de 2012-ben már Eb-éremnek is örülhettünk. Soós Tamás szumóban kettőt is hozott, Čech Dávid pedig sporttörténeti sikert aratott azzal, hogy huszonkét év elteltével ő volt az első szlovákiai birkózó, aki éremmel tért haza a kontinensviadalról. Ez nagyon nagy eredmény!”

„Többet akarok edzeni”

Soós Tamás kötött- és szabadfogásban is bajnok volt 2012- ben. „Mindkétszer könyen lettem aranyérmes, mert Szlovákiában kevesen vagyunk, nincs túl nagy mezőny, nincs túl nagy konkurencia – pillant vissza az évre a 100 kilóban induló felsővámosi fiú. – A világversenyeken lehetett volna jobb is a szereplésem. Az Eb-felkészülés közben, két hónappal a rajt előtt eltörött a kezem, így Zágrábban egy győztes és két vesztes meccsel búcsúztam a csoportban. A pattayai világbajnokságra már jó volt a felkészülés, de a verseny nem jött össze. Elvesztettem a mérkőzésemet, és befejeztem.” Erre mondta Horváth István: „Siker nem volt, de tapasztalatszerzésnek megfelelt elsőéves juniorjainknak.”

Tamás se tartja rossznak 2012-es szereplését, de rögtön hozzáteszi, idén javítani szeretne tavalyi mérlegén. „Többet akarok edzeni. Az előző esztendőnek ez a tanulsága számomra – jelenti ki birkózóbizonyítványa kapcsán, és szép csendesen elhallgatná, ha nem hozom szóba, hogy szumóban is letette a névjegyét. – Összejött az is. A kemény munka eredménye. Magyarországon az egyik birkózóedző a szumóban is tevékenykedik, s ő ajánlotta fel, hogy próbáljam ki az érdi lehetőséget. Előtte egy hetet edzettem, ismerkedtem az ázsiai sportág szabályaival. Amíg nem lesz túl messze az Eb, máskor is elindulok, de a szívem a birkózáshoz húz, ezért ebben a sportágban szeretnék bizonyítani.”

Az első békei bajnok

Holocsi Bence hatodikos a somorjai alapiskolában. Hat éve birkózik a Gladiátorban, két aranyat nyert tavaly az országos bajnokságon. „Elsőéves fiatalabb diákként 40 kilóban lettem első kötött- és szabadfogásban – sorolja legnagyobb versenyzői érdemeit Béke község első országos bajnoka. – Apukám segített abban, hogy sikerüljön lefogyni a súlycsoportomba. Ősszel a kötöttfogásúak versenyére négy, tavasszal a szabadfogásúak között két kilót kellett leadnom a bajnokságig. Versenyekre már korábban is jártunk, de bajnok 2012-ben lettem először.”

Eb-ezüst és az aranyak

A Gladiátor 16 bajnoki címének egynegyedét a somorjai Čech Dávid vitte haza. Négyszeres országos bajnok, kétszer a kadettok és kétszer a juniorok között, mégis arról beszéltek a legtöbbet az elmúlt évben, hogy a 17 éves fiú ezüstérmes lett a katowicei kadett Eb-n. „Az összes hazai arany nem ér annyit, mint ez az egy Eb-ezüst, hiszen a kontinensbajnokságon jobb ellenfeleim voltak, többen indultak… – nem sorolja tovább, de maga is tapasztalhatta a szőnyegen, milyen különbség az, amikor külföldi birkózókkal szemben kell bizonyítania. – Nyári térdsérülésem rendbe jött, nincs vele semmi bajom. Edzek, súlyzózóm, birkózom… 2012-ből az maradt meg bennem legjobban, amikor vártam az Eb-döntőre. Nagyon jó érzés volt tudatosítani, hogy az aranyért birkózhatok Katowicében. Sajnos, akkor már sérülten léptem szőnyegre, ami későbbi teljesítményemen is megmutatkozott. De felejthetetlen élmény volt a bakui vb-indulás is, ahol ötödik lettem. Nagyon tetszett, ahogyan megszervezték a versenyt. Azerbajdzsánban nemzeti sport a birkózás, amit lépten-nyomon tapasztalhattunk.”

Négy díjazott

Az évzáró végén a bajnokok (listájukat külön közöljük) és egyes korosztályok legjobbjai léptek a színpadra. Akadt, aki mindkét szerepkörben érdekelt volt. A kezdők között Szeiler Mátyás, a kadettoknál Čech Tamás, a fiatalabb diákoknál Holocsi Bence, a junioroknál Soós Tamás volt a klub legjobbja 2012-ben. Rájuk és bajnokaikra is büszkék a Gladiátorban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?